Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Co sądzicie o zakazie zabierania ryb po zarybieniu - ANKIETA  (Przeczytany 19301 razy)

hrbas

• Full Member
Co sądzicie o zakazie zabierania ryb po zarybieniu - ANKIETA
« dnia: February 05, 2016, 20:34:12 PM »
Jak w temacie : "Co sądzicie o zakazie zabierania danego gatunku ryb po jego zarybieniu?"
Przykładowo jeżeli  jest zarybienie karpiem 10-14 dni jest zakaz zabierania karpia na danym łowisku .
A może całkowity zakaz połowu w tym okresie?  :-\
Może admin zrobiłby sondę na ten temat na stronie głównej ?
Proszę o argumenty za i przeciw.
« Ostatnia zmiana: February 29, 2016, 18:42:46 PM wysłana przez hrbas »

leszczu25

• Jr. Member
  • **
Odp: Co sądzicie o zakazie zabierania ryb po zarybieniu
« Odpowiedź #1 dnia: February 06, 2016, 08:20:05 AM »
Jestem jak najbardziej za ochroną świeżo wpuszczonych ryb. Nasze koło (choć to pewnie nie jest jedyny przypadek) postanowiło w okresie zarybiania wprowadzić zawyżone wymiary ochronne karpia, bo pewnie o ten gatunek chodzi koledze po głowie. Zatem można zabierać ryby, ale ich wymiar gwarantuje, że nie są one z aktualnego zarybiania.
Tych, którzy łapczywie polują na dzień zarybiania szczerze nie rozumiem. To może lepiej od razu przywiezć ryby nad staw zorganizować zebranie i rozdać wszystko "potrzebującym" wędkarzom?

Jędrzej

• Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: February 06, 2016, 11:05:45 AM »
Zbiornik , od zarybienia do kwietnia powinien mieć status NK . Przecież to jest chore co dzieje się nad wodami zaraz po wpuszczeniu ryb ! Nad jeziorem nie ma gdzie usiąść , przerzucają się gruntówami , awanturują i Bóg jeden wie co jeszcze . Jaki jest sens wpuszczać ryby , skoro dwa-trzy tygodnie po zarybieniu 80% ryb zostanie wyłowionych ? Nie mam słów :-X

hrbas

• Full Member
« Odpowiedź #3 dnia: February 07, 2016, 13:32:54 PM »
2 odpowiedzi na 2 odbieram jako popierające . To czemu jak zaproponowałem na zebraniu koła 10 dni po zarybieniu zakaz zabierania gatunku świeżo wpuszczonego to mało mnie nie "zjedli"? W tym członkowie zarządu . Argumentem było między innymi to że nie można dać do publicznej wiadomości informacji o dacie zarybienia bo się ludzi nie upilnuje . Jednak jakimś trafem niektórzy ludzie wiedzą wcześniej o zarybieniach . Moim zdaniem gdyby wszyscy wiedzieli o zarybieniu byłaby lepsza samokontrola wędkarzy . Może ktoś ma jakieś racjonalne argumenty przeciw informowaniu o zarybieniach i wprowadzaniu ograniczeń po nich? Jak takie restrykcje sprawdzają się na waszych wodach w PRAKTYCE ?Myślę że jest to temat dobry na szerszą dyskusję, niektóre okręgi już poszły tą drogą inne się bronią rękami nogami .

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: February 07, 2016, 14:56:11 PM »
Nasi sąsiedzi na zbiorniku 2 tygodnie po zarybieniu wprowadzają zakaz połowu w ogóle i nikt nie krzyczy.

georgej50

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: February 09, 2016, 19:25:32 PM »
Moim zdaniem nie powinno być długiego (wielodniowego) zakazu połowów po zarybieniu.Według mnie powinien być natomiast wprowadzony kilkudniowy limit połowów. Np.tylko 1 szt dziennie. Ryba jest przecież po to wpuszczana aby ją złapać  i czy to będzie za 2,3 lub 5 dni to jest to mało ważne. Z własnego doświadczenia wiem, że ryba po wpuszczeniu przez kilka dni słabo żeruje. Na naszym łowisku po zarybieniu obowiązuje przez 3 dni całkowity zakaz wędkowania. :)

tomasz3333

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: February 10, 2016, 08:53:14 AM »
Moje zdanie jest takie że zarybianie powinno się odbywać jesienią, a zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania. Np. zarybienia 30 października i wtedy zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania do 30 marca. Zarybienia powinny wtedy być skumulowane, nie jeden gatunek, a kilka gatunków. No i oczywiście kontrola zbiornika przed cwaniakami w tym okresie. Należy tez sie zastanowić nad zabronieniem połowów z lodu, bo czym jest połów z lodu jak nie zabronionym łowieniem ryb w miejscach zimowisk? Siedzą tacy jak trafią stado okoni to wyczepią co do sztuki, żadne wymiary i limity ich nie interesują.

olyj

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: February 10, 2016, 09:02:15 AM »
łowić od razu z zakazem zbierania ryb np. przez miesiąc

hrbas

• Full Member
« Odpowiedź #8 dnia: February 10, 2016, 20:24:18 PM »
Dodałem ankietę w wątku . Chociaż Administrator mógłby dać taką na stronie głównej bo jak już widać zdania są podzielone co do sposobu ochrony ryb pochodzących z zarybień które się jeszcze nie zaaklimatyzowały w naszych nieszczęsnych wodach . A robić moim zdaniem coś trzeba w tym temacie .

leszczu25

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: February 11, 2016, 05:51:53 AM »
Moje zdanie jest takie że zarybianie powinno się odbywać jesienią, a zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania. Np. zarybienia 30 października i wtedy zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania do 30 marca. Zarybienia powinny wtedy być skumulowane, nie jeden gatunek, a kilka gatunków. No i oczywiście kontrola zbiornika przed cwaniakami w tym okresie. Należy tez sie zastanowić nad zabronieniem połowów z lodu, bo czym jest połów z lodu jak nie zabronionym łowieniem ryb w miejscach zimowisk? Siedzą tacy jak trafią stado okoni to wyczepią co do sztuki, żadne wymiary i limity ich nie interesują.

To w takim razie jaki jest sens opłacać kartę na cały rok, skoro większość wód pzw jest zarybiana w tym samym czasie?  Chcesz wyłączyć na 6 miesięcy łowienie tylko dlatego, że masz w kole kilku mięsiarzy?

pokiju

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: February 11, 2016, 07:36:59 AM »
Może zamykanie zbiornika na długi okres nie ma sensu ,ale trzeba jakoś dać świeżo wpuszczonej rybie szanse rozejść się po zbiorniku . Po to założyłem ten wątek aby poznać opinie innych co 600 000 głów to nie jedna  ;D . Ja też uważałem że trzeba zamykać całkowicie zbiornik ,ale po zapoznaniu się z opinią innych osób doszedłem do wniosku ,że nie upilnujemy wód więc lepiej żeby wędkarze wiedzieli kiedy jest zarybienie (bo u mnie nie informują wędkarzy kiedy i gdzie się zarybia - niektórzy i tak wiedzą i czekają na dostawę "mięsa" nad wodą)i łowili z ograniczeniami dającymi szanse rybie.

Jędrzej

• Hero Member
« Odpowiedź #11 dnia: February 11, 2016, 13:12:15 PM »
Ale Panowie  , nie trzeba zamykać zbiornika na wędkowanie po zarybieniu . Trzeba zamknąć zbiornik za zabieranie ryb . Od listopada do kwietnia robimy wodę NK i sprawa załatwiona . Pisałem o tym wyżej .

k_piotr

• Hero Member
« Odpowiedź #12 dnia: February 12, 2016, 16:15:58 PM »
zakaz ok ale przy dużych zbiornikach wodnych zakaz powinien obejmować np: 50ha powierzchni w okolicy miejsca, w którym ryby wpuszczono
boję się, ssr...m

hrbas

• Full Member
« Odpowiedź #13 dnia: February 12, 2016, 19:26:59 PM »
zakaz ok ale przy dużych zbiornikach wodnych zakaz powinien obejmować np: 50ha powierzchni w okolicy miejsca, w którym ryby wpuszczono

Dobry pomysł  8)

Jędrzej

• Hero Member
« Odpowiedź #14 dnia: February 12, 2016, 22:11:00 PM »

Dobry pomysł  8)

Absolutnie zły pomysł . Kto miałby zmierzyć te 50 hektarów , gdzie i jak wytyczyć granicę ? Herezje normalne . Zamykamy na zabijanie ryb cały zbiornik , niezależnie od jego powierzchni .

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.