Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przynależność do koła a adres zamieszkania  (Przeczytany 2454 razy)

jaro422

• Sr. Member
Przynależność do koła a adres zamieszkania
« Odpowiedź #15 dnia: June 17, 2009, 15:14:42 PM »
Byłem zdania że w opisanym wyżej przypadku wystarczy, że będąc członkiem Koła wniesie opłatę startową i będzie mógł brać udział w zawodach Koła, no ale człowiek całe życie się uczy.

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: June 17, 2009, 15:17:20 PM »
jaro422Byłem zdania że w opisanym wyżej przypadku wystarczy, że będąc członkiem Koła wniesie opłatę startową i będzie mógł brać udział w zawodach Koła, no ale człowiek całe życie się uczy.

Teraz sam widzisz, że nie wszystko jest takie proste jak się z pozoru wydaje... nawet drut.

Pozdrawiam

jaro422

• Sr. Member
« Odpowiedź #17 dnia: June 17, 2009, 15:39:22 PM »
:)))

Pozdrawiam

junior

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: June 17, 2009, 15:54:21 PM »
Kowalski Jerzy
<br />Nie można być członkiem lubelskiego koła wnosząc składki w kole w Białej Podlaskiej, w okręgu Biała Podlaska. W tej sprawie skarbnik chyba miał rację. ;-)))
<br />
<br />Pozdrawiam serdecznie
<br />
<br />Jerzy Kowalski

Nie wiem czy wziął Pan przykład Białej Podlaskiej przypadkowo, czy wynikało to z moich wcześniejszych postów, ale rzeczywiście należę do koła bialskopodlaskiego. Sformułowanie "lubelskie" wzięło się właściwie z faktu przynależności do województwa, do którego zostaliśmy wciągnięci po ostatnich zmianach administracyjnych, a z czego niekoniecznie się cieszymy ;)
Wracając do meritum - chodziło o składkę członkowska w okręgu Biała Podlaska i przynależność do koła w Białej Podlaskiej.

jerzykowalski

• Hero Member
« Odpowiedź #19 dnia: June 17, 2009, 16:33:50 PM »
jaro422Byłem zdania że w opisanym wyżej przypadku wystarczy, że będąc członkiem Koła wniesie opłatę startową i będzie mógł brać udział w zawodach Koła, no ale człowiek całe życie się uczy.

Żeby jeszcze nieco "uprościć", to byłaby taka, rzadka wprawdzie, ale możliwość, gdyby wędkarz był członkiem koła np. miejskiego/gminnego/zakładowego, które współpracuje z samorządem czy z firmą, który/a jest właścicielem zbiornika zamkniętego, a koło użytkuje nieodpłatnie taki zbiornik. Pod warunkiem jednak, że samo członkostwo w kole daje uprawnienia do łowienia w takim zbiorniku, a zawody są rozgrywane na tym właśnie zbiorniku. ;-))))

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

jerzykowalski

• Hero Member
« Odpowiedź #20 dnia: June 17, 2009, 16:40:08 PM »
junior Nie wiem czy wziął Pan przykład Białej Podlaskiej przypadkowo, czy wynikało to z moich wcześniejszych postów, ale rzeczywiście należę do koła bialskopodlaskiego. Sformułowanie "lubelskie" wzięło się właściwie z faktu przynależności do województwa, do którego zostaliśmy wciągnięci po ostatnich zmianach administracyjnych, a z czego niekoniecznie się cieszymy ;)
<br />Wracając do meritum - chodziło o składkę członkowska w okręgu Biała Podlaska i przynależność do koła w Białej Podlaskiej.

Jest łatwiejsza i szybsza droga dotarcia do informacji. Wystarczy najechać kursorem na "junior" i kliknąć, a wtedy otwiera się podstawowa informacja o tym, "skąd kto jest". Pod warunkiem rzetelnego skonstruowania "profilu". ;-)))

W PZW nie doszło do "wciągnięcia" i mam nadzieję, że nie dojdzie. ;-)

Co do meritum - pisałem ogólnie o członkostwie, co również dotyczy koła w Białej Podlaskiej i okregu Biała Podlaska. ;-)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

marcino

• Newbie
  • *
Dziękuję za informację
« Odpowiedź #21 dnia: June 18, 2009, 08:36:40 AM »
pozdrawiam

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
« Odpowiedź #22 dnia: September 09, 2009, 14:16:51 PM »
ale mieszacie :)
1. kupujesz składkę członkowską w Kole okręg Lublin wiec jesteś członkiem okręgu Lublin i członkiem Koła w Lublinie
2. kupujesz składkę okręgową w Okręgu Wrocław więc wędkujesz na ich wodach ale nie korzystasz z ich porozumień
3. na zawody Koła wykupujesz tylko jednodniowe zezwolenie na wodę Okręgu Lublin na której są zawody

To wszystko
proste ja drut hehe :):):)

antoni

• Hero Member
Uprawnienia a prawa i obowiązki członków PZW
« Odpowiedź #23 dnia: November 08, 2009, 09:11:29 AM »
Bardzo interesująca dyskusja, która dotyczy istoty stowarzyszania się w PZW. Na problem przynależności do koła, jako podstawowej jednostki terenowej trzeba patrzeć nie przez pryzmat uprawnień, jakie daje taka przynależnośc w danym kole, a co za tym idzie, okręgu PZW, ale przez pryzmat praw i obowiązków członkowskich, zapisanych w Statucie PZW. Wybór koła PZW i zmiana tej przynależności stanowi prawo członka PZW, natomiast przynależnośc tylko do jednego koła obowiązek. Taka przynależnośc rodzi bowiem konsekwencje ewidencyjne i organizacyjne, ktore skutkują później na działalności właściwego okregu PZW. Nikt więc nie może mówić, że PZW nie interesuje się losem swoich członków, że jest mu obojętne, gdzie bedzie on w ewidencji, bowiem gdziekolwiek by nie zapisał się, to wszędzie ma on takie same prawa i takie same obowiązki. Dotyczy to także pracy społecznej w PZW i na rzecz PZW, dbałości o mienie Związku, wykonywania powierzonych zadań itd.
Moja rada: dzielenie włosa na czworo jest dobrym sposobem dla prowadzenia kademickich sporów, ale do nieczego nie prowadzi. Lepiej więc zastanowić się, jak w pełni wykorzystać potencjał organizacyjny członków danego koła, bez względu na to skąd oni pochodzą i co nimi kierowało, by tu, a nie gdzie indziej się zapisać, niż rozwodzić się nad uprawnieniami wynikającymi z przynależności. Znam bowiem przykład, że ponad 1 tys. ludzi za namową swoich prezesów tylko z powodu różnicy w składce o 10 zł zmieniło okręg, a dopiero po latach okazało się, że i tak ich najważniejszym zadaniem jest dbałość o te same wody, bez względu na to do jakiego okręgu one należą.

konrad1993nw

• Newbie
  • *
Zielono mi :)
« Odpowiedź #24 dnia: November 22, 2009, 21:03:29 PM »
Jest to mój pierwszy post na forum, a więc chciałbym wszystkich powitać. Będę się starał o kartę, lecz w tym temacie jestem kompletnie zielony. Mieszkam w Nowej Wsi k Kęt tj województwo Małopolskie. Chciałbym łowić na jeziorze Żywieckim, na Sole (jako rzeka górska oraz nizinna) oraz na Wiśle i innych rzekach.  I mam problem ponieważ nie wiem gdzie mogę się starać o kartę. Gdzie pójść popytać, gdzie zdać, oraz kiedy w ogóle zacząć.
Bardzo proszę opisać pokoleji co mam robić. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,  Konrad :)

miszawowa

• Opiekunowie prezentacji
  • Jr. Member
« Odpowiedź #25 dnia: November 24, 2009, 22:39:11 PM »
Konrad najlepiej skontaktować się z kołem w którym okręg działania zawiera te łowiska-jeżeli to możliwe-oni cię wprowadzą i pokierują aż do egzaminów i karty wędkarskiej.Pozdrawiam

konrad1993nw

• Newbie
  • *
Konrad
« Odpowiedź #26 dnia: November 25, 2009, 22:23:40 PM »
Właśnie to zrobiłem. Dziękuje bardzo za pomoc. Już od nowego roku będę mógł legalnie łowić i mieć czyste sumienie :)

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.