Nasze PZW > Przepisy PZW

Prywatny staw trwale połączony z rzeką

(1/2) > >>

hrbas:
Pytanie podobne do wielu na forum , ale ... .
W mojej okolicy w ostatnich latach BARDZO popularne jest wśród właścicieli gruntów przylegających do rzek (wód PZW) budowanie stawów , oczek wodnych i innych tworów których na pewnych odcinkach jest nawet ok 10 na odcinku kilometra rzeki . Są w różnych odległościach od rzeki niektóre połączone z nią sprytnie zakopanymi rurami niektóre zastawką niektóre trwale z nią połączone . I tu nasuwa się pytanie :
1. Jeżeli trwale połączone mogę poruszać sie w pasie 1,5m od brzegu dookoła i łowić w takim stawie ? (moim zdaniem TAK)
2.połączone zastawką też? (moim zdaniem NIE)
3.rura zakopana w ziemi bez widocznej zastawki (moim zdaniem TAK - bo to też trwałe połączenie)
Szanuję cudzą własność i nie jestem zwolennikiem pchania się komuś na posesje ,ale jeżeli ktoś nie odgradza "prywatnego stawu" uniemożliwiając rybom z rzeki  na przedostawanie się do niego lub celowo umożliwiając im to? -motywacja może być różna  ::) . Kto powinien pilnować takich spraw? Melioracja? PZW ?- wody dużo i starczy dla wszystkich ale ryb coraz mniej  :'( .

dariuszkrystosiak:
Zdaje się że nie powinno to mieć miejsca. Podobna sytuacja miała miejsce nad jedną z małych rzeczek przepływajacej przez kilka wsi. I dzierżawca rzeczki zgłosił chyba do starostwa i była niezła awantura bo kazali im na ich koszt likwidować takie połączenia. A może to było RZGW? Wiem że bez pozwolenia nie można nic zmieniać .

Jarosław Augustyniak:
Prawie każdy staw rybny (hodowlany) ma stałe połączenie z wodą płynącą. Pytanie dotyczy jego legalności. Tak czy inaczej nie wolno Ci tam łowić bez zezwolenia. Fakt złamania prawa przez właściciela stawu nie daje Ci prawa do okradania go.

osamark:
Staw - to chyba "urządzenie wodne", wymaga pozwolenia, i jego wody traktowane są trochę inaczej niż "wody stojące".
Połączenie stawu z wodami płynącymi, nie czyni go wodą płynącą. (chyba)
Ciekawy temat .

agatan:
Poszukałem w internecie i znalazłem odpowiedź na nurtujące Was pytanie.

http://www.budujemydom.pl/ogrod/17409-czy-na-budowe-stawu-rybnego-potrzebne-jest-pozwolenie-na-budowe

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/99999999/RYBY10/55388047

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej