Dzieci i młodzież > Przepisy PZW

Co sądzicie o zakazie zabierania ryb po zarybieniu - ANKIETA

<< < (2/5) > >>

georgej50:
Moim zdaniem nie powinno być długiego (wielodniowego) zakazu połowów po zarybieniu.Według mnie powinien być natomiast wprowadzony kilkudniowy limit połowów. Np.tylko 1 szt dziennie. Ryba jest przecież po to wpuszczana aby ją złapać  i czy to będzie za 2,3 lub 5 dni to jest to mało ważne. Z własnego doświadczenia wiem, że ryba po wpuszczeniu przez kilka dni słabo żeruje. Na naszym łowisku po zarybieniu obowiązuje przez 3 dni całkowity zakaz wędkowania. :)

tomasz3333:
Moje zdanie jest takie że zarybianie powinno się odbywać jesienią, a zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania. Np. zarybienia 30 października i wtedy zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania do 30 marca. Zarybienia powinny wtedy być skumulowane, nie jeden gatunek, a kilka gatunków. No i oczywiście kontrola zbiornika przed cwaniakami w tym okresie. Należy tez sie zastanowić nad zabronieniem połowów z lodu, bo czym jest połów z lodu jak nie zabronionym łowieniem ryb w miejscach zimowisk? Siedzą tacy jak trafią stado okoni to wyczepią co do sztuki, żadne wymiary i limity ich nie interesują.

olyj:
łowić od razu z zakazem zbierania ryb np. przez miesiąc

hrbas:
Dodałem ankietę w wątku . Chociaż Administrator mógłby dać taką na stronie głównej bo jak już widać zdania są podzielone co do sposobu ochrony ryb pochodzących z zarybień które się jeszcze nie zaaklimatyzowały w naszych nieszczęsnych wodach . A robić moim zdaniem coś trzeba w tym temacie .

leszczu25:

--- Cytat: tomasz3333 w February 10, 2016, 08:53:14 AM ---
Moje zdanie jest takie że zarybianie powinno się odbywać jesienią, a zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania. Np. zarybienia 30 października i wtedy zbiornik powinien być zamknięty do wędkowania do 30 marca. Zarybienia powinny wtedy być skumulowane, nie jeden gatunek, a kilka gatunków. No i oczywiście kontrola zbiornika przed cwaniakami w tym okresie. Należy tez sie zastanowić nad zabronieniem połowów z lodu, bo czym jest połów z lodu jak nie zabronionym łowieniem ryb w miejscach zimowisk? Siedzą tacy jak trafią stado okoni to wyczepią co do sztuki, żadne wymiary i limity ich nie interesują.

--- Koniec cytatu ---

To w takim razie jaki jest sens opłacać kartę na cały rok, skoro większość wód pzw jest zarybiana w tym samym czasie?  Chcesz wyłączyć na 6 miesięcy łowienie tylko dlatego, że masz w kole kilku mięsiarzy?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej