Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przynęty na okonia  (Przeczytany 9144 razy)

hetmanwitold

• Jr. Member
  • **
Przynęty na okonia
« dnia: January 27, 2018, 13:55:43 PM »
Jakie przynęty polecili by koledzy na okonia? Próbowałem wielu, ale szczerze mówiąc, to słabo wychodzi.

maksm

• Full Member
Odp: Przynęty na okonia
« Odpowiedź #1 dnia: January 28, 2018, 22:19:52 PM »
Ja stosuje małe woblery

k_piotr

• Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: January 30, 2018, 06:33:39 AM »
twistery

a najlepszą przynętą jest czerwony robal - niech ktoś powie że nie  ;)
boję się, ssr...m

klusownikdodzis

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: March 13, 2018, 00:35:09 AM »
"czerwony robal" owszem, ale taki z obornika, na "gnojne" rosówki wszystko bierze, poza tym bardzo mała`błystka obrotowa z czerwonym chwościkiem i nie dużą karbowaną blaszką. A  najlepiej to na żywca na"siejkę" czyli na małą rybkę ... bardzo małą :)

citi

• Full Member
« Odpowiedź #4 dnia: March 14, 2018, 18:43:58 PM »
Ilość okoni w wodzie spadła :( Czasami spiningując łowię więcej szczupaków niż okoni.

Błystki: Meppss rozmiar 2-3 black fury z żółtymi lub czerwonymi kropkami (pewniak) ewentualnie comet w niebieskie kropki- kolor łopatek w zależności od pogody i przejrzystości wody. Srebrne przy zachmurzeniu lub mętnej wodzie, ciemniejsze (złote, miedziane) przy wodzie przejrzystej w słoneczny dzień. Może są drogie ale pracują nawet przy bardzo wolnym prowadzeniu przynęty. Z tańszych marek jeszcze niezłe były DAM z łopatką w czerwone paski.

Na spławik głównie łowię jako przyłów- najwięcej na czerwone robaki. 1-3 robaki wydają się idealne. Nie polecam tej metody bo okoni ostatnio jest mało a często okonie zanim widać branie głęboko połykają haczyk i trudno je odhaczyć by przeżyły. W zbiornikach gdzie jest ich dużo i nie da się łowić na robaki bo okonie atakują polecam duży pęk robaków lub rosówkę.

elcan

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: October 26, 2018, 11:28:46 AM »
Okonie mocno schudły ostatnio w mojej okolicy. Jak na moje mogli by do zarybień dorzucić słonecznice aby grubasy się pasły na tej drobnicy, a dalej to już szczupaki/sandacze grubszym okoniem się odżywią to im na masę pójdzie.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.