Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Finanse w PZW  (Przeczytany 1854 razy)

stefan0012

• Newbie
  • *
Finanse w PZW
« dnia: February 21, 2009, 19:09:46 PM »
Przeglądając strony  internetowe ZG PZW, ZO,kół  nie natknąłem się na żadne sprawozdanie czy rozliczenie finansowe z działalności ,wydaje mi ,się że zarządzając składkowymi pieniędzmi ZO powinny zamieszczać takowe na swych stronach.To  dziwne, że w kraju gdzie mogę sprawdzić ile  zarabia premier  i jak państwo wydaje pieniądze , nie wiem jak organizacja której jestem członkiem rozdysponowuje  budżetem.Prosiłbym o spokojną, rzeczową dyskusję.

dariuszkrystosiak

• Hero Member
Finanse w PZW
« Odpowiedź #1 dnia: February 22, 2009, 13:47:21 PM »
Obawiam się że możesz zapomnieć o jakiś informacjach,w najlepszym wypadku zostaniesz odesłany do swojego koła żeby pytać o finanse w kole,im wyżej tym większy stopień tajności.
Ja prawie 3 lata temu zapytałem swój ZO o informacje dotyczące odłowów i korzyści jakie ZO ma z tego.
Na odpowiedź czekam do tej pory i nie sądzę żebyś Ty miał czekać krócej bo niby dlaczego?

andrzejl

• Sr. Member
Finanse w PZW
« Odpowiedź #2 dnia: February 22, 2009, 18:12:47 PM »
Kolego Darku, Stefan może i nie wie jak trafić do sprawozdań finansowych. Ale Kolega to już zapewne nic nie wie, jednak sianie niewiedzy chyba nie przynosi splendoru o jaki tu kolega zabiega. Po kolei;
  - sprawozdania finansowe koła są przedstawiane co roku na zebraniu sprawozdawczym wraz z ocena komisji rewizyjnej  działalności finansowej koła. ponadto członkowie koła na takim zebraniu zatwierdzają preliminarz przychodów i wydatków koła na rok bieżący. Wystarczy bywać na zebraniach a nie czekać na talerzyk pod nos.  
 -  okręgi w każdym roku wysyłają do kół  ( przed ich zebraniami ) informator o działalności okręgu w którym znajdziecie i zarybianie i finanse oraz inną działalność. Na każdym zebraniu sprawozdawczym koła jest przedstawiciel okręgu , który ewentualnie wyjaśni wątpliwości.
 -  Bardziej zainteresowanych odsyłam do KRS i monitora B w którym są publikowane sprawozdania finansowe. Okręg co rok składa w KRS bardzo dokładne sprawozdanie.

Koledze zapewne chcieli by otrzymać wszystko do domu. Jeżeli PZW  znacie  tylko z miejsca gdzie można opłacić   składki , to też i taką wiedzą tutaj się popisujecie ( Dariusz ).

" więcej robić , mniej gadać "

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
Finanse w PZW
« Odpowiedź #3 dnia: February 22, 2009, 23:11:48 PM »
Od pokazywania działalności finansowej Kół, ZO, ZG są walne zebrania członków. Co rocznie rozlicza się przed członkami na takich zebraniach finanse i uchwałą walnego zgromadzenie przyjmuje preliminarz finansowy na bieżący rok. Działalność finansową nadzoruje komisja rewizyjna, której raport tez jest przedstawiany na zebraniach. To członkowie rozliczają corocznie Władze z wykonania założeń finansowych. To delegaci Kół biorą udział w pracach ZO i dalej ZG. Takich jakich wybieracie przedstawicieli, takie są wasze koła.

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
Finanse w PZW
« Odpowiedź #4 dnia: February 22, 2009, 23:15:30 PM »
dariuszkrystosiak
Ja prawie 3 lata temu zapytałem swój ZO o informacje dotyczące odłowów i korzyści jakie ZO ma z tego.
Na odpowiedź czekam do tej pory i nie sądzę żebyś Ty miał czekać krócej bo niby dlaczego?

Wyobraź sobie że każdy teraz by zadawał takie pytania. Trzeba by zatrudnić w ZO całe sztaby ludzi by odpowiadać szczegółowo na takie pytania a księgowa by się zaliczyła tworząc bierzące sprawozdania finansowe. Odłowy sa podawane w komunikatach. Ponadto ilośc zarybiań jak i odłowów reguluja umowy dzierżawy na obwody rybackie. I jak wie się jak szukac to idzie znaleść wszystkie informacje.

dariuszkrystosiak

• Hero Member
Finanse w PZW
« Odpowiedź #5 dnia: February 23, 2009, 18:37:28 PM »
arnie
Wyobraź sobie że każdy teraz by zadawał takie pytania.

Nie każdy,tylko ten który chciałby wiedzieć.
Odłowy sa podawane w komunikatach.

Mógłbyś zalinkować gdzie to jest w necie?
Ponadto ilośc zarybiań jak i odłowów reguluja umowy dzierżawy na obwody rybackie. I jak wie się jak szukac to idzie znaleść wszystkie informacje.

Nie każdy jest informatykiem i nie każdy wie gdzie szukać.

piotr_okrasa

• Hero Member
Finanse w PZW
« Odpowiedź #6 dnia: March 04, 2009, 08:54:23 AM »
Do Stefan.Jest rzeczą oczywistą że na zebraniach sprawozdawczych jesy przedstawiany  szczwgółowy raport finansowy i zaopiniowany przez komisję rewizyjną koła i dotyczy to koła a nie okręgu.Na zebraniu są przedstawiane ale ogólnikowo realizacje finansowe ZO przez jego przedstawicieli a mianowicie wykaz zarybień,koszt administracji ZO,inwestycji itp.Zapewne Stefan chciałby wiedzieć ale wstydził się tego zapytać wprost ile zarabia dyrektor ZO ,księgowa ,ichtiolog ,kierowca czy inni pracownicy na etacie.Tutaj Stefan ma rację, skoro ze składek cżlonków PZW ww pracownicy pobierają swoje wynagrodzenie to nie powinno  być to tabu.Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: March 04, 2009, 12:43:55 PM wysłana przez piotr_okrasa »

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.