Wody > Ogólne
Kupno terenu zalewowego - kilka pytań
(1/1)
kartky:
Dzień dobry!
W niedługiej przyszłości planuję odkupić od mojej gminy teren zalewowy, który leży nad Wieprzą.
Krótki zarys wygląda tak - przez kilkanaście lat był to teren, który należał do prywatnego właściciela. Ten przez długi stracił ten obszar, po czym dowiedziałem się od znajomego z gminy, że można go teraz znowu odkupić. Łąki te leżą niecałe 100m od mojego domu, więc dla mnie jest to sytuacja idealna.
Teraz mam w sumie kilka pytań:
1. Chciałbym wykopać tam stawy, które w przyszłości planuję zarybić. Także jak wygląda kwestia zezwoleń/zgód itp.? Potrzebuję do tego podpisu "siły wyższej" czy może po prostu wystarczy, że zgłoszę swój plan?
2. Jak wygląda kwestia podczas wspomnianych zalewów? Teoretycznie stawy będą zabezpieczone przez wpływaniem / wypływaniem ryby, ale czy nie będzie sytuacji, w której jakiś urzędnik będzie chciał się do mnie przyczepić, że... nie odprowadzam podatku od państwowych ryb? Czy jakiś absurd w tym stylu?
Dziękuję za odpowiedzi!!!!
Tomasz
henryk_p:
Zakup terenu zlewowego to inwestycja /moim zdaniem / pod gospodarkę rybacką chyba nie jest trafiona radzę poznać nowe prawo wodne które obowiązuje od 2018r. a tam jest dużo niespodzianek będziemy płacić za wszystko nawet za pomosty.Pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej