Dzieci i młodzież > Przepisy PZW

Wędkowanie z dzieckiem.

(1/5) > >>

norek77:
Witam. Chciałbym powędkować z dzieckiem (10lat), oczywiście wiem, że może wędkować pod moją opieką (oczywiście posiadam uprawnienia). Lecz chciałbym, aby dziecko mogło wędkować na swoją wędkę, to znaczy, tak abym ja wędkował na dwie i dziecko na swoją "trzecią". Szukając w przepisach, znalazłem, że wystarczy, że dziecko zostanie członkiem PZW, lecz nie wiem, czy można zostać członkiem w tym wieku. Może ktoś miał podobny kłopot i coś podpowie?  Pozdrawiam.

szunaj42:
w regulaminie Amatorskiego Połowu ryb jest wszystko na ten temat
a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową 
maja prawo wędkować dwie osoby, każda 
na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska 
i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę;
b) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień 
i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania 
opiekuna na jedna wędkę.

Tak stanowi ten regulamin ,oczywiście dziecko bez żadnych uprawnien może wedkować na jedna wedkę pod opieka osoby posiadajacej karte wędkarską ,może rowniez wędkowac dwoje dzieci pod opieka tej osoby ,co nie wyklucza wedkowania opiekuna na jedna wedkę.Natomiast lepszym rozwiazaniem jest wyrobienie legitymacji członkowskiej dla dziecka -koszt około20 zł rocznie i uprawnienia takie jak kazdy inny członek PZW ,tyle że z pewnymi ograniczeniami ,o czym też jest mowa w Rapr.Wówczas dziecko wedkuje na dwie wedki jeśli chce i umie ,opiekun tez dwie ,czy tez opiekun na dwie wędki a dziecko na jedna ,ważne żeby opiekun nie wykorzystywał faktu łowienia na cztery wedki i posiadania dwóch limitów do celów konsumpcyjnych - jest to zgodne z przepisami ,ale odrobine nieetyczne . 

szunaj42:
nie ma limitu wiekowego dla chcacych wstąpic w szeregi PZW .

zenfr:
Trzmielewski Januszw regulaminie Amatorskiego Połowu ryb jest wszystko na ten temat
a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową 
maja prawo wędkować dwie osoby, każda 
na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska 
i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę;
b) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień 
i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania 
opiekuna na jedna wędkę.
Tak stanowi ten regulamin ,oczywiście dziecko bez żadnych uprawnien może wedkować na jedna wedkę pod opieka osoby posiadajacej karte wędkarską ,może rowniez wędkowac dwoje dzieci pod opieka tej osoby ,co nie wyklucza wedkowania opiekuna na jedna wedkę.Natomiast lepszym rozwiazaniem jest wyrobienie legitymacji członkowskiej dla dziecka -koszt około20 zł rocznie i uprawnienia takie jak kazdy inny członek PZW ,tyle że z pewnymi ograniczeniami ,o czym też jest mowa w Rapr.Wówczas dziecko wedkuje na dwie wedki jeśli chce i umie ,opiekun tez dwie ,czy tez opiekun na dwie wędki a dziecko na jedna ,ważne żeby opiekun nie wykorzystywał faktu łowienia na cztery wedki i posiadania dwóch limitów do celów konsumpcyjnych - jest to zgodne z przepisami ,ale odrobine nieetyczne . 

zenfr:
kol Januszu.To co piszesz dotyczy wędkowania na wodach użytkowanych przez PZW i na tych wodach obowiązuje rapr, a na wodach państwowych obowiązuje Ustawa o rybactwie śródlądowym i radzę ją przeczytać,bo według ustawy młodzież do lat 14 jest zwolniona z posiadania karty .RAPR jest wymyśłem "działaczy" PZW  i obowiązuje w obwodach rybackich użytkowanych przez PZW i nie ma rangi ustawy. gdybyś doczytał jeszcze praw3o wodne to byś miał trochę pojęcia i odpowiedz byłaby trafna.Zeby się napić wody nie trzeba kopać studni ,a żeby wędkować nie trzeba płacić haraczu dla PZW>

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej