Metody połowu - rady, porady, sprzęt, zanęty, przynęty > Spinningowa
Zestaw na okonka
iwonapp:
Witam wędkujących kolegów i koleżanki.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze wędziska, kołowrotka i żyłki/plecionki na okonki.
Do tej pory łowiłam na spławik lub grunt, jednak chciałabym to zmienić :)
Trochę czytałam i wywnioskowałam, że wędka 190-270 z max wyrzutem 13-15g byłaby odpowiednia, ale chciałabym Waszych opinii, po za tym sama wędka to tylko część sukcesu.
Jeżeli chodzi o cenę...no cóż, nie mam zamiaru wydać majątku ale nie chcę kupić czegoś do d..y.
Jako dodatkową informację podam, że będę głównie łowiła na "rzeczce" (3-6m szer i od 0,5 do 3m głęb.), zalewie (którego jeszcze nie poznałam dobrze - zalew Nowomiejski) oraz jeziorze (polodowcowym z bujną roślinnością, szer: 900-1200 m, dł: kilka kilometrów i głębokością do ok. 30m.)
Proszę doradźcie mi coś. Chciałabym już porzucać już niebawem :P
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Iwona
fes1:
Witam , kołowrotek w rozmiarze 2000-2500 powinien wystarczyć, plecionka + żyłka lub żyłka.
Natomiast kij to zależy czy z łodzi czy z brzegu, ważna wtedy jest długość. Ciężar wyrzutu też masz dość spory jak na okonka, bo 13-15g to raczej dużo, chociaż nie wiem jakich przynęt chcesz używać.
iwonapp:
Łowienie głównie z brzegu i z różną przynętą. Tj. jeszcze nie wiem na co :-) ciężko jest mi się wypowiedzieć nie lowiąc nigdy na spinning.
Rozumiem, że wyrzut mniejszy byłby lepszy, tak do 10g?
Ps dziękuję za odpowiedź fes1 :-)
fes1:
Jeżeli z brzegu to kij dłuższy, ale "widzę" że dążysz do tzw. uniwersalności, a to zły kierunek.
Jak chcesz łowić woblerami, wirówkami i np. trokiem to może być i do 15g. Ale do małych główek musi być coś delikatniejszego.
iwonapp:
Zdecydowalabym się na jeden rodzaj przynęty,jednak nie znam tych wód i nie wiem na co byłoby najlepiej rzucać :-(
Dłuższy kij, tzn? 2,5--2,7 czy więcej.
teleskop czy 2 częściowa? :-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej