Sport > Zasady organizacji sportu wędkarskiego

Licencja sędziowska

(1/1)

tomaszek:
Przeczytałem dokładnie dział III ZOSW i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... Byłem sędzią okręgowym z 3-letnim stażem sędziowskim i zamiarem podwyższenia kwalifikacji  do sędziego krajowego. Z powodów osobistych wyjechałem na kilka lat za granicę, teraz wróciłem do kraju i chciałbym bardzo powrócić do sędziowania....Moje pytanie brzmi: Czy wszystko muszę zaczynać od początku? tj aktywny sędzia klasy podstawowej 2 lata, aktywny sędzia klasy okręgowej min. 3 lata...- czyli znowu min.5 lat.  Czy mogę ubiegać się o odnowienie licencji sędziego okręgowego i np za rok przystąpić do egzaminu na sędziego klasy krajowej?
Pozdrawiam

arnie:
myslę że całej drogi nie trzeba powtarzać. Okregi i tak mają często braki kadrowe w sedziach. Rok wdrożenia w nowe przepisy i aktywność w sedziowaniu i pytać sie o egzamin na klasę krajową. Egz i tak nie odbywają sie corocznie więc być może będzie trzeba tez 2 lata poczekać.

antoni:
Według przepisów sędziowskich staż sedziowski zalicza się na danym szczeblu sędziowskim. Więc jeśli kol. wróci do sedziowania na szczeblu okregowym to po dokończeniu stażu do pieciu lat można przystąpić do egzaminów na wyższy stopień sędziowski. Najważniejsze to wznowić sędziowanie na dotychczasowym stopniu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej