Dzieci i młodzież > Przepisy PZW
Wędkowanie z dzieckiem.
Jarosław Augustyniak:
--- Cytat: sidek1 w February 28, 2014, 20:43:51 PM ---
--- Cytat: hydro w September 01, 2013, 01:24:22 AM ---
Dla mnie jednak te przepisy są nieżyciowe. Przykład. Idę na ryby z 7-letnim synem. Może łowić pod moją opieką w ramach moich uprawnień i opłat. Ale jeżeli żona, która nie posiada karty wędkarskiej ani opłat, etc, weźmie ode mnie wędkę i rzuć przynętą do wody to już łamie prawo i podlega karze. A jak trafimy na SSR, to zostanie kłusownikiem.
--- Koniec cytatu ---
To że żona musi posiadać kartę wędkarską to wymóg Ustawy a nie RAPR.
RAPR jednakże zezwala małżonce wędkować (o ile posiada kartę wędkarską), bez uiszczania opłat członkowskich PZW
...
8. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi, posiadającemu kartę wędkarską, jedną ze
swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego mu stanowiska i limitu połowu, bez
konieczności uiszczania przez współmałżonka składki członkowskiej oraz składki na ochronę i
zagospodarowanie wód. Powyższe ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym
łowienie na dwie wędki.
....
--- Koniec cytatu ---
Obecne zapisy prawa i trendy UE uznają również inne związki niż "małżeński". Może czas na dopasowanie RAPR do tych przepisów i tendencji? Konkubinat, związki partnerskie i inne związki nieformalne stają się w świetle prawa pełnoprawnymi stosunkami prawnymi. Tak w zakresie obowiązków jak i przywilejów. Obowiązkiem PZW jest aktualizacja RAPR do tych standardów i przepisów.
arnie:
--- Cytat: Jarosław Augustyniak w March 26, 2014, 17:03:54 PM ---
Obecne zapisy prawa i trendy UE uznają również inne związki niż "małżeński". Może czas na dopasowanie RAPR do tych przepisów i tendencji?
--- Koniec cytatu ---
Buhahaha brakuje tylko ideologi gender w szkółkach wędkarskich ;]
zalesio:
Panowie więc oświećcie mnie bo przez dwie strony kłótni nie zrozumiałem nic. Więc co muszę zrobić żeby łowić z moim 5 letnim synem - syn jedna wędka, ja - dwie? Jakie wiążą się z tym koszty?
karabin:
Jak syn troszkę podrośnie polecam zabrać go na połowy morskie w Kołobrzegu np na urodziny. Gwarantuję, że nie zapomni takiego 15 godzinnego rejsu przez długi czas.
henryk_p:
Kol.zalesio RAPR Rozdz.II.pkt.6a i b mówi że łowiąc z dzieckiem do lat 14 nie zrzeszoną w PZW oddajesz swoją jedną wędkę,drugie dziecko druga wędka.Wyjściem jest zapisanie dziecka do PZW opłaty są niewielkie i święty spokój bo dzieciak łowi na swoim stanowisku na swój limit w porze dziennej pod opieką dorosłego wędkarza.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej