Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żywiec- Wymiary  (Przeczytany 32924 razy)

stahu89

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« dnia: May 16, 2010, 22:34:39 PM »
Witam chciałem zapytać jakie ryby mogę wziąć na żywca na szczupaka. i czy maja one jakieś kąkretne wymiary ochrnne np. okoń, płoć, karaś. Jestem z koła ZG Lubin .PZW Legnica.

robert_ciarka

• Full Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #1 dnia: May 17, 2010, 13:07:44 PM »
Żywą rybę jako przynętę możesz użyć gdy nie jest ona obięta całkowitym zakazem połowu z powodu jej ochrony gatunkowej, nie jest w okresie ochronnym przewidzianym Ustawą lub wyznaczonym przez użytkownika rybackiego, jeśli gatunek posiada narzucony minimalny wymiar ochronny, to musi spełniać i ten wymóg. Wędkarz sam decyduje jaki gatunek ryby użyje na przynętę i jaka będzie długość tej przynęty-ryby o ile spełnia wymienione wcześniej kryteria. Innych ograniczeń nie ma, poza sytuacją gdzie stosowanie żywych lub martwych ryb jako przynętę jest zabronione.

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #2 dnia: May 17, 2010, 14:56:21 PM »
przykład: na zasiadkach suma na Odrze stosuja kilogramowe karpie

jaro422

• Sr. Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #3 dnia: May 17, 2010, 16:14:02 PM »
Nie wiem jak Komisje Egzaminacyjne w Legnicy przeprowadzaja egzaminy na Karte Wędkarską, potem sie gada że po przeciwnej stroni siedzi kłusownik czy mięsiarz a to zwyczajny wędkarz tylko nie ma o niczym pojęcia bo go szanowna Komisja zwyczajnie skasowała za wydanie poświadczenia o przeprowadzniu egzaminu z wynikiem pozytywnym.

stahu89

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #4 dnia: May 17, 2010, 17:42:30 PM »
mogli byście mi napisac które ryby z jakimi wymiarami moge dawać na zywca z tych trzech okoń,płoć karaś no i moze uklejka.

straznik

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #5 dnia: May 17, 2010, 18:58:32 PM »
ch lopcze zdaj karte i nierob sobie i kolegom z kola wstydu

stahu89

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #6 dnia: May 17, 2010, 23:00:29 PM »
Chłopcem nie jestem.... . Okoń jest bez wymiaru ochronnego, wiec rozumiem że  moge każdego brzdąca na kotwice założyć, tak samo z karasiem. A jeżeli chodzi o płoć to jest 15cm. no ale na zywca 15cm to chyba za dużo. więc czy sa jakieś inne wymiary płoci nażywca?? i takie zbędne komentarze jk kolega wyrzej sa zbędne forum jest po to by sie dowiedzieć czegoś ciekawego bądz utwierdzić sie w swoich przekonaniach, a widze ze nie ktorzy potrafia tylko walić jakimiś moralniakami... mniej powagi wiecej luzu na forum panowie. To ma nam słuzyć....

jaro422

• Sr. Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #7 dnia: May 17, 2010, 23:35:20 PM »
Pisząc takie farmazony na forum prosze zaznaczyć żę opisuje pan wymiary ochronne obowiązujące ( tak sie domyslam) w pana Okregu. Zapewne pan sie nie orientuje że w wiekszości Okregów został wprowadzony Uchwałą Zarządu Okręgu wymiar ochronny dla okonia, w/g aktualnego RAPR (którego lekture Panu polecam) płoć nie ma ustanowionego wymiaru ochronnego, podobnie jak karaś.
Stawiając tu pewnik :"Okoń jest bez wymiaru ochronnego a płoć ma wymiar " wprowadza Pan dezinformacje.

straznik

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #8 dnia: May 18, 2010, 15:30:46 PM »
widze tu brak znajomosci RAPR  i poradnika wendkarza wydawanego w karzdym kole wystarczy poczytac i twoje problemy zniknom  a jesli masz to gdzies to boj sie kontroli 

dariuszkrystosiak

• Hero Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #9 dnia: May 18, 2010, 16:27:29 PM »
straznikwidze tu brak znajomosci RAPR  i poradnika wendkarza wydawanego w karzdym kole wystarczy poczytac 
 Statystyki podają że coraz większa grupa Polaków ma problemy ze zrozumieniem tego co czyta więc nawet jak przeczyta nie znaczy że zrozumie.

stahu89

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #10 dnia: May 18, 2010, 17:31:34 PM »
Zamiast studiować całą książeczke myśle że wygodniej bedzie zapytac na forum i ma sie z głowy... wieć zbędne sa komentarze ludzi którzy chcą tu mnie umoralniać niczego to nei zmieni. Prosze aby pisały osoby ktore chcą pomoć nie piszące nic nie znaczące pierdoły. Z tego co się orientuje w moim okregu okoń jest bez wymiaru ochronnego

jaro422

• Sr. Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #11 dnia: May 18, 2010, 17:44:28 PM »
Jak w kabarecie:
"wędkarz" który właśnie Karte otrzymał a regulaminu na oczy nie widział
i
"strażnik" który pisać nie umie
oto przyszłośc PZW.

aqq1

• Full Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #12 dnia: May 18, 2010, 18:29:57 PM »
Stasiak PiotrZamiast studiować całą książeczke myśle że wygodniej bedzie zapytac na forum i ma sie z głowy... wieć zbędne sa komentarze ludzi którzy chcą tu mnie umoralniać niczego to nei zmieni. Prosze aby pisały osoby ktore chcą pomoć nie piszące nic nie znaczące pierdoły. Z tego co się orientuje w moim okregu okoń jest bez wymiaru ochronnego
 Pierdoły to piszesz Ty szanowny kolego.Lenistwo nie popłaca,tym bardziej że może Cię ono słono kosztować.Kolega robert_ciarka w jednym z postów powyżej udzielił Ci jasnej odpowiedzi.Czego chcesz więcej.Mądrości małolatów siejących zamęt w wirtualu.Co to "chcom"być niby to jajko.Mądrzejsze od kury. 

stahu89

• Newbie
  • *
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #13 dnia: May 18, 2010, 18:43:43 PM »
Polska rzeczywistość. Temat do zamknięcia.

aqq1

• Full Member
Żywiec- Wymiary
« Odpowiedź #14 dnia: May 18, 2010, 21:41:10 PM »
Stasiak PiotrPolska rzeczywistość. Temat do zamknięcia.
Jak rzeczywistość.Masz to co chciałeś.Drugi z kolei post w temacie wyjaśnił Ci aż nadto jakiej ryby można użyć jak żywca.A Ty unosisz się honorem zamiast podziękować koledze za info.  
A tak na marginesie to o wiele skuteczniejszym jest zastosowanie martwej ryby niż żywca.Wystarczy tylko umiejętnie  podnieść ją znad dna za pomocą styropianu. Wierz mi że są o wiele większe efekty a i ryba bierze dużo większa.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.