Polski Związek Wędkarski

Sport => Sport amatorski => Wątek zaczęty przez: tomek_88 w November 20, 2012, 14:42:46 PM

Tytuł: Donęcanie kubkiem.
Wiadomość wysłana przez: tomek_88 w November 20, 2012, 14:42:46 PM
Koledzy mam pytanie dotyczące donęcania kubkiem. Czy można donęcać kubkiem w trakcie trwania tury? Pytam gdyż w takim przypadku nie mamy pewności czy donęcajacy zachowuje zasadę ugniatania zanęty jedną ręką i nie zanęca tzw. zanętą ciężką, ktore jak wiemy jest dopuszczone tylko 10 minut przed rozpoczęciem tury.
Tytuł: Donęcanie kubkiem.
Wiadomość wysłana przez: rybak1 w November 20, 2012, 14:54:13 PM
TAK! WSZYSCY zawodnicy donęcają kubkiem podczas tury. Zwykle do dużego kubka mieszczą się dwie pacyny ulepione jedną ręką lub "pomarańcza" z dwóch rąk (nęcenie wstępne).
To czy kula jest z jednej ręki widzą sędziowie i sąsiedzi zawodnika, kiedy on je lepi...
Dylematem, kolejnym ;), jest czy podczas nęcenia kubkiem można dotykać wody... Niby jest taki zabraniający zapis w polskim regulaminie, ale na wielu zawodach (GPx i M. Polski, Świata, Europy) zawodnicy wkładają kubek do wody i sędziowie nie reagują ;)
Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.