Nasze PZW > Składki i opłaty
Finanse w PZW
stefan0012:
Przeglądając strony internetowe ZG PZW, ZO,kół nie natknąłem się na żadne sprawozdanie czy rozliczenie finansowe z działalności ,wydaje mi ,się że zarządzając składkowymi pieniędzmi ZO powinny zamieszczać takowe na swych stronach.To dziwne, że w kraju gdzie mogę sprawdzić ile zarabia premier i jak państwo wydaje pieniądze , nie wiem jak organizacja której jestem członkiem rozdysponowuje budżetem.Prosiłbym o spokojną, rzeczową dyskusję.
dariuszkrystosiak:
Obawiam się że możesz zapomnieć o jakiś informacjach,w najlepszym wypadku zostaniesz odesłany do swojego koła żeby pytać o finanse w kole,im wyżej tym większy stopień tajności.
Ja prawie 3 lata temu zapytałem swój ZO o informacje dotyczące odłowów i korzyści jakie ZO ma z tego.
Na odpowiedź czekam do tej pory i nie sądzę żebyś Ty miał czekać krócej bo niby dlaczego?
andrzejl:
Kolego Darku, Stefan może i nie wie jak trafić do sprawozdań finansowych. Ale Kolega to już zapewne nic nie wie, jednak sianie niewiedzy chyba nie przynosi splendoru o jaki tu kolega zabiega. Po kolei;
- sprawozdania finansowe koła są przedstawiane co roku na zebraniu sprawozdawczym wraz z ocena komisji rewizyjnej działalności finansowej koła. ponadto członkowie koła na takim zebraniu zatwierdzają preliminarz przychodów i wydatków koła na rok bieżący. Wystarczy bywać na zebraniach a nie czekać na talerzyk pod nos.
- okręgi w każdym roku wysyłają do kół ( przed ich zebraniami ) informator o działalności okręgu w którym znajdziecie i zarybianie i finanse oraz inną działalność. Na każdym zebraniu sprawozdawczym koła jest przedstawiciel okręgu , który ewentualnie wyjaśni wątpliwości.
- Bardziej zainteresowanych odsyłam do KRS i monitora B w którym są publikowane sprawozdania finansowe. Okręg co rok składa w KRS bardzo dokładne sprawozdanie.
Koledze zapewne chcieli by otrzymać wszystko do domu. Jeżeli PZW znacie tylko z miejsca gdzie można opłacić składki , to też i taką wiedzą tutaj się popisujecie ( Dariusz ).
" więcej robić , mniej gadać "
arnie:
Od pokazywania działalności finansowej Kół, ZO, ZG są walne zebrania członków. Co rocznie rozlicza się przed członkami na takich zebraniach finanse i uchwałą walnego zgromadzenie przyjmuje preliminarz finansowy na bieżący rok. Działalność finansową nadzoruje komisja rewizyjna, której raport tez jest przedstawiany na zebraniach. To członkowie rozliczają corocznie Władze z wykonania założeń finansowych. To delegaci Kół biorą udział w pracach ZO i dalej ZG. Takich jakich wybieracie przedstawicieli, takie są wasze koła.
arnie:
dariuszkrystosiak
Ja prawie 3 lata temu zapytałem swój ZO o informacje dotyczące odłowów i korzyści jakie ZO ma z tego.
Na odpowiedź czekam do tej pory i nie sądzę żebyś Ty miał czekać krócej bo niby dlaczego?
Wyobraź sobie że każdy teraz by zadawał takie pytania. Trzeba by zatrudnić w ZO całe sztaby ludzi by odpowiadać szczegółowo na takie pytania a księgowa by się zaliczyła tworząc bierzące sprawozdania finansowe. Odłowy sa podawane w komunikatach. Ponadto ilośc zarybiań jak i odłowów reguluja umowy dzierżawy na obwody rybackie. I jak wie się jak szukac to idzie znaleść wszystkie informacje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej