Metody połowu - rady, porady, sprzęt, zanęty, przynęty > Spinningowa
Zestaw do spinningu
przemo71:
Hej,
potrzebuję pomocy w doborze zestawu do spinningu.
Do tej pory stosowałem tylko metodę spławikową i gruntową więc nie mam kompletnie pojęcia jaki kij, kołowrotek oraz żyłki użyć.
Możecie podpowiedzieć na co mam zwrócić uwagę podczas wyboru kija oraz kołowrotka?
Planuję łowić głównie na odrze ale na zbiornikach stojących też pewnie kilka razy będę łapał.
Może jesteście w stanie mi coś polecić konkretnego ?
Nie chciał bym wydać na cały sprzęt jakiejś kosmicznej kwoty. Czy jestem w stanie ze wszystkim zmieścić się w granicach 450zł ?
Będę wdzięczny za każdą informację
arnie:
To zależy jakie ryby i na jakie przynęty chcesz łowić.
Wędkowałeś metoda spławikową więc wiesz że możesz mieć bolonkę, bata, tyczkę lub inną "śmigawę". Tak samo w spinningu, są wędki na paprochy, na sandacze, na szczupaki, na małe i na duże przynęty.
przemo71:
Generalnie chciałbym połowić szczupaka, okonia i na różne przynęty. niestety nigdy nie próbowałem i nie wiem jak działa guma czy wobler i czym się różni ich akcja. Nie wiem tak samo jakie ryby na przynęty reagują najlepiej.
Wszystkiego muszę się nauczyć od początku ale na czymś muszę się uczyć :)
Znalazłem kołowrotek Shimano Sahara FI C 3000 - będzie ok ?
Do tego nie wiem jaki kij z jaką reakcją wybrać.
esox_1975:
witaj
Sprzęt jaki zakupisz musisz dopasować pod siebie, ja osobiście ożywam kilku kii w zależności od ryb na które się nastawiam , ponieważ kij sandaczowy i okoniowy ma inną prace niż szczupakowy, ja osobiście mam kije osobno pod dany gatunek . Jednak do połowu okonia możesz ozywać sandaczówki, do połowu szczupaka użyj raczej innego kija. Ja osobiście na szczupaka mam kij z dwoma szczytówkami mięka na wody stojące i twarda na płynące. Co do przynęt jest tego taki wybór, że z czasem sam dojdziesz do tego gdzie i kiedy jaką użyć ,wszystko zależy od uciągu ,głębokości ,pogody czy przejrzystości wody, ale to przyjdzie z czasem i na pewno nie skończy się na kilku przynętach wiem to po sobie.
bstr:
A jaki zestaw polecilibyście dla początkującego wędkarza? Oczywiście chodzi o spinning.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej