Nasze PZW > Składki i opłaty
Kilka pytan odnoscie karty wedkarskiej
withanight:
witam jestem nowym uzytkownikiem i w zwiazku z tym mam pytania odnosnie karty lowieckiej ktora chce zdobyc...
1 gdzie mam sie o nia ubiegac w Jarocinie ???( slyszalem rowniez cos o Żerkowie)
2 ilie mnie to w sumie wyniesie. Mam 20 l , ucze sie ( nie studia- szkola policelana) obywatelstwo polskie
3 na jakich zbiornikach bede mogl lowic na tej karcie (w powiecie)
Licze ze pomozecie... bo nie moge sie na ten temat niczego dowiedziec pozdrawiam
arnie:
Egzamin na kartę wędkarską możesz zdać w Okręgu lub w Kole wędkarskim (99% Kół posiada komisje egzaminacyjne). W Jarocinie (Okręg Kalisz) działają dwa Koła wędkarskie, których dane adresowe znajdziesz na tym portalu. Za egzamin zapłacisz 20zł +10zł w starostwie za wydanie karty.
Dalej są opłaty członkowski, ale to już po uzyskaniu karty wędkarskiej.
Wędkować będziesz mógł na wodach po wykupieniu zezwolenia na wekowanie. Czyli jeśli chcesz wędkować na wodach ogólnodostępnych Okręgu Konińskiego to po wykupie składek członkowskich masz do dyspozycji wszystkie wody które są w użytkowaniu tego okręgu i okręgów z jakimi są podpisane porozumienia.
krito:
Mam pytanko. Nie mam karty wędkarskiej, czy mogę łowić ryby np. na jeziorze mazurskim jeśli wykupię w tamtejszym sklepie wedkarskim pozwolenie na połów ryb w tamtym zbiorniku, czy muszę mieć jeszcze dodatkowo kartę wędkarską?
jerzykowalski:
kritoMam pytanko. Nie mam karty wędkarskiej, czy mogę łowić ryby np. na jeziorze mazurskim jeśli wykupię w tamtejszym sklepie wedkarskim pozwolenie na połów ryb w tamtym zbiorniku, czy muszę mieć jeszcze dodatkowo kartę wędkarską?
Raczej odwrotnie - kartę wedkarską trzeba mieć PODSTAWOWO, a zezwolenie na połów DODATKOWO. Tak stanowi Ustawa o rybactwie śródlądowym:
Art. 7.
2. Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej ,,kartą wędkarską" lub ,,kartą łowiectwa podwodnego", a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca PONADTO jego zezwolenie.
3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać amatorski połów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę.
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski
krito:
Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej