Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: pomoc  (Przeczytany 1324 razy)

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« dnia: September 25, 2009, 21:10:05 PM »
Witam was wszystkich.. Przepraszam że piszę w tym temacie ( bo nie wiedziałem w jakim dokładnie ).. Mój problem polega na tym iż: Mam 14Lat w roku 2009 z wujkiem pojechałem wyrobić Kartę Wędkarską tzn Białą.. I moje pytanie brzmi: Czy muszę czekać 2Lata żeby wyrobić Legitymację.. I czy mogę w tej mogę chwili ( 25/09/09 ) wyrobić legitymację.. I sam chodzić na Ryby + ile kosztuje mandat jeżeli nie będę miał legitymacji a jak mnie złapią samego jak będe łowił? . Wujek mi mówił że teraz jest jakiś termin czy coś w tym stylu i muszę tyle czekać.. ( Uczyłem się rozpoznawania gatunków ryb , jaką przynętę na jaką rybę , jaką zanętę , Jak ustawiać grunt itp.. Nie jestem Profesionalistą ale marzę żeby wstać jednego dnia rano i pojechać sam na ryby.. ) proszę o Pomoc

jaro422

• Sr. Member
pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: September 25, 2009, 21:57:56 PM »
Legitymację otrzymasz zapisując się do Koła PZW (możesz to zrobić w każdej chwili), ze względu na swój wiek domagaj się  opłaty " członka -uczestnika", jest bardzo korzystna kwotowo i uprawnia do wędkowania na wodach PZW w całym kraju.
Nad wodą powinieneś przebywać pod opieką osoby dorosłej (takie są przepisy) ze względu na Twoje bezpieczeństwo.
Jest jedno ale; w tej chwili może już nie być w Kołach znaków na ten rok( od połowy grudnia będą nowe).

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: September 25, 2009, 22:15:20 PM »
To znaczy że mając Legitymacje ( i tam w niej jakiejś skłądki ) to nie mogę sam łowić? A drugie pytanie kiedy mogę sam łowić kiedy skończe 16lat??

jaro422

• Sr. Member
pomoc
« Odpowiedź #3 dnia: September 25, 2009, 22:53:18 PM »
Tak. Po ukończeniu 16 lat możesz przebywać nad wodą bez opieki, do tego czasu podczas pobytu nad wodą powinieneś być pod opieką osoby dorosłej.(takie są przepisy, dla Twojego bezpieczeństwa) Może Cię to śmieszyć nad jakimś małym stawikiem ale rzeka może stanowić dla Ciebie zagrożenie.

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #4 dnia: September 25, 2009, 22:56:14 PM »
Aha a jeszcze jedno.. Jak będę na stawie np sam z tylko białą kartą i tylko tak około 20metrów dalej jakiś wędkarz też łowi to jak mnie złapie kontrola to wiesz może ile zapłacę kary? ( nie którzy są tacy że powiedzą spoko i przepuszczą)

jaro422

• Sr. Member
pomoc
« Odpowiedź #5 dnia: September 25, 2009, 23:52:37 PM »
Wyluzuj z tą "białą kartą", ten dokument nie upoważnia Cie jeszcze do połowu na wodach PZW, dzięki temu dokumentowi mandat odnajdzie drogę do Twojego domu.
Opłata członka-uczestnika zamknie się w kwocie 50,00zł więc nie warto dać przypiąć sobie już na starcie łatki kłusownika, wędkarza siedzącego obok zawsze możesz poprosić by miał na Ciebie oko.

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #6 dnia: September 26, 2009, 15:16:28 PM »
Dobra dziękuje za pomoc...(zaraz zima i chyba koniec wedkowania woda zamarznie )

PS Życzę jak największej złowionej ryby..

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #7 dnia: September 26, 2009, 19:39:10 PM »
znalazlem , szukałem i nigdzie nie pisze ze musze miec 16lat..

1. Prawo do wędkowania w wodach użytkowanych przez Polski Związek Wędkarski mają członkowie PZW i osoby nie zrzeszone w PZW, posiadający kartę wędkarską, przestrzegający zasad ujętych w niniejszym Regulaminie, po opłaceniu stosownych składek.
2. Zasady wydawania kart wędkarskich regulują przepisy ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym, z późniejszymi zmianami.
3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat oraz cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce.
4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym że młodzież do 16 lat nie ma prawa do wędkowanie w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej do opieki. [tu pisze ze tylko w nocy nie moge sam lowic...]
5. Członek PZW do 14 lat ma prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod nadzorem osoby uprawnionej do opieki.
6. Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:
a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę.
b) w ramach uprawnień stanowiska i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna, mają prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę.
7. Dopuszcza się wędkowanie kilkuosobowych grup młodzieży nie posiadających kart wędkarskich, pod nadzorem opiekuna posiadającego stosowne uprawnienia oraz zezwolenie wydane przez zarząd okręgu lub koła. Każda osoba z grupy ma prawo łowić wyłącznie na jedną wędkę, z zachowaniem uprawnień do własnego stanowiska i dziennego limitu połowu przysługującego członkowi PZW.
8. Posiadaczowi odznaki "Wzorowy Młody Wędkarz", który nie ukończył 14 lat, przysługują uprawnienia do wędkowania na równi z członkiem PZW, z zastrzeżeniem pkt.4.
9. Wędkarz ma prawo do swobodnego dostępu do wody, a także do przybijania i cumowania do brzegu sprzętu pływającego, jeśli lokalne przepisy wydane przez uprawniony organ nie stanowią inaczej.
10. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez współmałżonka składki członkowskiej oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. Powyższe ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie wędki.

Administrator2

• Moderator
  • Hero Member
pomoc
« Odpowiedź #8 dnia: September 26, 2009, 20:46:56 PM »
Z obowiązku posiadania karty są zwolnione osoby, które nie ukończyły 14 lat (*), z tym, że mogą one łowić wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, która taką kartę posiada, cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce (jeżeli wykupili licencję na wędkowanie) oraz osoby wędkujące w wodach należących do osoby fizycznej uprawnionej do rybactwa, o ile uzyskały od niej zezwolenie na połów ryb.

(*) Zgodnie z treścią art. 12 Ustawy Kodeks Cywilny z 23 kwietnia 1964 r. (Dz.U. 1964, nr 16. poz. 93 z późn. zm.) nie mają zdolności do czynności prawnych osoby, które nie ukończyły lat 13. oraz osoby ubezwłasnowolnione całkowicie. Z kolei art. 15 kc stanowi, iż ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat 13. oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo. Do ważności czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego (art. 17 kc).

źródło: serwis PZW www.kartawedkarska.pl

Sprawę członkostwa w PZW rozstrzyga natomiast Statut PZW:

§ 9
1. Członkiem zwyczajnym Związku może być osoba fizyczna, która ukończyła 16 lat, zna
i uznaje Statut Związku oraz wniosła wymagane składki.
2. Członkiem uczestnikiem Związku może być osoba fizyczna w wieku poniżej 16 lat, za
zgodą przedstawiciela ustawowego.

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/14423/pliki/statut_pzw.pdf
« Ostatnia zmiana: September 26, 2009, 20:54:01 PM wysłana przez adminpzw »

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #9 dnia: September 26, 2009, 21:24:18 PM »
dobrze dziekuje wam wszystkim za pomoc...

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #10 dnia: September 26, 2009, 21:30:44 PM »
A jeszcze coś czy można łowić ryby zima? [ słyszałem ze można ale trzeba dziurę do 20cm zrobić i czy znacie stronkę [ www ] kiedy dany gatunek ryby bierze [ np karaś zima [ to tylko przykład ]??

lukasz333

• Newbie
  • *
pomoc
« Odpowiedź #11 dnia: September 26, 2009, 21:38:19 PM »
i jak jeszcze można to podajcie stronkę albo sami napiszcie jak dana ryba bierze [ np przy karasiu spławik się topi lub płynie w różne strony [ to tylko przykład ] [ bo chcę wiedzieć jak najwięcej o rybach itp ]

jaro422

• Sr. Member
pomoc
« Odpowiedź #12 dnia: September 27, 2009, 10:53:13 AM »
Tego typu artykuły znajdziesz w prasie wędkarskiej, polecam starsze roczniki.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.