Dzieci i młodzież > Wędkowanie i udział w zawodach
dwuturowe zawody spławikowe -obliczanie miejsc .
zibi19531:
Bardzo chciałbym się dowiedzieć ,jak to jest z komputerowym obliczaniem miejsc po zawodach . Brałem udział 06.04.2014 r. w zawodach i końcowe wyniki ,,komputerowe'' nijak mi nie odpowiadały. W 1-szej turze ,zająłem 1-sze miejsce łapiąc 2 karpie , 2 płocie i 1 okonia o łącznej wadze 3,320 gr.W 2-giej turze będąc pewny zwycięstwa (a odbywało się to na dwóch stawach) postanowiłem połowić karasie.W sumie złapałem ich 6 i dwa kiełbie (oczywiście wszystko wróciło do wody) o łącznej wadze 370 gr. Wyniki końcowe były takie , że 1-sze miejsce zdobył zawodnik , który złowił ryby o wadze 4,520 gr. , drugi złowił 3,340 gr. trzeci 2,140 gr. a ja z wagą 3,690 ,zostałem wytypowany na 7(siudmym) miejscu . 1-szy w 1-szej turze był 7 ,w 2-giej 1 -szy , 2-gi ,w 1-szej 4-ty w drugiej 6-ty , a trzeci w 1-szej 6 a 2-giej 9-ty ......ja natomiast w 1-szej - 1-szy a w drugiej 12-sty . Czy te wyniki są prawidłowe ??? Proszę o odpis na adres @- mailowy zibi19531 @ poczta.onet.pl
arnie:
Tak, mogą być prawidłowe.
W zawodach wielotorowych w pierwszej kolejności bierze się pod uwagę sumę punktów sektorowych a dopiero w przypadku miejsc egzekwio sumę punktów za złowione ryby.
Brakuje informacji czy zawody były jedno czy wielosektorowe. W przypadku wielosektorowych liczmy miejsca w sektorze a nie w wyniki w turze. Więc 12 miejsce w turze nie musi oznaczać 12 pkt ale np 6 pkt do klasyfikacji końcowej.
zibi19531:
Witam ponownie ...mam 61 lat i jestem członkiem PZW od 1972 roku.Moje koło to PZW ,,Sum'' Nowa Ruda , i relacja z zawodów 06.04 2014 r. znajduje się na naszej stronie . Jest tam również tabela wyników .Nie było podziału na sektory. Brałem udział prawie we wszystkich zawodach ,i to z bardzo dobrymi wynikami . Ale po ostatnich zawodach ,,komputerowych'' schodziłem ze spuszczoną głową i łzami w oczach , gdyż koledzy gratulowali mi tak dobrego połowu ( jest film na którym jestem prawie głównym bohaterem )i byli pewni że mam drugie miejsce (3.690 gr.) a tu czytają mi ,że mam 7-me miejsce. To dla nas ,,starych'' wędkarzy'' jest niesprawiedliwe że ktoś , kto złowił parę rybek o małej wadze nas wyprzedza .....Proszę to zobaczyć i odpowiedzieć . Z poważaniem ,,zibi19531''
arnie:
Miał kolega 13 pkt sektorowych (1+12) co spowodowało, że osoby z 12pkt są klasyfikowane wyżej. Aby zająć miejsce na podium w omawianych zawodach w II turze powinien kol. zająć przynajmniej 11 miejsce. Wtedy z 12 pkt. liczyłaby się waga ryb i dałoby to prowadzenie.
bonczkow:
Zasady są bardzo prost, szczególnie gdy nie ma podsektorów. Nawet jeżeli kolega w I turze złowiłby 30 kg. ryb, a w drugiej zajął ostatnie miejsce z 2 kg. to i tak mogłoby się okazać, że przegrałby z osobą która łącznie w II turach złowiła tylko 3 kg łącznie. Za zajęte miejsce w każdej z tur dostaje się odpowiednią ilość pkt. które się sumuje - wygrywa ten kto ma ich mniej. Z drugiej strony smutne jest to, że takie rzeczy stanowią dla wielu wędkarzy tajemnicę, pisze kolega, że brał udział prawie we wszystkich zawodach a mimo to nie wie jak to się stawało, że wygrywał? no chyba, że w zawodach z dwiema turami zawsze zajmował bardzo wysokie miejsca lub zawody były tylko jednoturowe.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej