Dzieci i młodzież > Przepisy PZW
wielka niewiadoma
(1/1)
stanislawpaszekonetpl:
witam mam 15 lat i jest to mój pierwszy post na forum więc od razu przepraszam za jakieś niedociągnięcia.
jestem w pzw od kwietnia 2021 roku i od początku spotykam się z zdaniem że nie mogę łowić bez opiekuna. nie denerwowało mnie to przez ten czas ale dzisiaj byłem w moim kole opłacić aktualny rok kalendarzowy i wydążyła się taka sytuacja. przyszedłem do koła dałem dokumenty i dla pewności spytałem się czy opłacam w tym monecie pełną składkę/opłatę która umożliwia mi łowienie w wodach górskich i nizinnych(ponieważ planuje wyjazd na pstrągi) i wtedy pani powiedziała "ale ty wiesz że nie możesz łowić sam bez opiekuna który ma kartę" do końca Niewiedziałem czy chodzi jej o tereny górskie czy co ale pod wpływem ze stresu (była mega duża kolejka i było po 18)powiedziałem "tak". Opłaciłem i wyszedłem. nie wiem nadal czy chodziło jej ogół czy tylko wody górskie ale przyszedłem do domu i szukałem w regulaminie czego cokolwiek na ten temat i wróciłem do czegoś o czym wiedziałem już dawno :
"Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym że
młodzież do 16 lat nie ma prawa do wędkowania w porze nocnej bez nadzoru osoby
uprawnionej do opieki."
nie wiem o co chodziło tej pani ale proszę was o odpowiedz na pytanie :
czy mogę sam łowić na wodach górskich i nizinnych?(oczywiście oprócz nocy)
przypominam że mam 15 lat
i jak coś to wiele razy czytałem regulamin i robię to regularnie ale czasami ciężko jest zrozumieć co druga osoba miała na myśli
Przepraszam że tyle tekstu ale chciałem to dobrze objaśnić
tsas189:
USTAWA
z dnia 18 kwietnia 1985 r.
o rybactwie śródlądowym
Art. 7.
2. Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej „kartą wędkarską” a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa – posiadająca ponadto jego zezwolenie.
3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać amatorski połów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę.
Tyle przepisy na podstawie których opracowany został cytowany przez Ciebie RAPR.
Wynika znich jasno,że musisz posiadzć kartę wędkarską /pewnie posiadasz, inaczej nikt nie powinien
przyjąć składek, bo na jakiej podstawie./nigdzie nie ma zapisu ,że nie możesz sam wędkować w porze dziennej.Możesz, ptrzestrzegając zapisów znajdujących się w otrzymanym zezwoleniu.
Dla Twojej informacji istnieje i obowiązuje uchwała ZG PZW przytoczona niżej:
Uchwała nr 103
Zarządu Głównego PZW
z dnia 27 września 2008 roku
7. Składka okręgowa wniesiona przez członka uczestnika upoważnia go do wędkowania na
wodach ogólnie dostępnych całego kraju.
Musisz tyko posiadać zezwolenie użytkownika danej wody,które powinieneś otrzymać bezpłatnie.
stanislawpaszekonetpl:
dziękuje za pomoc
porzynajmniej upewniłem się w swoich przekonaniach
arokok:
Dobrze wiedzieć, że do 14 roku życia nie trzeba mieć karty. Właśnie mój siostrzeniec chcę jeździć z tatą na wędkowanie, a jego tata ma kartę. Jednak zapytam dla pewności, czy coś się zmieniło od tego momentu?