Nasze PZW > Ogólne

Zalew Zamość

<< < (2/2)

wb1119:
Przykro mi, ale pan mi nie zabroni wypowiadać swojego zdania.

wedkarz984:

--- Cytat: wiater w January 03, 2022, 21:47:43 PM ---
"W mieście Zamość i Powiecie zamojskim zrzeszonych jest około 3 tysięcy wędkarzy."

"Na zalew w Zamościu wędkarze z WZ zebrali 2 lata temu ponad 800 podpisów, żeby był No Kill"

"na wniosek większości wędkarzy połów ryb w bieżącym roku będzie odbywał się metodą „ złów i wypuść" wyłącznie w porze dziennej." Żródło: https://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/221975/60/zalew_w_zamosciu_ponownie_otwarty

--- Koniec cytatu ---

800 z 3000 to jest większość? Tego już nawet nie trzeba komentować.

Jak tak bardzo chcecie to zrobimy na każdą rzekę czy zbiornik oddzielne składki.

--- Koniec cytatu ---

Chcemy wręcz przeciwnie, jedna niska opłata na cały kraj a nie jak jest teraz że trzeba dopłacać za porozumienia, że jadąc na urlop nie mogę zarzucić wędki bo to inny okręg.

Jeżeli ktoś nie wie to co roku po uchwaleniu stawek za wędkowanie przesyła się je do ZG celem zatwierdzenia.

--- Koniec cytatu ---

PZW okręgowe czy ZG PZW to nadal jedno i to samo. PZW ustala sobie wysokość składek po czym PZW zatwierdza wysokość składek.

Myślę, że też ZG PZW należałoby zamknąć.

--- Koniec cytatu ---

Wtedy to już byście mieli samowolkę jak nic. Jak już to należało by zlikwidować całe PZW tak jak chcą to zrobić WP.

PROSZĘ ZACYTOWAĆ konkretny przepis, który zakazywałby ustanawianie składek w takiej formie ?????

--- Koniec cytatu ---

Prosze zacytować konkretny przepis który przez lata pozwalał PZW Zamość na pobieranie dodatkowych opłat na zbiorniku zaporowym Nielisz?

Na zalewie w Zamościu co miesiąc jest coraz więcej dzieci, młodzieży, ludzi którzy dotychczas nie mogli się dopchać.

--- Koniec cytatu ---

Skąd takie informacje? W okresie zimowym tam żadnego wędkarza nie widać. Tam po remoncie więcej ludzi przychodzi ale oni przychodzą pospacerować, bo więcej nie ma po co. Poczekajmy do wiosny na początek sezonu i sprawa będzie jasna. Już widzę te tłumy Wędkarzy ciągnące nad zbiornik gdzie nawet ryby nie można zabrać.

Może zachwyty komercjami, na które jeździ masę wędkarzy z zamojskiego można przenieść na zalew.

--- Koniec cytatu ---

Nie można do puki Pan jest Prezesem, ponieważ jest Pan za no kill. Natomiast podstawową cechą komercji jest to że nie ma bzdurnych ograniczeń co do zabierania ryb, oczywiście nic za darmo.

Nie będziemy angażowali dziesiątek strażników i kupę kasy żeby pilnować super wędkarzy wywożących przez małżonki na rowerku karpie po kilka razy dziennie. To kosztuje grube pieniądze.

--- Koniec cytatu ---

Przecież PZW Zamość umieściło na tablicy informacyjnej zalewu informację że jest monitoring, to w czym problem? Czyżby w tym że tego monitoringu jest tyle co zarybień? Pani "na rowerku" rozwaliła cały system.

Mam w swoich zasobach rejestry połowu ryb z Nielisza po 300 szczupaków i sandaczy kiedy zapytałem dlaczego tyle to usłyszałem bo taki regulamin co niezgodne z prawem?

--- Koniec cytatu ---

300 szczupaków i sandaczy w ciągu roku na zbiorniku Nielisz i to zgodnie z przepisami? To chyba rejestr jeszcze z czasów poprzedniej epoki zanim do akcji wkroczyło obecne PZW. Jak to możliwe, skoro według regulaminu 2021 limit miesięczny połowu szczupaka i sandacza łącznie wynosi 6 sztuk. Do tego okres ochronny, szczupaka można poławiać przez 8 miesięcy w roku a sandacza przez 7. Maksymalna łączna ilość ryb tych dwóch gatunków możliwa do zabrania w ciągu roku zgodnie z regulaminem wynosi dokładnie 6 x 8 = 48 sztuk. Kto jeździ na Nielisz dobrze wie że tak obfite połowy tych dwóch wymienionych gatunków to abstrakcja, fantazja Prezesa poniosła. Prędzej ktoś sobie dla żartu to powpisywał niż złowił tyle ryb na tym zbiorniku. Tam 300 sztuk rocznie można wyciągnąć ale leszcza.

Dobrze że odpowiedział Pan przed tym jak zdałem rejestr za 2021, podsunął mi Pan pewien pomysł. Zrobiłem korektę i powpisywałem super okazy jakie to niby złapałem. Jest ich tyle że aż wyskakują z rejestru, oczywiście zgodnie z limitami, wymiarami i okresami ochronnymi. Taki prezent dla Pana Prezesa żeby mógł się pochwalić jak skutecznie dba o zasobność naszych wód.

5 kg dziennie ?????? Ludzie po co ????????? Dla kotka ???????

--- Koniec cytatu ---

Stanowisko Prezesa PZW powinien obejmować ktoś kto rozumie wędkarzy bo sam jest jednym z nich, ktoś dla kogo wędkarstwo jest pasją. Tak jak Pan Prezes nie rozumie po co jedzie się na ryby, tak samo ja nie rozumiem kto wybrał na to stanowisko człowieka który najchętniej podnosił by tylko opłaty, ograniczenia i z każdej wody robił no kill.

Oczywiście mógł Pan zadać te pytania na WZ w kołach. Byłem obecny na 13. Był Pan ????

--- Koniec cytatu ---

Nie mam na to czasu, zresztą co by to dało? Mam rozumieć że wolałby Pan odpowiedzieć słownie żeby szybko poszło w niepamieć? Na forum chociaż mamy jasność do tego co ktoś napisał.

Do Pana wb1119. Proszę się nie wtrącać. Alfa i omega tego forum. Używam czasami męskich słów wtedy kiedy trzeba.

--- Koniec cytatu ---

Które z tych słów to takie męskie?

"mięsiarz" ?
"K... a mać" ?
"wystarczy tego pieprzenia" ?
"chamstwa i mięsiarstwa" ?

--- Cytat: wb1119 w January 03, 2022, 16:45:01 PM ---
O cholera, jak Prezes jako Przewodniczący zespołu d/s nowego Statutu, powsadza do niego kilka k...ew to dopiero będzie nowy Statut.
Macie Prezesa - kultura

--- Koniec cytatu ---

Kultura jak nic, w sam raz do zajmowanego stanowiska...

Ryb w zeszłym roku za wiele nie połapałem ale za to dowiedziałem się że zabierając kilka kilo ryb rocznie jestem "mięsiarzem", że 800 z 3000 to jest większość. Że jakimś sposobem można legalnie złowić 300 szczupaków i sandaczy rocznie podczas gdy regulamin mówi 48. Normalnie cuda wianki Panie Prezesie, ale z jednej rady skorzystam. Za Pańską namową w obecnym roku wrócę do komercji, tam nikt nie ma problemu z tym że się rybkę zabiera a i szansa na udany połów znacznie większa. PZW Zamość to albo pustostan albo no kill, nie ma za co płacić. Zresztą jeżeli wejdzie nowa ustawa to być może już niedługo zapomnimy o istnieniu PZW. 250 zł za zezwolenie na wszystkie wody w całym kraju, skończy się trzepanie kasy na porozumieniach. Swoją drogą może ktoś się orientuje ile w obecnym PZW kosztuje wykupienie możliwości wędkowania na cały kraj na wszystkie wody?

wiater:
Analizując dyskusję przypominam sobie kto zadawał mi takie pytania. Czyżbym dyskutował z "wędkarzem" którego kilka lat temu sąd powszechny skazał za podrabianie dokumentów (używanie długopisu ścieralnego w rejestrze połowu ryb z zalewu zamojskiego) bo za 100 złotych było Panu mało 36 karpi na rok i wycierał sobie połowy łowiąc dziennie kilka więcej? To Pan dzwonił do Okręgu pod koniec ubiegłego roku w tym temacie. Podsumowując osoba, która w dalszym ciągu walczy o 5 kg ryb dziennie bo 3 to już za mało jest dla mnie prostackim mięsiarzem. Życzę powodzenia na komercji a następnie w całej Polsce za 250 zł na rok. Pewnie Pan i Pana koledzy w 2 miesiące zrobią z wód w Polsce Eldorado.

wedkarz984:

--- Cytat: wiater w February 16, 2022, 14:34:42 PM ---
Analizując dyskusję przypominam sobie kto zadawał mi takie pytania. Czyżbym dyskutował z "wędkarzem" którego kilka lat temu sąd powszechny skazał za podrabianie dokumentów (używanie długopisu ścieralnego w rejestrze połowu ryb z zalewu zamojskiego)

--- Koniec cytatu ---

W drugim poście napisałem:

--- Cytat: wedkarz984 w January 01, 2022, 17:39:27 PM ---
Co prawda na zalewie zamojskim ostatnio wędkowałem z kilkanaście lat temu

--- Koniec cytatu ---

Po raz kolejny Prezes zabłysnął, tym razem brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem. Naprawdę bardzo trafne te Prezesa analizy, tylko pogratulować.

--- Cytat: wiater w February 16, 2022, 14:34:42 PM ---
Podsumowując osoba, która w dalszym ciągu walczy o 5 kg ryb dziennie bo 3 to już za mało jest dla mnie prostackim mięsiarzem.

--- Koniec cytatu ---

Ponownie gratuluje Prezesowi zarówno podejścia do Wędkarzy, słownictwa jak i kultury, a raczej jej braku.

Do Wędkarzy:
Nie jest Wam wstyd że Prezesem naszego okręgu jest człowiek o tak niskim poziomie kultury? Czy naprawdę nie ma bardziej odpowiedniej osoby na to stanowisko?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej