Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zmiany w organizacji zawodów spinningowych  (Przeczytany 2879 razy)

jelabo

• Newbie
  • *
Zmiany w organizacji zawodów spinningowych
« dnia: January 03, 2010, 22:39:48 PM »
Mam pytanko, doszły do mnie słuchy, że w 2010 roku zmieniona zostanie punktacja za okonia i wzdręgę w zawodach spinningowych - czy ktoś wie już cośkonkretnego na ten temat?  
Moim zdaniem gdyby tak się stało - to słusznie, jeżeli punktacja za "drobnicę" zostanie zmniejszona. Może będzie się w końcu opłacało zaryzykować i spróbować złapać większą rybę i nie zostanie się wyprzedzonym przez pięć okonków. Pozdrawiam.

andrzejl

• Sr. Member
« Odpowiedź #1 dnia: January 04, 2010, 16:17:00 PM »
tak, są zmiany.   Wzdręga całkowicie usunięta. Okoń bez zmian. Kleń i Jaź  150/35  , boleń 400/50.
Dotyczy to zawodów GP Polski i MP. Okręgi moga sobie tworzyc swoje regulaminy do rozgrywania zawodów rangi koła, klubu , okręgu.
                                                                   Andrzej Leśnik

jelabo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: January 04, 2010, 22:16:06 PM »
Witam Panie Andrzeju !
Po pierwsze gratulacje za tytuł Mistrza Polski 2009 i życzę powtórzenia wyniku w 2010 roku.
Natomiast jeżeli chodzi o zmiany, które Pan przedstawił - to muszę przyznać, że nie do końca się z nimi zgadzam. Jeżeli chodzi o wzdręgę, to łowienie jej na spinning choć możliwe i przynoszące czasami dość dobre efekty budziło zawsze moje wątpliwości. Najlepszym przykładem były ostatnie Klubowe Mistrzostwa Polski gdzie miałem okazję podpatrzeć jak zawodnicy z krajowej czołówki łowili je na "bata" używając do tego wędek spinningowych (bez użycia kołowrotka). Jako przynety używali co prawda przynet sztucznych - ochotki i pinki. Natomiast nie rozumiem wogóle celu podwyższenia wymiaru: klenia, jazia i bolenia - kiedy zawody odbywają się na "żywej rybie". Często  "łupem" zawodników padały właśnie ryby w dolnych wymiarach, a każda złowiona i zaliczona ryba podnosi przecież atrakcyjność zawodów. Dawało się również słyszeć głosy, że w przypadku zawodów na "żywej rybie" wogóle niepotrzebne są wymiary, bo przecież każda ryba wraca do wody, a chodzi o wyłonienie tego co umie łowić ryby a nie maiał tylko szczęście.  Patrząc na te zmiany i wytypowanie łowisk w zawodach GPx Polski na 2010 (w większości zbiorniki zaporowe), coraz bardziej przychylam się do opinii, że tymi zawodami rządzi "lobby okoniowe". Pozdrawiam.

andrzejl

• Sr. Member
« Odpowiedź #3 dnia: January 06, 2010, 19:59:51 PM »
Dziękuję za gratulacje, a jak będzie w przyszłym roku ???????????.
Co dotyczy regulaminu, to nie jest i chyba nigdy nie będzie doskonały. Mówisz o lobby okoniowym, ale idąc ta drogą to jeszcze jest szczupakowe, boleniowe  itd. Wybór miejsca zawodów też nie zależy od naszego "chcę". To jest zależne od chętnych na organizację tych zawodów.
Ale gdzie tu widzisz okoniarzy? .    Krosno - pstrag
                                                      Turawa -  sandacz
                                                     Zegrze -  szczupak
                                                   Katowice -  Przeczyce - sandacz+ okoń
                                                                    Dziećkowice  szczupak + okoń
                                                Ziel. Góra  Odra - tu masz rację w 2009  okoń, ale organizator w tym roku chyba nie popełni podobnego błędu ( będę uważnie sie temu przyglądał )
MP -  Toruń - zdecydowanie szczupak, kleń, boleń.  W poszczególnych zawodach , właśnie te ryby na ogół wygrywają na tych wodach.
Co do wymiarów.  100 zawodników - 100 zdań , a wybrać trzeba najbardziej optymalną opcję.
Podniesienie klenia i jazia za dodatkowy cm, a obniżenie pkt. za wymiar podstawowy obniża atrakcyjność małych ryb a podnosi dużych.
Boleń - podwyżka za dodatkowy cm zbliża bolenia do szczupaka ( o trudnościach w łowieniu nie piszę )
W roku 2010 , będą tworzone całkowicie nowe przepisy dotyczące spinningu, Wszyscy będą mogli wnosić swoje propozycje i uwagi. Przebieg całego procesu omówimy na pierwszych zawodach GP w Krośnie.
A tak na marginesie, to ja swoje posty podpisuje . Dobrze jest wiedzieć z kim ma się przyjemność
                                                                                                 Andrzej Leśnik

jelabo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: January 06, 2010, 22:48:58 PM »
Muszę przyznać się, że źle odczytałem podane przez Pana Andrzeja zmiany. Jeżeli podniesiono punkty za dodatkowy centymetr ponad wymiar przy zachowaniu dotychczasowych wymiarów - to nareszcie krok w dobrym kierunku. Jednak w dalszym ciągu będę się upierał, że obecny system liczenia "preferuje" okonia. Startując w zawodach (u nas w Okręgu PZW Zielona Góra obowiązują przepisy wynikające z Zasad Organizacji Sportu Wędkarskiego) jakoś nie bardzo podobały mi się wyniki gdy porządnego 50 cm szczupaka wyprzedzało (dośc ładnych) 5 -6 okoni. Wydaje mi się, że przy formule wagowej taki szczupak byłby wygranym.
Wracając jeszcze do wyznaczonych łowisk w GPx Polski na 2010 rok - to prawdą jest Panie Andrzeju, że być może rybami herbowymi wyznaczonych łowisk są podane przez Pana ryby i zwycięzcy tych zawodów będą łowcami tych ryb. Jednak (wystarczy popatrzeć na wyniki z lat poprzednich) większość zawodników nastawia się na to by złowić "punkt" czyli okonia. Sam doświadczyłem tej "choroby" w zawodach eliminacyjnych do GPx lub zawodach okręgowych, choć do niedawna (nie zbierając punktów do różnego typu klasyfikacji) wolałem nastawić się na konkretną rybę. Z drugiej strony na pewno nie wymyśli się takich zasad żeby każdemu odpowiadały.
Pozdrawiam Jerzy Łaboński -SPINROCK Cigacice (jelabo)

maka551

• Jr. Member
  • **
GKS
« Odpowiedź #5 dnia: January 20, 2010, 16:26:18 PM »
Panie Andrzeju!
Zasady jak zasady, ilu zawodników tyle opinii.
Jest 20 styczeń. Początek nowego sezonu. Obowiązują zmienione zasady. Pan o nich wie i kto jeszcze wie? Przez ponad godzinę przeczesałem stronę PZW ze szczególną troską GKS i nic. Czy nie sądzi Pan, że miminum przyzwoitości ze strony naszej wspólnej organizacji wędkarskiej to podanie jednolitych zasad rozgrywania zawodów wraz z początkiem sezonu. A może to nie koniec zmian? To kiedy będzie czas na koniec i kiedy dowiedzą się o tym zawodnicy?
Pozdrawiam. M.Miernik

andrzejl

• Sr. Member
« Odpowiedź #6 dnia: January 20, 2010, 17:09:37 PM »
Witam. Zmiany jakie zostały wprowadzone w spinningu są już napewno w Zarządach Okręgów.
Ich obowiązkiem jest rozesłanie wiadomości do klubów.
Jeżeli chodzi  o cały tekst jednolity , to GKS czeka na zatwierdzenie zmian w spławiku, a nstepnie umieści to na portalu. Według mojej wiedzy powinno to nastąpić po 30 stycznia ( posiedzenie prezydium ZG ).
Co do dalszych zmian,  to mogę powiedziec że będą. Będa to zmiany które sami w konsultacjach wprowadzimy. Jak to sie będzie odbywać , przedstawię wszystko zawodnikom na pierwszych zawodach w Krośnie. Moim planem jest  utworzenie odrebnych przepisów tylko dla spinningu, jednolitych i zawartych w jednej książeczce.A moim marzeniem jest dopisek " nie mieszać minimum przez cztery lata"
                               pozdrawiam  Andrzej Leśnik

Dionysos

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: January 20, 2010, 21:43:26 PM »
mam pytanko: czy tak często muszą się zmieniać zasadu w organizacji zawodów? słyszę od kolegów sportowców, że zby t często się to zdarza - nawet kilka razy w roku?!?

arnie

• Hero Member
« Odpowiedź #8 dnia: January 21, 2010, 08:27:17 AM »
rónież słyszę od kolegów że za często się zmieniają przepisy, ale również słyszałem zapewnienia że GKS nie będzie już tak czeto ich zmieniał.

jelabo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: January 22, 2010, 16:29:11 PM »
Chciałbym przy okazji jeśli można wyjasnić jeszcze jedną kwestię. Staram się czytać ze zrozumieniem przepisy dotyczące zasad obowiązujących w sporcie wędkarskim, ale jakoś trudno mi to przychodzi i chyba nie tylko mi. Chodzi mi mianowicie o klasyfikację roczną GPx Polski - dlaczego do tej klasyfikacji wliczane są wyniki z Indywidualnych Mistrzostw Polski (3 tury - nawet max. 90 pkt.) skoro nie wszyscy zawodnicy GPx mogą w nich startować ? Z tego co wyczytałem ze zrozumieniem to w IMP startuje pierwszych 60 zawodników z GPx z roku poprzedniego i mistrzowie okręgów (nie koniecznie uczestnicy GPx) z obecnego roku. Gdzie tu uczciwa sportowa rywalizacja ?
Pozdrawiam Jerzy Łaboński.

andrzejl

• Sr. Member
« Odpowiedź #10 dnia: January 23, 2010, 21:10:25 PM »
Kol. Jurku, w wędkarstwie spinningowym klasyfikacja GPx jest  prowadzona tylko   dla drużyn klubowych. Zawodnicy indywidualnie  rywalizują o tytuł  „Wędkarz Roku”, oraz miejsce w Kadrze Narodowej. Do tych klasyfikacji zaliczamy również IMP.
Z ilością startujących, wyjaśniam że oprócz wymienionych , prawo startu w IMP ma jeszcze pierwsza  10 –tka  (indywidualnie ) z zawodów eliminacyjnych.
W zawodach GPx ( ta nazwa jest już według mnie nieaktualna, ale jeszcze w tym roku jest )
mają  też prawo startu  zawodnicy którzy pozostali w  I lidze z drużyną , mimo  że zajęli dalsze miejsce niż 60, oraz ci co weszli z eliminacji też z drużyną  a nie zmieścili się w pierwszej 10 –tce  indywidualnie.
Przykład :   drużyna   X -  dwaj zawodnicy   1-1 m-ce   2 – 80 m-ce, oboje teoretycznie zostają drużynowo w I lidze. 
Przykład 2.    drużyna  Y – dwaj zawodnicy  1- 61 – m-ce  2- 62 m-ce  drużyna i zawodnicy spadają bez prawa startu w IMP. Zawodnik z pierwszej drużyny z  80 został, ale bez prawa startu w IMP. Myślę że to sprawiedliwe w stosunku do  61 i 62 miejsca. Zawodnik z  80 m-sca będzie brał udział w rywalizacji drużyny bo jego drużyna się utrzymała, indywidualnie niestety będzie poszkodowany. W tym wypadku będzie musiał się wykazać dużą skutecznością ( jeżeli chce osiągnąć indywidualny sukces ) i udowodnić że nie wiezie się na plecach kolegi z drużyny.  Analogicznie ci co weszli z eliminacji  w drużynie.
Mimo to ci co weszli drużynowo, maja też szanse ( przy dobrych wynikach ),, ponieważ w końcowej klasyfikacji liczone jest tylko 10  z 13  rozegranych tur.
Wygląda to trochę skomplikowanie . Ja osobiście na kształt przepisów mam wpływ dopiero od   tego roku . Rok 2010  będzie przełomowy w uporządkowaniu tych przepisów.
Myślę że wspólnie z zainteresowanymi  uda się to zrobić. Przepisy musza być jasne, nie dające możliwości nadinterpretacji . Maja być proste i przyjazne dla zawodników.
 W niedługim czasie, na  stronie ZG, będzie zakładka ze strona Sport kwalifikowany- spinning, na której to będziemy dyskutować o nowych przepisach .

Z  wędkarskim  pozdrowieniem               Andrzej Leśnik

jelabo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: January 24, 2010, 22:10:19 PM »
Dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienie. Ma to wszystko jakąś logikę, choć wydaje mi się, że można by to trochę wyrównać i uprościć. Z drugiej strony nie ma nic gorszego niż ciągłe zmiany. Na pewno nie da się zadowolić wszystkich, ale zawsze warto podyskutować żeby poznać zdanie innych. Na pewno natomiast przydałoby się aby przepisy w tekście jednolitym aktualnie obowiązującym były dostępne dla wszystkich zainteresowanych. Dodatkowo fajnie by było gdyby o interpretację niektórych zapisów można było zapytać osobę kompetętną z GKS-u. Pozdrawiam Jerzy Łaboński.

maka551

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: January 30, 2010, 14:21:39 PM »
Witam Panie Andrzeju!
Myslę, że czekanie na spławikowców może się przedłuzyć, bo nacja to kłótliwa nad wyraz. Trudno zresztą nie być kłótliwym, po kilku godzinach spędzonych na krzesełku z końcem tyczki wbitym w jajka. Dlatego namawiam Pana do zebrania aktualnych przepisów dotyczących sportu spinningowego i jeżeli Panu rzeczywiście zależy na opinii zawodników, zadbanie o to aby mogli sie z nimi zapoznac. Jeżeli ścieżka wydawałoby się oczywista tj.: "pzw.org.pl - sport PZW - Główny Kapitanat Sportowy - aktualnie obowiązujące zasady - dyscyplina spinningowa " jest nieaktywna to znam Pana i wiem, że może ja Pan uaktywnić. Opinie podejmowane po namysle są wydaje się wartościowsze niż te, uzyskiwane w pośpiechu w przerwach między turami zawodów. Tym bardziej, że i większość dyskutantów zmęczona i rozgardiasz wielki. Dla tych którzy wycofali wzdręgę mam tylko jedna uwagę. Żeby w zawodach łowić duże ryby to one w łowisku musza być. Dlatego właściwszą drogą było nauczyć się je łowić. "Dokuczanie" okoniowi też do niczego nie prowadzi, a martwić sie juz powinny brzany i jazie. Nie da się zakazami zmusić do łowienia czegoś, czego nie ma. Nikt na zawodach w Irlandii nie bedzie łowił wzdręg, ale u nas jest to czasami smutna koniecznośc. Pozdrawiam Maciej Miernik

aras_as

• Sr. Member
« Odpowiedź #13 dnia: February 01, 2010, 16:08:27 PM »
Przepisy sa jasne i niby zrozumiałe, tylko  w jaki sposób zawodnik startujacy po przerwie lub po raz pierwszy w zawodach GP ma równorzędnie rywalizować o miejsce w 60 z zawodnikami startującymi w roku ubiegłym, jeżeli już 60 z poprzedniego sezonu ma zagwarntowany start w Mistrzostwach Polski. Proponuje aby takie zawody rozgrywać na koniec sezonu i wówczas mogli startować najlepsi w obecnym sezonie, a nie Ci którzy byli najlepsi w sezonie ubiegłym.
Pozdrawiam
Arkadiusz Strzyżewski
WKS Dragon Bydgoszcz

arnie

• Hero Member
« Odpowiedź #14 dnia: February 02, 2010, 08:50:25 AM »
jaka różnica czy startują najlepsi w tym sezonie czy najlepsi w minionym... tu i tu mamy ciagłość. Najlepszy dopóki, dopóty nie zostanie prześcigniety jest najlepszym. A czy on nabył prawa w roku ubiegłym czy dopiero teraz to bez znaczenia. I tak co roklu może się to zmienić.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.