Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Porady dla początkującego spinningisty.  (Przeczytany 1714 razy)

bosch_127

• Newbie
  • *
Porady dla początkującego spinningisty.
« dnia: August 26, 2010, 11:11:04 AM »
Witam nazywam sie Rafał niedawno wyrobiłem sobie kartę i zaczołem spinningowac na gumki.Na początku nie zbyt mi to szło, teraz wyrobiłem sobie technikę i często mam brania tyle że nie potrafię zaciąc szczupaka łowie na dosć płytkich wodach około 1-2m na dnie są podwodne łąki a przynęta często zawadza o roslinność i nie potrafię odróżnić brania i w dobrym momęcie przyciąć.Już wiele razy straciłem 60-70cm okazy bo były słabo zachaczone.Nie wiem tez jak ma wyglądać walka z większym okazem?

andi39

• Opiekunowie prezentacji
  • Newbie
;)
« Odpowiedź #1 dnia: August 26, 2010, 12:30:42 PM »
Zastosuj troszke wieksze haki na główkach gamakatsu i placionka zamiast żyłki, po zacięciu nie podnoś kija do góry żeby nie prowokować szczupłych do wyskoków w góre (najczęściej wtedy wytrząśnie gumę)

rr52

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: August 27, 2010, 01:16:49 AM »
większy okaz niż 70cm na metrowej wodzie? wejdż wtedy do wody i złap go w ręce lub w podbierak,hhahahahaaa

tomjas78

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: August 27, 2010, 09:06:51 AM »
Do  Marcin
Nie wiem skąd twoje zdziwienie. Przecież to jest całkiem normalne . Drapieżniki żerują tam gdzie białoryb , czyli w większym stopniu blisko brzegu. I są miejsca gdzie na płytkiej wodzie można złowić dużą rybę . Na Wiśle można łowić na piachach , gdzie przy wyższym stanie wody jest tak ok. 1 metra głębokości . Sandacze i sumki wychodzą na płycizny na żer . Więc nie wiem skąd bierze się u ciebie ta ironia

mentoos

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: August 27, 2010, 14:47:41 PM »
Powiem tak, jeżeli łapiesz na takich płytkich wodach to moim zdaniem bezsterowe woblery wolnoopadajace byly by najlepsze a tam mozesz miec 2 kotwice wiec raczej by ci nie spadaly z haka. rzuc pare razy poczekaj zwijaj i jak juz wyczujesz woblery kiedy on schodzi do trawy to prowadz go pare centymetrow nad ta trawa. Tylko ten woblerek nie moze byc caly czas zwijany bo nie bedziesz mial efektow. Najlepiej podciagnij go kijem 1-2m, potem bardzo powolne krecenie kolowrotek i znowy podciagnij chwile poczekaj i delikatnie krec. A jak woblery Ci nie odpowiadają, wyłącznie łowisz na gumki to musisz ciąc każde zadrganie czy przygięcie szczytówki, metoda prób i błędów :P Ale polecam te woblerki, są idealne na takie wody.

bosch_127

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: September 11, 2010, 13:53:10 PM »
Witam ponownie dziękuję za cenne rady, zastosowałem większe haki i udało mi się wyciągnąc szczupaka 63cm 2,5Kg, o dziwo wzioł przy samym brzegu jakieś 2m jak wyciągałem gumkę z wody było tam może 40cm głębokości.Gumka biała z czerwoną główką niezawodne kolory, tyle że po 2-3 braniach gumka jest juz zniszczona dlatego chce spróbować z woblerkami i nie mam pojęcia jakie kupic na płytkie wody 1-2m głębokoścki, wiem ze na takie wody pływające po wodzie były by leprze ale wątpie w ich skuteczność bo przez to są slabo widoczne dlatego chciał bym zainwestowac w nurkującego woblera ale czy nie będzie często zaczepiał z dwomak kotwicami na tak płytkiej wodzie.Prosze was o rade i porade w tej sprawie.

mentoos

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: September 12, 2010, 15:10:46 PM »
No Pisałem Ci post wyzej, że na takich wodach mi najlepiej sprawdzaja sie woblery bezsterowe wolnotonące. Wszystko masz napisane wyzej :)

tomjas78

• Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: September 13, 2010, 20:14:59 PM »
Michał ma absolutną racje jeżeli chodzi o woblery . Ale jeżeli faktycznie chcesz również połowić na gumy , to możesz zastosować bardzo leciutkie główki ( 2-5g ) na większych hakach i z powodzeniem łowić na 10 cm kopytka . Możesz również i kopytka dozbroić dodatkowa kotwiczka . Sa dostępne w sklepach wędkarskich specjalne systemiki do zbrojenia gum . Polecam bo sam używam . I oczywiście sama technika łowienia  jest z goła odmienna od woblerków , ale wszystkiego należy wypróbować . No a co powiesz na duże lekkie obrotówki ? np ze skrzydełkiem typu "long " czasami jak wszystko zawodzi są najskuteczniejsze.  

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.