Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terminarz Spinningowego GP 2017r.  (Przeczytany 43705 razy)

jasiek_dybczak

• Jr. Member
  • **
Terminarz Spinningowego GP 2017r.
« dnia: January 30, 2017, 18:15:03 PM »
Witam serdecznie. Właśnie przeczytałem aktualizację terminarza zawodów na 2017r. i bardzo zdziwiłem się przesunięciem Zawodów organizowanych przez Okręg Olsztyn. Nie chodzi nawet o sam fakt przesunięcia tych zawodów (chociaż po to wydaje mi się ustalany jest ten terminarz, aby każdy mógł dopasować sobie swoje plany) ale o termin na jaki zostały one przesunięte. Wydaje mi się, że ustalenie terminu na 16-18 czerwca jest zwyczajnym niedopatrzeniem. Termin ten to kolejny długi weekend po zawodach o Puchar Sanu. 15 czerwca jest bowiem Boże Ciało. Myślę, i mam nadzieję, że jest to jedynie niedopatrzenie, i że skoro termin zostaje przesunięty ze względu na "Predatora" to zostanie on ustalony w bardziej korzystnym terminie (np. 23-25 czerwca) Pozdrawiam serdecznie- Jan Dybczak ;)

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
Odp: Terminarz Spinningowego GP 2017r.
« Odpowiedź #1 dnia: February 03, 2017, 19:16:48 PM »
najgorsze jest to że wszyscy zaczynając od ZG przesuwają terminy, zamiast w końcu raz a dobrze je ustalić w listopadzie

raf7

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: February 20, 2017, 07:01:41 AM »
Hej Janek.
Właśnie się zorientowałem, że przesunęli ten termin i muszę odwoływać swoje rodzinne plany (zapłacone zaliczki szlag trafi). Nie sądzę, żeby się ten termin udało jeszcze raz przesunąć - to już nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz mamy niestety taką sytuację, że nikt się z zawodnikami nie liczy i nie zastanawia jakie ta zmiana niesie konsekwencje i czy wszystkim pasuje. "Zabranie" dwóch długich weekendów, to chyba trochę za dużo...
Pozdrawiam
Rafał Kubicki

raf7

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: February 20, 2017, 08:07:29 AM »
A poza tym, co oznacza w takim razie zapis :
Terminarz Imprez Międzynarodowych i Krajowych na 2017 rok zatwierdzony został Uchwałą Prezydium ZG PZW Nr 163 z dnia 25.11.2016 roku.
skoro w dniu 16.02.2017 zostaje on (terminarz) po raz kolejny zmieniony ?!
Czy takich zmian nie powinno również zatwierdzać Prezydium kolejną uchwałą? Skoro nie, to po co ten pierwszy terminarz jest przez nich zatwierdzany, jeśli później można go dowolnie zmieniać ? Co w takim razie jest zatwierdzane Uchwałą Prezydium (wg mnie najistotniejszym elementem Terminarza są właśnie terminy) ?
A tak wygląda na to, że zatwierdzeniu podlegają głównie kolory użytych czcionek....

Pozdrawiam
Rafał Kubicki

aras_as

• Sr. Member
« Odpowiedź #4 dnia: February 20, 2017, 19:52:59 PM »
Panowie, po pierwsze wstępnie terminy i miejsca ustalał były trener kadry Andrzej Leśnik. Obecnie funkcje tą zajął Sławek Kubasiewicz i pierwsze czym się zajął to sprawdza bazy czyli, dostępność noclegów i dopasowanie terminów do zawodów światowych. To że dochodzi do zmian teraz to chyba lepiej niż jak to było w poprzednich sezonach gdy np. Okręg Toruń zrezygnował z rozgrywania zawodów GP, przyjął to na siebie okręg Opole by po kilku dniach zrezygnować, aż w końcu przyjął okręg Kraków, o zmianie terminu nie wspominając, a no i oczywiście wszystko już w trakcie trwającego sezonu...

raf7

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: February 21, 2017, 11:11:23 AM »
Panowie, po pierwsze wstępnie terminy i miejsca ustalał były trener kadry Andrzej Leśnik. Obecnie funkcje tą zajął Sławek Kubasiewicz i pierwsze czym się zajął to sprawdza bazy czyli, dostępność noclegów i dopasowanie terminów do zawodów światowych. To że dochodzi do zmian teraz to chyba lepiej niż jak to było w poprzednich sezonach gdy np. Okręg Toruń zrezygnował z rozgrywania zawodów GP, przyjął to na siebie okręg Opole by po kilku dniach zrezygnować, aż w końcu przyjął okręg Kraków, o zmianie terminu nie wspominając, a no i oczywiście wszystko już w trakcie trwającego sezonu...

Wszystko się zgadza, tylko niezależnie od tego, kto opracował terminarz został on zatwierdzony w listopadzie 2016 Uchwałą Prezydium ZG i nie można go tak sobie zmieniać, bo komuś coś nie pasuje. Przecież dlatego terminarz jest ogłaszany odpowiednio wcześniej, żeby wszyscy mogli dopasować swoje terminy - teraz obecnie zaproponowany termin koliduje w moim okręgu z okręgowym zjazdem delegatów a kilku zawodników jest delegatami na ten zjazd ze swoich kół i ma przez to problem.
A swoją drogą chciałbym się dowiedzieć z jakimi światowymi zawodami (mowa tu o mistrzostwach świata czy europy, bo żadne inne raczej nie mogą być powodem do przesuwania terminów zawodów krajowych) kolidował pierwotny termin 09-11.06 ?
Natomiast kolejny argument o dostępności noclegów to chyba jakiś żart ! Próba zorganizowania zawodów podczas długiego weekendu w czerwcu to już z założenia chory pomysł właśnie ze względu na dostępność noclegów ! Więc to raczej strzał w kolano niż argument! Dlatego uważam, że pierwotny termin był dużo lepiej przemyślany - choćby ze względu na noclegi.
Pozdrawiam
Rafał Kubicki
« Ostatnia zmiana: February 21, 2017, 11:13:07 AM wysłana przez raf7 »

jasiek_dybczak

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: February 22, 2017, 16:16:54 PM »
Witam.
Nic już z tego nie rozumiem… Jeżeli zawody Predatora są 19-23 czerwca to z jakiego powodu zostały przeniesione zawody z terminu 10-12 czerwca na długi weekend czerwcowy?
Myślę, że spora część zawodników (jeśli nie prawie wszyscy) jest takimi samymi "zapeleńcami" jak ja. Po ukazaniu się terminarza zawodów na początku roku, człowiek planuje sobie urlopy, wyjazdy, żeby nie powiedzieć, (chociaż jest to "chore") planuje chrzciny dzieci… nawet Rodzina dopasowuje wszystko do naszych startów. Uważam, że te terminy są ŚWIĘTE!
Jeżeli okazało się, że baza noclegowa jest zajęta (wiedziano to już przy wpisywaniu tych zawodów do terminarza) to należy zmienić miejsce zawodów, a nie ich termin! Myślę, że w lutym, czy marcu zmiana miejsca nie będzie miała dla nikogo znaczenia, natomiast dla niektórych osób zmiana terminu ma ogromny wpływ. Szkoda, że mnie osobiście zabraknie na zawodach w terminie 16-18 czerwca, szkoda, że okręgi muszą zmieniać swoje plany, szkoda, że przez tą zmianę kilku osób zabraknie na innych zawodach…
Bardzo proszę o wyjaśnienie mnie i pewnie sporej grupie ciekawych a bojących się zapytać czym spowodowana jest zmiana tego terminu… jak napisał Rafał-  nie sądzę, żeby był to powód bazy noclegowej nad jeziorem Orzysz, bo w to jakoś trudno mi uwierzyć.
PS. Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź od osób, które miały wpływ na tą zmianę a nie od osób postronnych.

Tomasz Nowak

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: February 23, 2017, 20:12:12 PM »
Ponadto Okręgi, Koła i Kluby dostosowują się do terminarza imprez krajowych i międzynarodowych i wiele, a podejrzewam że zdecydowana większość ma już poustalane terminarze. Są również zawodnicy, którzy organizują imprezy wędkarskie "na swoim podwórku" i w ustalaniu terminarzy oprócz samych zawodów pierwszoligowych biorą pod uwagę również wcześniejszy trening. Tak jak przedmówca napisał, zmieniać miejsce a nie termin, lecz przy tym pierwszym zapewne więcej fatygi potrzeba i tu zaczynają się schody ;) Pozdrawiam.

jakubs

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: February 24, 2017, 08:37:27 AM »
Witam wszystkich,

Dla ścisłości: Predator Tour jest między 6 a 11 czerwca 2017 r. i podejrzewam, że m.in dlatego zawody na Orzyszu zostały przeniesione.
Według mojej oceny problemem nie jest to, że ktoś z GP Polski chcę jechać na Predatora. Problemem jest raczej to, że nikt tego wcześniej nie przewidział. Gdyby z góry zaplanować Orzysz na obecny termin (16-18 czerwca 2017) to problemu nie byłoby w ogóle. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Nasz Okręg w związku z zaistniałą zmianą też musiał przesunąć termin spinningowych mistrzostw okręgu i była to sytuacja delikatnie mówiąc "niewygodna".
Mam nadzieję, że terminarz imprez krajowych i międzynarodowych, który został zaktualizowany 16 lutego, można w tej chwili uznać za stały. Wiadomo, że każda dodatkowa zmiana terminów będzie rodziła niepotrzebne napięcia.

Pozdrawiam wszystkich
Kuba Sokołowski

raf7

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: February 24, 2017, 10:45:20 AM »
Witam wszystkich,

Dla ścisłości: Predator Tour jest między 6 a 11 czerwca 2017 r. i podejrzewam, że m.in dlatego zawody na Orzyszu zostały przeniesione.
Według mojej oceny problemem nie jest to, że ktoś z GP Polski chcę jechać na Predatora. Problemem jest raczej to, że nikt tego wcześniej nie przewidział. Gdyby z góry zaplanować Orzysz na obecny termin (16-18 czerwca 2017) to problemu nie byłoby w ogóle. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Nasz Okręg w związku z zaistniałą zmianą też musiał przesunąć termin spinningowych mistrzostw okręgu i była to sytuacja delikatnie mówiąc "niewygodna".
Mam nadzieję, że terminarz imprez krajowych i międzynarodowych, który został zaktualizowany 16 lutego, można w tej chwili uznać za stały. Wiadomo, że każda dodatkowa zmiana terminów będzie rodziła niepotrzebne napięcia.

Pozdrawiam wszystkich
Kuba Sokołowski

Hej Kuba,
Faktycznie mamy tutaj "kolizję" terminów - tylko trzeba sobie zadać pytanie, czy dla kilku zawodników chcących sobie wystartować w komercyjnych zawodach za granicą powinno się przesuwać zawody rangi bądź co bądź jeszcze krajowej i która to zmiana dodatkowo będzie kolidować teraz z terminami wielu innych zawodów w kraju (także rangi okręgowej), terminami zjazdów okręgowych itd. O prywatnych planach innych zawodników już nie wspomnę. Czy to jest w porządku wobec pozostałych zawodników, którzy nie mają nazwisk z powiedzmy pierwszej 20-tki GPP ? Czy gdyby kilku innych zawodników z końca stawki też miało kolizję terminu i chciało wystartować w jakichś komercyjnych zawodach, to ktoś by im przesunął termin zawodów GPx Polski ? Sam sobie odpowiedz, ale myślę, że doskonale ją znasz .....
I pytanie, czy w ogóle PZW przy ustalaniu terminarza zawodów powinno brać pod pod uwagę jakiekolwiek inne zawody niż Mistrzostwa Świata czy Europy ? Raczej nie, bo nigdy nie dałoby się zorganizować żadnych zawodów, bo jakby dobrze poszukać, to pewnie w każdy weekend roku odbywają się na świecie jakieś komercyjne zawody, na które teoretycznie każdy z nas mógłby pojechać.
Kolejną sprawą, która mnie interesuje, to to - kto i na jakiej podstawie może zmieniać uchwały Prezydium ZG i czy taka zmiana nie powinna się również odbywać poprzez kolejną uchwałę Prezydium ZG? Ale to już raczej pytanie do Pana Rzecznika.

Pozdrawiam
Rafał

jasiek_dybczak

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: February 24, 2017, 12:51:29 PM »
Rafał,
jakiś czas temu miałem podobne przemyślenia do Ciebie, ale z czasem zmieniłem poglądy...
Czy PZW powinno brać pod uwagę zawody typu PREDATOR? Kiedyś myślałem, że nie, a teraz uważam, że tak.
Takie zawody to dla naszej "czołówki" niewątpliwie możliwość zbierania nowych doświadczeń, podpatrywania "nowinek", możliwość rywalizacji z najlepszymi na świecie. Zebrane doświadczenia pokazują później na naszych zawodach, ucząc takich jak ja (którzy nie mają na razie możliwości wystartowania na tak dużych zawodach) Dzięki temu, rozwijamy się my, a później prezentując te nowinki uczymy kolegów w Okręgach i ogólnie podnosi się poziom sportu w Polsce. Myślę, że takie podejście wszystkim wychodzi na dobre…
Jedno, co mnie osobiście boli to fakt, że wszyscy wiemy, że można to było zaplanować przed pierwszą publikacją terminarza, a nawet przesuwając zawody ustalić je w innym terminie niż "kolejny długi weekend".
Cieszy też fakt, że obecnie brana jest pod uwagę "baza noclegowa".
Miejmy nadzieję, że z całej tej sytuacji uda się wyciągnąć pozytywne wnioski na przyszłość i że w przyszłym roku uda się uniknąć takich problemów. pozdrawiam Jan Dybczak ;)

misiekwielki

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: February 28, 2017, 11:00:42 AM »
Szanowni Koledzy

Napisze to w skrócie…. Po pierwsze, Panowie, zawody GP polski są dla wszystkich zawodników, skoro są naciski na nowego trenera przez garstkę zawodników jak widać trener liczy się tylko ze zdaniem kolesi… A może Pan trener też się wybiera?? Wtedy wyjaśniłoby to sprawę…. Panowie kogo obchodzi PTREDATOR – jest to impreza komercyjna nie wpisana w kalendarz PZW, terminy były ustalone w listopadzie i tak mają pozostać. Po co powstała grupa doradcza, skoro nikt nie dyskutował zmiany terminu to samo tyczy się okręgów. Okręgi planują pod to zawody, w tym roku dodatkowo zjazdy okręgowe. Ludzie planują sobie pod kalendarz wakacje, wyjazdy itp. Jak mi wypadnie wesele, to trener też dla mnie zmieni termin?? Miało być dobrze a zaczyna się ustalać wszystko pod garstkę jak to ktoś nazwał ELYTY. Podobno zmiana terminu planowana była ze względu na brak noclegów, że niby jakaś armia amerykańska itp. Pieprzenie – MYDLENIE OCZU. Obdzwoniłem kilka agroturystyk, w promieniu 30 km, wszystko wolne, o czym my mówimy ??? Panowie czas skończyć z takich zachowanie i arogancją wobec wszystkich zawodników. Panie trenerze, Pana milczenie jest tylko potwierdzeniem że będzie tak jak Pan zarządzi. Nie zgadzamy się z taką arogancją i zmianą terminów !!! Może czas najwyższy aby zawodnicy licznie pisali i protestowali, a nie chowali głowy w piasek. Tak Jasiu, chodzi też o Ciebie, nagle Ci rura zmiękła. Co do Twojego postu – o jakich ty nowinkach piszesz?? Co my tam się jedziemy uczyć ryby łowić?? Poza tym, od nowego roku mają być TEAMY, więc czego ty się nauczysz, co podpatrzysz?? Jak każdy będzie wszystko chował pod poduszkę. Ale to już sam musisz do tego dojść…. Kolejna rzecz, która za niedługo wyjdzie, a mianowicie Mistrzostwa Świata w Rosji. Będąc na targach w Poznaniu dowiedziałem się przypadkiem, że już poniektórzy zawodnicy złożyli trenerowi propozycję, że pojada na takie zawody za własne środki (PZW nie opłaca w tym roku tych zawodów – nasi w Irlandii zajęli miejsce poniżej połowy stawki) Dlaczego znów robi się coś za naszymi plecami?? Kolejna rzecz to powołanie kadry na pstrągi. Spośród zawodników z kadry okazuje się (wiadomość niepotwierdzona) że na pstrągi pojadą 1 lub 2 osoby powołane dodatkowo spoza kadry, to po cholerę nam kadra, skoro i tak znów mówimy o kolesiostwie. Są ludzie, którzy walczą 2 lata o kadrę i okazuje się, że jak się dostaną z góry mają wyjazd z głowy, głównie dotyczy to kolegów Z Warszawy. Ewentualnie mogą pojechać popatrzeć, bo są w kadrze po raz pierwszy, co to za stereotyp?? Już nieraz był powołany zawodnik z 40 czy 50 miejsca i jak widać wyników nie było tak będzie i tym razem. Jawnie ktoś z nas kpi, zero konkretnych zasad startów w MŚ, żadnych eliminacji jak to bywa w innych drużynach na świecie, a jak są to prowizorka na koniec i tak się robi po swojemu. Za chwilę stary w GP polski będą bezcelowe, mam tu na myśli to co pisałem wcześniej – stary za własne środki, może panie trenerze zrobić licytację?? A zdrowy rozsądek nakazuje poinformować wszystkich o aktualnej sytuacji, na razie dobra zmiana jak widać wyjdzie nam niedługo bokiem. Na koniec dodam, że współczuję kolegom, którzy za własne środki wystartują w eliminacjach… Ostatni rok był rokiem normalnym. Obecnie odbijecie się od ściany, starujecie w drużynach, indywidualnie, a na koniec roku powie się wam po prostu „SORRY” jest po nowemu. Może pomysł dobry z rozdzieleniem GP ale zero konkretów, w ogóle się nie rozmawia w okręgach, a to niestety okręgi mają do powiedzenia najwięcej w tej sprawie, choćby zasada eliminacji, organizacji Mistrzostw Okręgu – teraz może będą 2 mistrzostwa, pstrągowe i teamowe. 

Beniaminek

dalton

• Opiekunowie prezentacji
  • Sr. Member
« Odpowiedź #12 dnia: March 01, 2017, 09:18:12 AM »
Jasiek nie licz na to że ta sytuacja cokolwiek zmieni na przyszłość.
Przerabiałem to już dwa lata temu. Musiałem zostawić rodzinę na wczasach ( ci co znają moją sytuację to wiedzą że dla mnie to nie jest takie proste) bo terminu nie dało się już dopasować do zmian.
Cztery osoby z ELYTY na Predatorze były ważniejsze od całej reszty zawodników.
Takie same pokrętne tłumaczenia były wtedy. Niby to, niby tamto, jakieś niejasne tłumaczenia Andrzeja L ówczesnego trenera....czy koordynatora, czy kim on tam wtedy był.
Jedyna różnica że wtedy przynajmniej ktoś się próbował coś wyjaśniać na forum. Teraz już nawet tego nie ma. Jak widać z poprzedniej sytuacji zostały wyciągnięte wnioski....takie że nie trzeba się nawet nikomu tłumaczyć! Można mieć wszystkich w "głębokim poważaniu".
To forum jest na portalu związkowym, więc zakichanym obowiązkiem odpowiednich osób z ZG powinno być wyjaśnianie poruszanych tu niejasności i problemów.
Ale po co się wysilać, parę osób się poburzy i wszystko przycichnie.
Jedynym efektem całej tej dyskusji będzie to że osoby które się tu "awanturowały" narobią sobie wrogów wśród ELYTY tak jak to było dwa lata temu.
Ja nauczony doświadczeniem nie liczę na to że ktoś z decydentów zabierze głos.

Pozdrawiam przedmówców Maciej Antończyk

raf7

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: March 02, 2017, 12:29:09 PM »
Szanowni Koledzy

Napisze to w skrócie…. Po pierwsze, Panowie, zawody GP polski są dla wszystkich zawodników, skoro są naciski na nowego trenera przez garstkę zawodników jak widać trener liczy się tylko ze zdaniem kolesi… A może Pan trener też się wybiera?? Wtedy wyjaśniłoby to sprawę…. Panowie kogo obchodzi PTREDATOR – jest to impreza komercyjna nie wpisana w kalendarz PZW, terminy były ustalone w listopadzie i tak mają pozostać.

Beniaminek

Kto jedzie na Predatora nie jest żadną tajemnicą. Tu jest aktualna lista zgłoszonych ekip:

http://www.predatortour.com/Page.htm?Participants_Predatortour_2017.htm

Pozdrawiam
Rafał Kubicki
« Ostatnia zmiana: March 02, 2017, 12:32:25 PM wysłana przez raf7 »

okonek63

• Sr. Member
« Odpowiedź #14 dnia: March 02, 2017, 15:43:43 PM »
Witam Szanownych Kolegów. Jeżeli uznacie ten post za zaśmiecanie wątku proszę go zignorować. Mam takie pytanie. Czy koledzy wiedzą czy w końcu PZW pozostanie związkiem sportowym czy jak twierdzi Rzecznik PZW zostaniemy stowarzyszeniem? Z treści wypowiedzi kolegów mówiących o MŚ i ME wynikałoby że pozostajemy związkiem sportowym, bo tylko związek może organizować MP i wystawiać reprezentację kraju.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.