Wiem , że ciężko w krótkim czasie stworzyć takie przepisy , które będą w stu procentach zadowalające dla wszystkich.Współczuję Sebastianowi , że musi teraz rozstrzygać o losach naszego ulubionego sportu.Wiem , że ciężko wszystkich zadowolić ( chyba się nie da). Jedno , co mogę zasugerować to , aby zmiany przeprowadził w zgodzie z obowiązującymi przepisami. W przeciwnym razie będą na nim psy wieszać .
Osobiście najbardziej interesuje mnie system klucza tworzącego skład obu lig. Podobnie , jak poprzednik uważam , że pierwszeństwo startu w ligach powinni mieć zawodnicy już w niej startujący i zawodnicy z eliminacji , którzy uzyskali prawo startu w Gpx. Oczywistym jest , że pierwszeństwo w lidze teamowej mają teamy złożone z dwóch zawodników z Gpx 2017 , jednak zdecydowanie bardziej prawo startu powinny mieć drużyny złożone z zawodników z eliminacji , niż drużyny złożone z jednego zawodnika z Gpx i drugiego dobranego.
W lidze indywidualnej start zawodnika z eliminacji nie powinien być zależny od ilości chętnych z Gpx. Zawodnicy z eliminacji powinni mieć to zagwatantowane , w końcu o to walczyli.
W obecnej postaci żaden zawodnik z eliminacji nie ma gwarancji startu ani w lidze teamowej , ani indywidualnej.
Dajmy na to 30 teamów będzie złożonych tylko z zawodników z Gpx . Zostaje 40 zawodników z Gpx Którzy mogą sobie dobrać osobę "z zewnątrz". Już dla 10 zabraknie miejsca w lidze. A co z zawodnikami z eliminacji?
W lidze indywidualnej w/g projektu zawodnik z eliminacji nie ma szans wystartować , bo nie wierzę , że aż tylu chłopaków zrezygnuje z tej formy rywalizacji , aby starczyło miejsca dla wchodzących z eliminacji.
Pozdrawiam. Andrzej Jankowski