Ochrona środowiska > Ochrona środowiska

Zmiękczanie twardej wody

(1/2) > >>

jankps:
Twarda woda w kranach to pewna uciążliwość. Mam tutaj na myśli ten biały osad który pozostawia po wyschnieciu, ale też też objawia się to podczas prania, gdzie po wyschnięciu ubrania są tak charakterystycznie szytwne. Poza tym potrawy też nie mają takich wartości odżwyczych niż w przypadku miękkiej wody... Ktoś już to może przerabiał?

pablo35:
Do tego typu celów kupuje się specjalne urządzenia - zmiękczacze do wody. Wybór jest dosyć duży, proponuję sprawdzić sobie chociażby EcoWater. Można go zamontować w szafce pod zlewem, po uprzednio podłączonych wężykach doprowadzających wodę. Woda z jego wykorzystaniem jest mniej twarda, a więc nie trzeba stosować takiej ilości detergentów, żywotność urządzeń AGD (zwłaszcza tych z grzałkami) ulega wydłużeniu - np zmywrek. Same naczynia są też bardziej lśniące, nie mają zacieków, są lepiej umyte.
http://ecowater.pl/filtry-do-wody/zmiekczacze-wody/

arnie:
Ja mam zmiękczacz stojący na wejściu instalacji na cały budynek. Co 2 mies wsypuje tylko tabletki solne do regeneracji złoża. GH (twardość ogólna) wynosi 4 n a nie jak wcześniej miałem 20 n. Wytrącany jest głownie wapń dlatego twardość węglanowa KH nadal jest wysoka.

arokok:
Ja mam sposób na zmiękczenie twardej wody, a mianowicie po zagotowaniu dodaję do niej łyżeczkę sody oczyszczonej

julia563:

--- Cytat: arokok w May 18, 2021, 14:06:33 PM ---
Ja mam sposób na zmiękczenie twardej wody, a mianowicie po zagotowaniu dodaję do niej łyżeczkę sody oczyszczonej

--- Koniec cytatu ---

a to nie psuje smaku? soda jest dość specyficzna

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej