Sport > Zasady organizacji sportu wędkarskiego

Zmiany w organizacji zawodów spinningowych

<< < (8/8)

jelabo:
Fajnie, że pojawił się już tekst nowego regulaminu zawodów spinnigowych. Ale mam przy okazji kilka pytań- jak znam życie nie tylko mnie ciekawiących. Może ktoś   podejmie się udzielenia odpowiedzi:
1. Jak interpretować zapis "Ryba zahaczona poza otworem gębowym nie jest zaliczana do punktacji". Czy chodzi o otwór gębowy wewnątrz czy także na zewnątrz - np. zapięcie ryby przy ataku na przynętę na zewnątrz otworu gębowego?
2. Na ile jest możliwość kontrolowania tego zapisu w przypadku zawodów z brzegu ?
3. Jak należy interpretowac zapis "przetrzymywać ryby w siatce w dobrej kondycji"?
4. Czy nie jest celowe (np. przypadki zagubionych kart po zdaniu prze zawodnika sędziemu) wprowadzenie obowiązku prowadzenia kart złowionych ryb przez sędziów na podsektorach?
5. Czy zmniejszenie punktacji za jazia i klenia (150 pkt) to nie pomyłka?
To tak po pierwszej lekturze regulaminu. Być może niektóre pytania są naiwne, jednakże chciałbym znać na nie odpowiedź. Pozdrawiam Jerzy Łaboński.
[/b]

aras_as:
Panie Andrzeju. Czy ja źle zrozumiałem, czy Pan źle napisał, jak można prowadzic klasyfikację klubów, a nie drużyn, kiedy w 1 lidze kilka klubów ma kilka drużyn, a inne po jednej.

andrzejl:
Witam. Uzbierało się troszkę pytań, ale to bardzo dobrze.
Zaczniemy od tego  w  czym miałem udział. Jaź i Kleń mają faktycznie zmieniona [punktacje startową , czyli   za 25cm -   150 pkt  ale za to podwyższona punktacja za centymetry dodatkowe na 35 pkt. za każdy centymetr. Wynika to z tego że dotychczas  przy 250/25 trzy małe  kleniki  tzw „ z piasku” ( waga około 700 g) dawały  ( długość zaliczana 25,1 )  825 pkt.  A duży kleń  np.  42 cm  ( około 1 kg )  tylko   675 pkt.
W porównaniu z sandaczem lub szczupakiem 50cm -  750 pkt, kleniki  wygrywały, a duży kleń  ( prawie okaz na nasze wody ) przegrywał, mimo że wagę ma zbliżoną do  szczupaka 50 cm ) . Po zmianie te dysproporcje się wyrównały .  Kleń 42 -  745 pkt., a małych  trzeba na szczupaka   4sztuki.Sumując, zmiana ma na celu premiowanie większych ryb.
„Zapięta w okolicy otworu gębowego” – nie znam nawet wnioskodawcy tego przepisu ( dokonano to też na ZG ) ale ustalę i wyjaśnię, w chwili obecnej składam wniosek o odstąpienie od tego przepisu, który można interpretować „według potrzeb”, a  jak zauważyłeś  z egzekwowaniem to już szopka.
Przetrzymywanie w  siatce w dobrej kondycji. To już jest jaśniejszy przepis. Oznacza że ryba po zmierzeniu powinna sama  odpłynąć.  Zawodnik wkładając rybę do siatki musi wykazać maksimum staranności o nią, szybko zgłaszać sędziemu chęć pomiaru , nie przetrzymywać  długo ( aż dołowi więcej), nie uszkadzać przy wypinaniu itp. Rozumiem że może paść pytanie o długie oczekiwanie na sędziego, ale kwestie sędziowania  to już w innym poście  i zapewne zabrałby głos ktoś z sędziów.
Sędziowie posiadają karty kontrolne ( maja taki obowiązek ) jeżeli nie wpisują ryby w swojej karcie , powinniśmy się tego domagać jako zawodnicy, oraz zgłaszać fakt sędziemu sektorowemu lub głównemu.

Kol. Arek zadał trudne pytanie. Ten temat to propozycja do nowych przepisów , na pewno będzie nie raz dyskutowana, a czy będzie czy nie taki przepis  , zobaczymy.
W skrócie na czym miałby on polegać. Fakt jest że niektóre kluby maja po kilku zawodników , część po dwóch, a są i takie co po jednym. Więcej zawodników w I lidze, to mocniejszy klub. Ale wynik klubu w danych zawodach , to wynik dwóch najlepszych zawodników. Przy takim  podejściu, wszyscy zawodnicy z danego klubu maja szanse pracować dla swojego w całym sezonie. Do chwili obecnej , gdy któraś z drużyn z danego klubu jest już na niższej pozycji , to tez pracuje ale nie łowiąc ( a może??) tylko biegając  i zajmując miejscówki, stanowiska  koledze z mocniejszej drużyny . To tylko część powodów, myślę że jeszcze długo będziemy dyskutować na ten temat.
 Pozdrawiam        Andrzej lesnik

aras_as:
Panie Andrzeju. Czytając te nasze rozmowy mam pewne propozycje, a mianowicie: każdy zawodnik który reprezentował klub w zawodach GP w pozostałych w danym sezonie nie może reprezentować innej drużyny, jeżeli ktoś sie nie spisze to moze go zastąpić inny członek klubu (stwarza to rywalizację wewnątrz klubów), prawo startu w Mistrzostwach Polski 2 osoby dla drużyny z GP, 1-60 sezonu ubiegłego oraz mistrzowie okręgu  - wielu zawodników by spełniało dwa lub wszystkie podane przeze mnie warunki, więc nie spowodowało by to nadmiaru uczestników.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej