Wody > Regulamin amatorskiego połowu ryb
Staw Karaś-regulamin?
sliniak89:
Witam.
Jako że nie jestem człowiekiem który puszcza sprawy bokiem, opiszę pewną sytuacje.
Mianowicie mój ojciec należy do koła karaś i łowi na ich stawie.
W tym tygodniu skończył limit karpia tj21szt ale ma jeszcze do zlowienia limit szczupaka i karasia. Lecz w regulaminie ich stawiku piszę że po wyłowieniu limitu karpi musi zakończyć wedkowanie, dodam ze szczupak i karas nie jest wliczony w limit szczupaka.
Ojciec nie doczytal w regulaminie że nie może już lowić i pojechal za szczupakiem ktorego zlowil i zabrał bo mial w limicie szczupaka jeszcze 2 szt +wspomniane 5 karasi.
Wczoraj wieczorem dostał telefon od szanownego prezesa Władysława zuziaka z pretensjami i informacją ze nie moze już lowic bo wyłowił limit karpia.
Na chłopski rozum ten zapis jest całkowicie sprzeczny z limitem za który ludzie płacą.
Myślę że można to podciągnąć pod próbę wyłudzenia pieniędzy czym na pewno się zainteresuje rzecznik praw konsumenta gdyż wędkarze ZAPLACILI za opisane wyżej szczupaki i karasienie. Nie chodzi tylko o ojca i o pieniądze ale jezeli by zgromadzic wszystkich tych wedkujacych którzy nie wyłowili szczupaka i karasia to uzbiera sie dobra suma którą powinien byc zarybiony staw wspomnianymi gatunkami ale przecież tego zarybienia nie trzeba zrobić bo ryba którą powinni sobie złowić wedkarze zostaje w stawie a gotóweczka w kieszeni.
Pierwsze co zrobię to wystosuje skarge do ZO Bielsko z rzadaniem wyjaśnień poczynań prezesa koła Karaś a poźniej zwrócę się do niego o zwrot pieniędzy za szczupaka bo tyle ojcu zostało w limicie oraz karasi.
A co wy na to drodzy uczestnicy forum?
henryk_p:
Jaki regulamin takie problemy ktoś ten regulamin stworzył i ktoś ten regulamin zatwierdził prawdopodobnie jest to łowisko specjalne Prezesa bym nie winił w końcu ktoś prawa musi przestrzegać jeśli jest złe należy go zmienić myślę że zebranie sprawozdawcze koła jest temu władne tylko trzeba na nim być i przekonać większość do zmiany regulaminu.
sliniak89:
Regulamin powiązany z limitem łamie prawa konsumenta. Wiadomo że regulamin to regulamin i trzeba sie go stosować lecz w tym przypadku jest skonstruowany na niekorzyść kupującego zezwolenie. Regulamin tworzy się z głową i musi być legalny w świetle prawa.
Samo zebranie koła nie zaspokoja sytuacji bo ludzie "są dymani" od długiego czasu. To tak jak by kupić 2 piwa i jedno oddać kasjerce bo nie pozwoli mi z dwoma wyjść ze sklepu.
okonek63:
Regulamin jest raczej w porządku, bardziej mamy tu do czynienia z przysłowiem chytry dwa razy traci. Na widok rybiego białka nie powinno się wyłączać eeeeeeeeeeeeeeeee logicznego myślenia.
arnie:
Niestety jak widzę nadal pokutuje myślenie: zapłaciłem = muszę odebrać w mięsie. A to nie tak wygląda.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej