Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zalew Zamość  (Przeczytany 46833 razy)

wedkarz984

• Newbie
  • *
Zalew Zamość
« dnia: December 19, 2021, 17:26:30 PM »
Odnośnie informacji na stronie PZW https://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/221975/60/zalew_w_zamosciu_ponownie_otwarty

"na wniosek większości wędkarzy połów ryb w bieżącym roku będzie odbywał się metodą „ złów i wypuść" wyłącznie w porze dziennej."

Większość Wędkarzy, których znam jest za tym żeby było tak jak przez wiele lat. Czyli zalew dostępny dla wszystkich z możliwością zabierania ryb, a nie że no kill albo tylko dla wybrańców za dopłatą. Może Pan Prezes udostępni Wędkarzom do wglądu ten wniosek w którym to rzekomo "większość wędkarzy" postuluje za tym żeby połów ryb w bieżącym roku na Zamojskim Zalewie odbywał się metodą „ złów i wypuść" wyłącznie w porze dziennej. Brak okazania tego wniosku jest równoznaczny z tym że PZW Zamość po raz kolejny robi nas w konia.

"Zbiornik został zarybiony jesienią 2020 r. oraz wiosną 2021 roku"

Rozumiem że to zarybienie to jedno z obiecanych za drastyczną podwyżkę opłaty na bierzący rok? Jeżeli tak to jest to kpina z Wędkarzy. Zapłaćcie więcej za kartę, PZW za Wasze pieniądze będzie miało więcej ryb, które są ich własnością więc nie możecie ich zabierać. Równie dobrze to można by zarybić na księżycu.

Kto wymyślił żeby na tablicy Zalewu Zamość umieścić tekst i to jeszcze wielkimi literami "POZWALASZ SĄSIADOWI ZABRAĆ RYBY? ODDAJ MU TEŻ SWÓJ PORTFEL!!!"

Co za bzdura i odwracanie kota ogonem. Myślicie że ktoś się na to nabierze? Akurat naszym wędkarskim portfelem to tysiąckrotnie bardziej interesuje się PZW Zamość niż sąsiedzi po kiju. Zapewne po raz kolejny przekonamy się o tym wraz z nowym rokiem i kolejnymi podwyżkami za ryby których nie można zabierać.

Opłata za kartę poszła w górę a ilość możliwych do zabrania ryb nie mających wymiarów ochronnych zmniejszona z 5 do 3kg, kto wpadł na taki genialny pomysł?

Czekamy na publikację wniosku Panie Prezesie.

P.S. "wędkarzy" to powinniście pisać z dużej litery. Chyba że to kolejny sposób PZW żeby pokazać że bardziej cenicie nasz "PORTFEL!!!" niż Nas.

wiater

• Jr. Member
  • **
Odp: Zalew Zamość
« Odpowiedź #1 dnia: December 20, 2021, 15:37:04 PM »
Zacznę od twierdzenia, że mam już dawno poza sobą napinanie się w dyskusjach z anonimami. W tym przypadku pozwolę sobie jednak na odpowiedź. Po pierwsze mam propozycję, że jak Pan żąda podkreślenia rangi słowa wędkarz i pisania z dużej litery to proszę o docenienie swojej osoby i zmianę na Wędkarz987 a nie tak skromnie wedkarz987. Może jednak Mięsiarz987 byłoby uczciwiej? Pan, któremu nie wystarcza 3 kg dziennie drobnych ryb ; płoci, krąpi itp. musi być prawdziwym wedkarzem z krwi i kości. Wrócę do No Kill na zalewie w Zamościu. W latach kiedy było to łowisko Kill opłacało go w ostatnim roku 205 wędkarzy (205x100 zł = 20500 zł przychodów), samo roczne zarybienie plus to co powinno przyrosnąć naturalnie to ponad 80000 zł. Po roku odłowiliśmy zalew i okazało się, że pływa tam kilka dużych ryb za około 10 tyś złotych. Osobę, która podejmie w przyszłości taką decyzję żeby promować złodziejstwo tego typu sam zgłoszę do prokuratury. Pomimo setek kontroli ryby były wynoszone w rękawach, majtkach, pokrowcach itp. Na dzisiaj przy cenach materiału zarybieniowego, który w przypadku większości gatunków wzrósł o 100 % (bo np zboże, którym karmi się większość ryb: karpie, liny, karasie z 600 zł/tonę wzrosło do 1300 zł/tonę) a w przypadku sandacza za narybek płaci się 300 - 400 % więcej czyli 85-150 zł za kilogram Pan życzy sobie mięsa z zalewu ile ????? Ile K... a mać się panu należy za 200 zł składki????  Może wystarczy tego pieprzenia o wysokich składkach, bo te 2 stówy to na komercji  10 wejść bez możliwości zabrania małej rybki. Owszem na komercji jest czysto nie ma chamstwa i mięsiarstwa, bo za każdy kg 18 zł więcej trzeba zapłacić i nie ma dyskusji, bo zakażdy papierek lub peta won. Na zalew w Zamościu wędkarze z WZ zebrali 2 lata temu ponad 800 podpisów, żeby był No Kill a opłat Kill było jak wspomniałem 205. ZO PZW w Zamościu w roku bieżącym postanowił, że zalew w 2022 będzie No kill. Powiem więcej, że dopóki będę prezesem Okręgu PZW w Zamościu dopóty będę wnioskował za No kill na tym łowisku. P.S. Właściciel zbiornika zwrócił uwagę PZW Zamość na sygnały o patologicznych zachowaniach stałych bywalców (w poprzednich okresach) sugerując ustanowienie zasad wędkowania przyjaznych dla dzieci i uczciwych wędkarzy. P.S. 2 Zalew w Zamościu jest bez dodatkowych opłat i składek. Można wędkować po opłaceniu jakiejkplwiek składki za wędkowanie - dzieci w tym roku 10 zł.
« Ostatnia zmiana: December 20, 2021, 16:57:21 PM wysłana przez wiater »

wedkarz984

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: January 01, 2022, 17:39:27 PM »
Po pierwsze mam propozycję, że jak Pan żąda podkreślenia rangi słowa wędkarz i pisania z dużej litery to proszę o docenienie swojej osoby i zmianę na Wędkarz987 a nie tak skromnie wedkarz987.

Proszę Pana co innego nick na forum a co innego jak się Pan publicznie wypowiada o innych, dla większości to chyba zrozumiałe. Co do nicków, na tym forum zdecydowana większość jest z małej litery, w tym także Pański więc porównanie mało trafne.

Może jednak Mięsiarz987 byłoby uczciwiej?

Gratuluję kultury i dobrego wychowania Panie Prezesie.

Pan, któremu nie wystarcza 3 kg dziennie drobnych ryb ; płoci, krąpi itp. musi być prawdziwym wedkarzem z krwi i kości.

Dziennie nie oznacza codziennie. Większość osób na co dzień pracuje i ma wiele innych obowiązków przez co na wyjazd na ryby mogą sobie pozwolić sporadycznie. Sam osobiście byłem w tym roku tylko kilka razy i miałem sytuację że złapałem kilka karasi srebrzystych i niestety mogłem zabrać tylko cztery ponieważ już piąta rybka przekraczała łącznie 3 kg. Do tego większość razy w tym roku co byłem nad wodą nie złapałem nic co było by sens zabierać, sama drobnica, wszystko wróciło do wody.

Czy mam przez to rozumieć że według Pana Prezesa każdy kto weźmie jakąś rybę to od razu jest mięsiarzem?

W takim razie kim według Pana Prezesa jest Wędkarz?

Dla Pana to chyba najlepiej było by żeby opłata za kartę była jak najwyższa i jednocześnie żeby nikt ryb nie zabierał. Przykład, zamojski zalew.

Wrócę do No Kill na zalewie w Zamościu. W latach kiedy było to łowisko Kill opłacało go w ostatnim roku 205 wędkarzy

Sytuacja o której Pan mówi że opłacało go tylko 205 Wędkarzy wynika z tego że zrobiliście z zalewu łowisko specjalne za dodatkową opłatą. Co prawda na zalewie zamojskim ostatnio wędkowałem z kilkanaście lat temu, ale od kiedy pamięcią sięgam zalew był przez wiele lat zwykłym łowiskiem dostępnym dla każdego wnoszącego podstawową opłatę za kartę. Opłacali go wszyscy Wędkarze i większość była z takiego stanu rzeczy zadowolona. To jedyne zamojskie łowisko było dostępne dla wszystkich do dnia w którym PZW Zamość postanowiło wyświadczyć nam niedźwiedzią przysługę i z ogólnodostępnego zbiornika zrobić łowisko specjalne dla wybrańców wnoszących dodatkowe opłaty. Taka zmiana pozbawiła możliwości normalnego wędkowania wędkarzy opłacających podstawową składkę, którzy od lat korzystali z tego zbiornika i proszę się nie zasłaniać groblą no kill bo to nie to samo.

(205x100 zł = 20500 zł przychodów), samo roczne zarybienie plus to co powinno przyrosnąć naturalnie to ponad 80000 zł. Po roku odłowiliśmy zalew i okazało się, że pływa tam kilka dużych ryb za około 10 tyś złotych. Osobę, która podejmie w przyszłości taką decyzję żeby promować złodziejstwo tego typu sam zgłoszę do prokuratury.

To że są ludzie nieuczciwi i że PZW nie potrafiło upilnować zbiornika to nie jest powód żeby obwiniać resztę Wędkarzy.

Apropo prokuratury, to może przyjrzała by się kwestii niezgodnego z prawem pobierania przez PZW dodatkowej opłaty za zbiornik Nielisz? Przez lata ludzie niesłusznie płacili i nikt im nigdy tych pieniędzy nie zwrócił. Może warto było by złożyć jakiś pozew zbiorowy?

Pomimo setek kontroli ryby były wynoszone w rękawach, majtkach, pokrowcach itp.

Ryby wynoszone w "majtkach", gratuluję poczucia humoru. Lata temu takich problemów nie było, może warto przywrócić dawne zasady dla tego zbiornika. Jak tak zaczniecie zakazywać zabierania ryb na kolejnych łowiskach to ciekawe ile osób zrezygnuje z opłacania karty.

Na dzisiaj przy cenach materiału zarybieniowego, który w przypadku większości gatunków wzrósł o 100 % (bo np zboże, którym karmi się większość ryb: karpie, liny, karasie z 600 zł/tonę wzrosło do 1300 zł/tonę) a w przypadku sandacza za narybek płaci się 300 - 400 % więcej czyli 85-150 zł za kilogram Pan życzy sobie mięsa z zalewu ile ????? Ile K... a mać się panu należy za 200 zł składki????

Co Pan ma z tym mięsem? W tym roku zabrałem dosłownie kilka kilo ryb a opłata za kartę jaką wniosłem to nie 200 tylko 280zł + 10zł za wpis. Teraz policzmy 280zł / 7kg ryb = 40 zł/kg. Dla porównania ceny na stawie hodowlanym to 12-14zł karp, 6-8zł karaś.

Może wystarczy tego pieprzenia o wysokich składkach, bo te 2 stówy to na komercji  10 wejść bez możliwości zabrania małej rybki. Owszem na komercji jest czysto nie ma chamstwa i mięsiarstwa, bo za każdy kg 18 zł więcej trzeba zapłacić i nie ma dyskusji, bo zakażdy papierek lub peta won.

100 zł - składka członkowska
180 zł - składka na ochronę i zagospodarowanie wód

Mi wychodzi 280 zł + 10 zł za wpis. Pan Prezes twierdzi że karta kosztuje "2 stówy" to czemu zapłaciłem prawie trzy? Oszukali mnie czy co?

Być może jest taki zbiornik komercyjny jak Pan mówi że 20zł wejście i 18zł/kg ale ja się z takim nie spotkałem. Te z których korzystałem albo miały wstęp darmowy i opłata za zabierane ryby po cenach takich jak podałem wyżej, albo wstęp w różnych cenach zazwyczaj do 50zł/doba i w to wliczona pewna ilość ryb do zabrania.

Na zalew w Zamościu wędkarze z WZ zebrali 2 lata temu ponad 800 podpisów, żeby był No Kill a opłat Kill było jak wspomniałem 205.

Albo ja czegoś nie rozumiem albo to co Pan napisał to jest manipulowanie faktami. Po kolei. 205 osób opłaciło dodatkową składkę za zalew jako ŁOWISKO SPECJALNE. To że rzekomo było ponad 800 podpisów za no kill świadczy o tym że dużo osób nie chciało łowiska specjalnego tylko powrotu do możliwości wędkowania na całym zbiorniku dla każdego w ramach podstawowej składki. Sposobem na to było podpisanie się pod no kill. Część podpisała się pod no kill nie dlatego że są za no kill tylko po to żeby można było powędkować bez dodatkowej opłaty na całym zbiorniku. W końcu w ramach podstawowej opłaty lepsze no kill niż zakaz wędkowania. Nie wiem kto i dlaczego postanowił zrobić z zalewu łowisko specjalne, ale jak się przekonaliśmy ten pomysł okazał się pomyłką.

Na zalew składa się każdy kto opłaca kartę, więc dlaczego te rzekome 800+ osób miało by decydować za wszystkich, tym bardziej że część z nich podpisała się w trochę innej intencji. To że część chce łowić jako no kill to nie powód żeby narzucać te zasady wszystkim. Każdy powinien mieć prawo wyboru o ile stosuje się do regulaminu i o ile ten regulamin jest ustalony w granicach rozsądku. Może więc by tak wrócić do tego co było wcześniej przez wiele lat. Ilu jest Wędkarzy w okręgu PZW Zamość? Czy 800 to jest większość?

P.S. Panie Prezesie nie ma tutaj żadnego napinania się, bynajmniej z mojej strony. Po prostu chciałbym wiedzieć dlaczego pewne sprawy wyglądają tak a nie inaczej, jako członek opłacający składki mam do tego prawo. Jednocześnie uważam że Pan jako Prezes powinien takich informacji udzielić w sposób kulturalny bez wyzywania osoby pytającej od mięsiarzy czy tekstów typu "K... a mać". Do tej pory myślałem że człowiek na takim stanowisku to osoba poważna, teraz jednak zaczynam rozumieć co mieli na myśli inni wędkarze mówiąc że dla niektórych liczy się tylko kasa za zajmowany stołek...

Ponownie proszę o zamieszczenie wniosku np w postaci skanu (oczywiście bez nazwisk) w którym to rzekomo "większość wędkarzy" postuluje za tym żeby zamojski zalew był no kill. Proszę także o informację ilu jest Wędkarzy w okręgu PZW Zamość, którzy opłacili składki na rok 2021?

Szczęśliwego Nowego Roku.

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: January 03, 2022, 16:45:01 PM »
O cholera, jak Prezes jako Przewodniczący zespołu d/s nowego Statutu, powsadza do niego kilka k...ew to dopiero będzie nowy Statut.
Macie Prezesa - kultura

wiater

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: January 03, 2022, 21:47:43 PM »
1. To co wyrabiało się na zalewie w Zamościu odstraszało większość wędkarzy z Zamościa i okolic. W mieście Zamość i Powiecie zamojskim zrzeszonych jest około 3 tysięcy wędkarzy. W okresie kiedy zalew był wodą ogólnodostępną od połowy lutego do maja nie można było znaleźć miejsca, bo wszystkie były oblegane przez stałych bywalców. Żaden ojciec, dziadek nie odważył się wybrać z dzieckiem nad zalew, bo tam było jasno powiedziane : cyt" to moje miejsce w....." Od czasu kiedy na małe zbiorniki (około 80 ha - te za dopłatą) zaczęliśmy wprowadzać większe ilości materiału zarybieniowego od wód obwodowych (ponad 1600 ha - ze względu na ograniczenia co do gatunków, którymi te wody można zarybiać) logicznym się stało, że nie będziemy napełniali zamrażarek mięsiarzom za darmo.
2. Do tej prokuratury proszę dołączyć wniosek o areszt dla połowy dzierżawców w tym kraju (np. kilkukilometrowy odcinek Sanu Zwierzyń-Choczewka okręg Krosno kosztuje 1800 zł, ponad połowa obwodów jest w rękach prywatnych i w znacznej większości wykupuje się oddzielnie licencję na każdy z nich. Jak tutaj nie pisać "dosadnie" Jak tak bardzo chcecie to zrobimy na każdą rzekę czy zbiornik oddzielne składki. Jeżeli ktoś nie wie to co roku po uchwaleniu stawek za wędkowanie przesyła się je do ZG celem zatwierdzenia. Myślę, że też ZG PZW należałoby zamknąć. Ludzie opanujcie się. Od pewnego czasu nie żyjemy w PRL. Piszę to setny raz i setny raz jak grochem o ścianę. PROSZĘ ZACYTOWAĆ konkretny przepis, który zakazywałby ustanawianie składek w takiej formie ?????
3. Nikt nie będzie nic tutaj publikował - żadnych list. Proszę umówić się w biurze PZW w Zamościu, wziąć ze sobą legitymację członkowską i otrzyma Pan do wglądu listę z wnioskodawcami.
4. Składka nizinna na dzisiaj wynosi 200 zł (na ochronę i zagospodarowanie wód). 100 zł składki członkowskiej dzieli się 30% koło, 5% fundusz inwestycyjny dla kół, 10% ZG PZW, 5% wynagrodzenie skarbników, 50% ZO PZW (utrzymanie biura, sport, młodzież).
5. Na zalewie w Zamościu co miesiąc jest coraz więcej dzieci, młodzieży, ludzi którzy dotychczas nie mogli się dopchać. Super wyniki na zawodach spławikowych, feederowych, spinningowych i będzie coraz lepiej. Może zachwyty komercjami, na które jeździ masę wędkarzy z zamojskiego można przenieść na zalew. Tym bardziej, że nie ma tam na dzisiaj stałych bywalców odstraszających wszystkich nie tylko wędkarzy. Jak pisałem władze miasta zasugerowały PZW żeby wyeliminował patologie wędkarskie na zbiorniku. 
6. Nie będziemy angażowali dziesiątek strażników i kupę kasy żeby pilnować super wędkarzy wywożących przez małżonki na rowerku karpie po kilka razy dziennie. To kosztuje grube pieniądze.
7. Naturalna produktywność wody to 30-50 kg ryb w ciągu roku. Oznacza to że zbiornik 5 ha może ogołocić w 10 dni 10 wędkarzy. Mam w swoich zasobach rejestry połowu ryb z Nielisza po 300 szczupaków i sandaczy kiedy zapytałem dlaczego tyle to usłyszałem bo taki regulamin co niezgodne z prawem?  5 kg dziennie ?????? Ludzie po co ????????? Dla kotka ???????
8. Oczywiście mógł Pan zadać te pytania na WZ w kołach. Byłem obecny na 13. Był Pan ????
9. Do Pana wb1119. Proszę się nie wtrącać. Alfa i omega tego forum. Używam czasami męskich słów wtedy kiedy trzeba.

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: January 04, 2022, 17:56:20 PM »
Przykro mi, ale pan mi nie zabroni wypowiadać swojego zdania.

wedkarz984

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: February 06, 2022, 22:54:53 PM »
"W mieście Zamość i Powiecie zamojskim zrzeszonych jest około 3 tysięcy wędkarzy."

"Na zalew w Zamościu wędkarze z WZ zebrali 2 lata temu ponad 800 podpisów, żeby był No Kill"

"na wniosek większości wędkarzy połów ryb w bieżącym roku będzie odbywał się metodą „ złów i wypuść" wyłącznie w porze dziennej." Żródło: https://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/221975/60/zalew_w_zamosciu_ponownie_otwarty

800 z 3000 to jest większość? Tego już nawet nie trzeba komentować.

Jak tak bardzo chcecie to zrobimy na każdą rzekę czy zbiornik oddzielne składki.

Chcemy wręcz przeciwnie, jedna niska opłata na cały kraj a nie jak jest teraz że trzeba dopłacać za porozumienia, że jadąc na urlop nie mogę zarzucić wędki bo to inny okręg.

Jeżeli ktoś nie wie to co roku po uchwaleniu stawek za wędkowanie przesyła się je do ZG celem zatwierdzenia.

PZW okręgowe czy ZG PZW to nadal jedno i to samo. PZW ustala sobie wysokość składek po czym PZW zatwierdza wysokość składek.

Myślę, że też ZG PZW należałoby zamknąć.

Wtedy to już byście mieli samowolkę jak nic. Jak już to należało by zlikwidować całe PZW tak jak chcą to zrobić WP.

PROSZĘ ZACYTOWAĆ konkretny przepis, który zakazywałby ustanawianie składek w takiej formie ?????

Prosze zacytować konkretny przepis który przez lata pozwalał PZW Zamość na pobieranie dodatkowych opłat na zbiorniku zaporowym Nielisz?

Na zalewie w Zamościu co miesiąc jest coraz więcej dzieci, młodzieży, ludzi którzy dotychczas nie mogli się dopchać.

Skąd takie informacje? W okresie zimowym tam żadnego wędkarza nie widać. Tam po remoncie więcej ludzi przychodzi ale oni przychodzą pospacerować, bo więcej nie ma po co. Poczekajmy do wiosny na początek sezonu i sprawa będzie jasna. Już widzę te tłumy Wędkarzy ciągnące nad zbiornik gdzie nawet ryby nie można zabrać.

Może zachwyty komercjami, na które jeździ masę wędkarzy z zamojskiego można przenieść na zalew.

Nie można do puki Pan jest Prezesem, ponieważ jest Pan za no kill. Natomiast podstawową cechą komercji jest to że nie ma bzdurnych ograniczeń co do zabierania ryb, oczywiście nic za darmo.

Nie będziemy angażowali dziesiątek strażników i kupę kasy żeby pilnować super wędkarzy wywożących przez małżonki na rowerku karpie po kilka razy dziennie. To kosztuje grube pieniądze.

Przecież PZW Zamość umieściło na tablicy informacyjnej zalewu informację że jest monitoring, to w czym problem? Czyżby w tym że tego monitoringu jest tyle co zarybień? Pani "na rowerku" rozwaliła cały system.

Mam w swoich zasobach rejestry połowu ryb z Nielisza po 300 szczupaków i sandaczy kiedy zapytałem dlaczego tyle to usłyszałem bo taki regulamin co niezgodne z prawem?

300 szczupaków i sandaczy w ciągu roku na zbiorniku Nielisz i to zgodnie z przepisami? To chyba rejestr jeszcze z czasów poprzedniej epoki zanim do akcji wkroczyło obecne PZW. Jak to możliwe, skoro według regulaminu 2021 limit miesięczny połowu szczupaka i sandacza łącznie wynosi 6 sztuk. Do tego okres ochronny, szczupaka można poławiać przez 8 miesięcy w roku a sandacza przez 7. Maksymalna łączna ilość ryb tych dwóch gatunków możliwa do zabrania w ciągu roku zgodnie z regulaminem wynosi dokładnie 6 x 8 = 48 sztuk. Kto jeździ na Nielisz dobrze wie że tak obfite połowy tych dwóch wymienionych gatunków to abstrakcja, fantazja Prezesa poniosła. Prędzej ktoś sobie dla żartu to powpisywał niż złowił tyle ryb na tym zbiorniku. Tam 300 sztuk rocznie można wyciągnąć ale leszcza.

Dobrze że odpowiedział Pan przed tym jak zdałem rejestr za 2021, podsunął mi Pan pewien pomysł. Zrobiłem korektę i powpisywałem super okazy jakie to niby złapałem. Jest ich tyle że aż wyskakują z rejestru, oczywiście zgodnie z limitami, wymiarami i okresami ochronnymi. Taki prezent dla Pana Prezesa żeby mógł się pochwalić jak skutecznie dba o zasobność naszych wód.

5 kg dziennie ?????? Ludzie po co ????????? Dla kotka ???????

Stanowisko Prezesa PZW powinien obejmować ktoś kto rozumie wędkarzy bo sam jest jednym z nich, ktoś dla kogo wędkarstwo jest pasją. Tak jak Pan Prezes nie rozumie po co jedzie się na ryby, tak samo ja nie rozumiem kto wybrał na to stanowisko człowieka który najchętniej podnosił by tylko opłaty, ograniczenia i z każdej wody robił no kill.

Oczywiście mógł Pan zadać te pytania na WZ w kołach. Byłem obecny na 13. Był Pan ????

Nie mam na to czasu, zresztą co by to dało? Mam rozumieć że wolałby Pan odpowiedzieć słownie żeby szybko poszło w niepamieć? Na forum chociaż mamy jasność do tego co ktoś napisał.

Do Pana wb1119. Proszę się nie wtrącać. Alfa i omega tego forum. Używam czasami męskich słów wtedy kiedy trzeba.

Które z tych słów to takie męskie?

"mięsiarz" ?
"K... a mać" ?
"wystarczy tego pieprzenia" ?
"chamstwa i mięsiarstwa" ?

O cholera, jak Prezes jako Przewodniczący zespołu d/s nowego Statutu, powsadza do niego kilka k...ew to dopiero będzie nowy Statut.
Macie Prezesa - kultura

Kultura jak nic, w sam raz do zajmowanego stanowiska...

Ryb w zeszłym roku za wiele nie połapałem ale za to dowiedziałem się że zabierając kilka kilo ryb rocznie jestem "mięsiarzem", że 800 z 3000 to jest większość. Że jakimś sposobem można legalnie złowić 300 szczupaków i sandaczy rocznie podczas gdy regulamin mówi 48. Normalnie cuda wianki Panie Prezesie, ale z jednej rady skorzystam. Za Pańską namową w obecnym roku wrócę do komercji, tam nikt nie ma problemu z tym że się rybkę zabiera a i szansa na udany połów znacznie większa. PZW Zamość to albo pustostan albo no kill, nie ma za co płacić. Zresztą jeżeli wejdzie nowa ustawa to być może już niedługo zapomnimy o istnieniu PZW. 250 zł za zezwolenie na wszystkie wody w całym kraju, skończy się trzepanie kasy na porozumieniach. Swoją drogą może ktoś się orientuje ile w obecnym PZW kosztuje wykupienie możliwości wędkowania na cały kraj na wszystkie wody?

wiater

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: February 16, 2022, 14:34:42 PM »
Analizując dyskusję przypominam sobie kto zadawał mi takie pytania. Czyżbym dyskutował z "wędkarzem" którego kilka lat temu sąd powszechny skazał za podrabianie dokumentów (używanie długopisu ścieralnego w rejestrze połowu ryb z zalewu zamojskiego) bo za 100 złotych było Panu mało 36 karpi na rok i wycierał sobie połowy łowiąc dziennie kilka więcej? To Pan dzwonił do Okręgu pod koniec ubiegłego roku w tym temacie. Podsumowując osoba, która w dalszym ciągu walczy o 5 kg ryb dziennie bo 3 to już za mało jest dla mnie prostackim mięsiarzem. Życzę powodzenia na komercji a następnie w całej Polsce za 250 zł na rok. Pewnie Pan i Pana koledzy w 2 miesiące zrobią z wód w Polsce Eldorado.

wedkarz984

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: February 28, 2022, 19:46:03 PM »
Analizując dyskusję przypominam sobie kto zadawał mi takie pytania. Czyżbym dyskutował z "wędkarzem" którego kilka lat temu sąd powszechny skazał za podrabianie dokumentów (używanie długopisu ścieralnego w rejestrze połowu ryb z zalewu zamojskiego)

W drugim poście napisałem:

Co prawda na zalewie zamojskim ostatnio wędkowałem z kilkanaście lat temu

Po raz kolejny Prezes zabłysnął, tym razem brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem. Naprawdę bardzo trafne te Prezesa analizy, tylko pogratulować.

Podsumowując osoba, która w dalszym ciągu walczy o 5 kg ryb dziennie bo 3 to już za mało jest dla mnie prostackim mięsiarzem.

Ponownie gratuluje Prezesowi zarówno podejścia do Wędkarzy, słownictwa jak i kultury, a raczej jej braku.

Do Wędkarzy:
Nie jest Wam wstyd że Prezesem naszego okręgu jest człowiek o tak niskim poziomie kultury? Czy naprawdę nie ma bardziej odpowiedniej osoby na to stanowisko?

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.