Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Badania lekarskie a zawody na szczeblu koła.  (Przeczytany 30642 razy)

kichote

• Jr. Member
  • **
Badania lekarskie a zawody na szczeblu koła.
« dnia: May 08, 2016, 20:20:59 PM »
Odpowiedzcie, proszę, mojemu kapitanowi sportowemu, który z upoważnienia organizatora(zarządu) postawił wyłącznie dla mnie dodatkowe wymaganie i w rezultacie nie dopuścił mnie do startu w zawodach:

1. czy w celu uczestnictwa w zawodach kołowych wymagane jest posiadanie  zaświadczenia lekarskiego o stanie zdrowia zawodnika?

2. czy zawody kołowe są obowiązkowo ubezpieczane w jakikolwiek sposób?

3. czy zasadne było wymaganie wadium w wysokości 150pln za złożenie protestu?

wb1119

• Hero Member
Odp: Badania lekarskie a zawody na szczeblu koła.
« Odpowiedź #1 dnia: May 09, 2016, 11:05:11 AM »
Po prostu twojemu zarządowi i kapitanowi sportowemu faktycznie odbija. Współczuję ci, ale możesz zaskarżyć te decyzje do kapitanatu sportowego okręgu ub zarządu okręgu.

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: May 09, 2016, 22:00:38 PM »
 Sprawy poszły jeszcze dalej: próbowano siłą zmusić mnie do opuszczenia terenu schroniska PZW, w którym odbywała się ceremonia zakończenia zawodów oraz uniemożliwiono mi fotografowanie. Próbowano zabrać aparat. Ciekawe jaki będzie kres bezprawia.

k_piotr

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: May 10, 2016, 06:10:36 AM »
Kolego, a co to za koło że tak wesoło macie ?
Z tego co mi wiadomo zasady dopuszczania zawodników do udziału w zawodach powinny być jednakowe dla wszystkich.
A zwycięzce też wybrali ?

Nie pozostaje Ci nic innego jak to co wb1119 napisał
boję się, ssr...m

weteran

• Sr. Member
« Odpowiedź #4 dnia: May 10, 2016, 07:39:15 AM »
Hm!    kichote - nie napisałeś w jakiej jesteś formie zdrowotnej . Myślę , że w kiepskiej i koledzy z koła o tym wiedzą i obawiali się , aby tobie nic złego nie przytrafiło podczas zawodów .

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: May 10, 2016, 09:12:00 AM »
Hm!    kichote - nie napisałeś w jakiej jesteś formie zdrowotnej . Myślę , że w kiepskiej i koledzy z koła o tym wiedzą i obawiali się , aby tobie nic złego nie przytrafiło podczas zawodów .

No, teraz to mnie Pan rozbawiłeś. Sugerujesz kolego, że nie jestem w stanie ocenić swoich możliwości? Wśród grona obecnego na zawodach nie było osoby z lepszą wiedzą medyczną od mojej, na 100%.
Co do troski ze strony kolegów, hmm, powiem tylko tyle, że organizatorzy próbowali zmusić mnie do opuszczenia terenu schroniska, kiedy odbywała się ceremonia zakończenia zawodów, uniemożliwiali wgląd do oficjalnych wyników, i to tylko, ale nie  wyłącznie, z powodu próby filmowana tych zdarzeń.
Wypadki losowe zdarzają się codziennie i nie jesteśmy w stanie im skutecznie zapobiec. Za to łamaniu podstawowych praw i obowiązków możemy i powinniśmy zapobiegać.

weteran

• Sr. Member
« Odpowiedź #6 dnia: May 10, 2016, 13:30:20 PM »
Nic nie sugerowałem , tylko snułem domysły , bo zbyt mało informacji podałeś . Widocznie jesteś w ostrym konflikcie z zarządem koła i obawiali się , że możesz wygrać te zawody . Choć to mi się wydaje dziwne ( oczywiście to tylko moje domysły :)  )

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: January 10, 2017, 22:48:19 PM »
Sprawę przedstawiłem nieoficjalnie, bo mailem, działaczom okręgu. W odpowiedzi na taki "donos": "Zarząd Koła uchwałą z dn.6 lipca postanowił zawiesić udział kol.... we wszystkich zawodach organizowanych przez koło do końca 2016r". Teraz skutkowało to niedopuszczeniem do 2giej tury spławikowych mistrzostw koła, choć brałem udział w pierwszej turze, na wiosnę. No to ponownie zgłosiłem sprawę do okręgu, gdyż powszechnie wiadomo, że w prerogatywach zakresu działania zarządu nie ma ustalania i wymierzania kar bo od tego jest sąd koleżeński (istniejący tu raczej teoretycznie), ewentualnie. A już naturalną konsekwencją ignorancji w tej materii jest nałożenie nieistniejącej kategorii kary. I tak sobie brniemy w niebyt intelektualny, choć życie i czas czyni swoje. Odpowiedź z Okręgu, niebywałe, utrzymuje w mocy uchwałę zarządu koła, a w uzasadnieniu dokładnie zgadza się z podanym wyżej wywodem. Czyli zarząd ma prawo ukarać członka koła, a wynika to z tego, iż takie prawo posiada sąd koleżeński- wg okręgu: zarząd może wszystko. A ryba?

k_piotr

• Hero Member
« Odpowiedź #8 dnia: January 11, 2017, 07:19:07 AM »
jakie było uzasadnienie odsunięcia od zawodów w tej uchwale ?
boję się, ssr...m

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: January 11, 2017, 15:55:38 PM »
Nie rozumiem sensu uzasadniania działania niezgodnego z prawem, tu statutem. Ogólnie, odmawiano prawa do zgłaszania krytyki zjawisk patologicznych w kole, na zasadzi: my nic nie zmienimy, bo inaczej nie umiemy, a ty masz cicho być, albo cię zniszczymy.

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: January 23, 2017, 14:09:34 PM »
w tym wszystkim na pewno jest jakieś drugie dno bo brzmi to aż za bardzo absurdalnie :]

może za niesportowe zachowanie cię odsunęli od zawodów, za naruszenia regulaminu zawodów kary nakłada kapitanat sportowy a nie sąd koleżeński.

ps. poza tym Kół jest wiele, wybierz inne i tyle, chyba że masz konfliktowy charakter i nic to by nie zmieniło ... ;]

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: January 29, 2017, 21:48:05 PM »
A więc, należymy do stowarzyszenia Absurdu? Zauważmy: nikt nie odważył się odpowiedzieć na pierwotne trzy pytania, a w zamian insynuuje się ciężką chorobę, poszukuje się drugiego dna, a na koniec proponuje przenosiny na Madagaskar. Czy przepisy są po to, aby je łamać? W niektórych środowiskach to dumny slogan. Niee, no u nas niee, ale troszkę je nagiąć dla własnych potrzeb to coś innego, inteligentnego, cool! Nikt nie dotyka sedna, bo to jest ryzykowne, nieopłacalne, konfliktowe, a tego od Was oczekiwałem zadając pytania, podając fakty. Bynajmniej współczucia nie potrzebuję. Ale na tyle jedynie stać uczestników tego forum.Brnijmy w krainę Absurdu. Ale, gdy chodzi o pieniądze to wszyscy natychmiast schodzą z obłoków na ziemię. Jednak nie rozwinę tego wątku tutaj, bez sensu.

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: February 15, 2017, 02:10:28 AM »
w tym wszystkim na pewno jest jakieś drugie dno bo brzmi to aż za bardzo absurdalnie :]

może za niesportowe zachowanie cię odsunęli od zawodów, za naruszenia regulaminu zawodów kary nakłada kapitanat sportowy a nie sąd koleżeński.

ps. poza tym Kół jest wiele, wybierz inne i tyle, chyba że masz konfliktowy charakter i nic to by nie zmieniło ... ;]

Od zawsze byłem prawdziwym sportowcem, otrzymałem dobre wychowanie, kończyłem dobre szkoły, byłem sędzią wędkarskim (ale tylko 3 lata, gdyż nie zostałem dopuszczony do sędziowania żadnej imprezy w swoim kole, więc po co?), znam regulaminy, walczę o czyste, równe dla wszystkich zasady rywalizacji sportowej i poza sportowej także. I w tych ostatnich słowach kryje się "drugie dno", niewygodny człowiek, który zwraca uwagę na nieprawidłowości, ma odwagę, przychodzi nie proszony na zebrania zarządu (przez co wprowadzono formułę tajnych obrad zarządu), a na dodatek potrafi czasem wygrać główną nagrodę zawodów, a była ona już rozdysponowana wśród "swoich", lub nowo pozyskiwanych zwolenników. Tak to bywa, gdy organizator jest także sędzią i/lub zawodnikiem, można wszystkim zarządzić. Jest to możliwe jedynie przy braku prawidłowego funkcjonowania organów związkowych i poparciu takich działań przez różne siły.

Jeśli poruszasz kwestię uprawnień kapitanatu sportowego w stosunku do uczestników zawodów na szczeblu mistrzostw koła, to proszę, abyś wyjaśnił wszystkim kiedy, co i jak? masz w tym przypadku na myśli, dla porządku.

Kół jest wiele, to prawda, ale ja urodziłem się i wychowałem TU i TU, jak mój ojciec i dziad. 36 lat przynależności do koła.
« Ostatnia zmiana: February 18, 2017, 21:09:10 PM wysłana przez kichote »

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #13 dnia: February 15, 2017, 16:07:13 PM »
Zegrze Południowe to Okręg Mazowiecki, proponuję ci, żebyś się zgłosił w tej sprawie do v-ce Prezesa d/s sportu Okręgu lub Przewodniczącego Kolegium Sędziowskiego. Dane znajdziesz na stronie okręgu.

kichote

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: February 16, 2017, 03:58:09 AM »
Zegrze Południowe to Okręg Mazowiecki, proponuję ci, żebyś się zgłosił w tej sprawie do v-ce Prezesa d/s sportu Okręgu lub Przewodniczącego Kolegium Sędziowskiego. Dane znajdziesz na stronie okręgu.

Nic nie rozumiecie: tu nie chodzi o mnie, ani o konkretne koło, ale o pryncypia, których powinniśmy bronić wszyscy, a w szczególności nasi przedstawiciele piastujący odpowiednie stanowiska powinni reagować z urzędu na sygnały, a niestety- oczekują pisemnej skargi, co pociąga urzędowe konsekwencje, a tych jak najbardziej chcę i wolę unikać, gdyż nigdy w życiu nie dążyłem do karania kogokolwiek, tym bardziej w gronie kolegów. Sygnałów do okręgu wysyłano wiele i nie powiem, były reprymendy, lecz skutek odwrotny od zamierzonego i eskalacją hate'u oraz "represji" wobec mojej osoby. Cztery lata temu Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze było powtarzane, gdyż zarząd uznał,że prawa wyborcze mają jedynie ci członkowie koła, którzy już dokonali opłat na kolejny sezon- zupełna abnegacja prawa dla osiągania własnych, partykularnych celów. Wtedy należało mocno zareagować bo był to bezsprzecznie jawny i dobitny dowód na sposób prowadzenia zarządu. Na powtórzonym zebraniu obecny był, na moją prośbę, delegat okręgu w osobie obecnego prezesa ZG, który próbował tłumaczyć "gafę" zarządu koła. Skutek był taki, że prezes koła, ośmielony wsparciem, zażądał ode mnie publicznych przeprosin podczas owego zebrania, tudzież tzw. samokrytyki. Ale się nie doczekał. Więc za chwilę zarekwirował moje 150 pln wpłacone na wycieczkę , z której zrezygnowałem, a publicznie deklarował wcześniej możliwość rezygnacji z wyjazdu i bezwarunkowy zwrot przedpłaty. Widocznie zapomniał dodać, że wyjątkiem jest moja osoba. Nikt z zarządu nie wyraził zdania odmiennego. I tak to się kręci dalej. Przez kilka lat prowadziłem szkolenie młodzieży, z sukcesami, ale nie zasłużyłem na oficjalną nominację na stanowisko okupowane przez nie mających ochoty do pracy nieudaczników wędkarskich. Pracuj sobie dla Zegrza, jak chcesz, ale nie będziesz tego robił pod egidą i ze środków koła. Tak to się tutaj robi. Chcesz być sędzią, proszę: zdaj egzamin, zalicz praktykę roczną, a i tak nie będziesz sędziował w kole, choćby sędziować miała osoba nieuprawniona, a co.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.