Metody połowu - rady, porady, sprzęt, zanęty, przynęty > Spinningowa

Zestaw na okonka

<< < (2/2)

arnie:
Jak najbardziej kije 2,5 - 2,7 m będą ok. Jak masz szerszy pas roślinności przybrzeżnej lub często na rzeczce jest wysoki stan wody to weź dłuższy kij 2,7 m 3-15 g. łatwiej sięgnąć za trzcinki, a i w nurcie małą wirówkę poprowadzisz. Przy kijach o wyrzucie do 8 g łatwiej się znowu operuje krótszym. Sam mam okoniówkę 1 - 8 g i nawet na średniej rzece na małe gumki w zupełności wystarcza, tylko, że ma 2,7 m i jest wg mnie za długi. Pod gumki weź jakąś wklejankę i ja bym wybrał zdecydowanie kij 2 częściowy. Teleskop zawsze jest cięższy i mniej czuły. Teleskopy się sprawdzają głównie w bolonkach i klasycznych spławikówkach a nie delikatnym spinningu.

wb1119:
iwonapp,  ja bym proponował żebys weszła w google, wrzuciła hasło łowienie okoni i tam wybierzesz sobie różne metody i porady. Życzę sukcesów w 2017 roku

okonek63:
Jeżeli to początek spiningowania, to raczej nie inwestowałbym od razu w sprzęt. Na okonie używam wędki 2,1m o cw 3-12gr jaxon arkadia. Jest to wklejanka i kompozyt (ale niezbyt ciężki i cena do 50 zł.) a ja preferuję krótkie kije do 2,4m, po prostu takie mi pasują. Najlepiej wybrać się na pierwsze łowy ze znajomymi którzy już łowią i wypróbować ich zestawy. Który podejdzie taki wybrać.

iwonapp:
Bardzo dziękuję za porady.
W przyszłym tygodniu podjadę do wędkarskiego i trochę poszperam ;-)
Może coś dopasuję.
Raz jeszcze dzięki i życzę udanych połowów w tym roku :-D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej