Nasze PZW > Ogólne

2 pytania

(1/1)

gustav665:
Pierwsze: Gdy spininguję w zbiorniku gdzie są sandacze, szczupaki, okonie i inne drapieżne ryby, podczas okresu ochronnego sandacza i szczupaka, czy kontroler może do mnie się doczepić?? Bo w sumie mogę powiedzieć, iż łowię okonie, a to co złapie za haczyk nie jest w 100% zależne ode mnie. Oczywiście ewentualne ryby objęte ochroną bym wypuszczał zaraz po odhaczeniu.

Drugie: mam 16 lat i kartę wędkarską. Gdybym na owy zbiornik wypłynął, wcześniej wykupioną łodzią, czy miałbym jakies problemy? Tzn. czy łamałbym prawo?? O ile wiem trzeba mieć wykupioną licencje na łódź, tylko nie wiem czy niepełnoletni też muszą ją posiadać.

Z góry dziękuję.

dariuszkrystosiak:
Ciekaw jestem jak byś tłumaczył strażnikowi PSR (a nie kontrolerowi) gdybyś miał za przynętę wahadłówkę
Algę 3 albo 10cm twister na 15g główce?Okonie łowisz?

gustav665:
tam są okonie po 50cm : P
zb. Turawa nie wie mczy znasz.
W każdym razie nie chodzi mi o specjalne łowienie sandaczy i szczupaków. Miałbym twistera 5gram czy cos takiego na okonka. Chodzi mi o to czy nie bede mial problemow jak sie wybiore na okonki.

jozefzajac:
gustav665 Bo w sumie mogę powiedzieć, iż łowię okonie, a to co złapie za haczyk nie jest w 100% zależne ode mnie. Oczywiście ewentualne ryby objęte ochroną bym wypuszczał zaraz po odhaczeniu.

W 100% nie jest zależne, ale możesz i powinieneś zrobić wszystko, aby zminimalizować ryzyko ataku na przynętę ryb będących w okresie ochronnym: stosować małą przynętę, prowadzić ją "okoniowo" - szybciej i ze zdecydowanym opadem. No i nie zapomnij o... przyponie metalowym! Bo puszczanie ryb, na dodatek - ciężarnych - z hakiem w przełyku to skazywanie ich na pewną i powolną śmierć. Okoń, co prawda, nie ma okresu ochronnego w jez. Turawskim, ale czy jest sens kłuć ryby wypchane ikrą i cieknące mleczem? Na to pytanie już sam sobie odpowiedz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej