Witam
Od dłuższego czasu krąży w necie terminarz na 2016 (załącznik). Jako że interesuje mnie dyscyplina spinningowa, to tylko na ten temat mam coś do powiedzenia a raczej do zapytania. Przede wszystkim, w tym roku, w porozumieniu z vice Prezesem ds sportu Panem Iwańskim i przewodniczącym GKS Panem Gorczyńskim powołana został grupa doradcza, która to miała między innymi pomóc i mieć wpływ na wybór łowisk i terminów na zawody spinningowe. W obecności tych Panów, na Spinningowych Mistrzostwach Polski w Olsztynie zorganizowano 2 spotkania, gdzie ustalono wstępnie łowiska i terminy rozgrywania przyszłorocznych zawodów spinningowych.
Po GKS (20 października) okazało się że niemal wszystkie nasze ustalenia z niewiadomych powodów zostały zmienione.
Zarówno mnie jak i innych interesują następujące ustalenia:
1. Dlaczego Okręg PZW Olsztyn organizuje 2 imprezy a inne okręgi, które składały oferty organizacji nie dostały zawodów.
2. Okręg PZW Gorzów zgłosił chęć organizacji zawodów na Odrze. Dlaczego ktoś zamienił Odrę na jeziora? Niemal wszyscy zawodnicy chcą aby zawody odbyły się na Odrze z brzegu i proszę nie tłumaczyć że zawody na rzece z brzegu nie mają sensu bo nie jeździmy na tego typu zawody międzynarodowe. Zawody międzynarodowe to inna bajka. Proszę o zrobienie sondy wśród zawodników GPX odnośnie tego czy chcą zawodów z brzegu na dużej rzece np. Odra lub Wisła.
3. Z jakiej racji do zawodów GPX włączony został Konin? Już dawno ustalone zostało że jeżeli zawody w danym okręgu organizowane są pierwszy raz, to na próbę dajemy eliminacje.
4. Dlaczego 3 zawody organizowane są na łowiskach nie należących do PZW? Czy PZW ma za mało łowisk? Poza tym na łowiskach nie PZW nie obowiązuje zazwyczaj RAPR, który mówi np że wędkarz musi opóścić łowisko w czasie rozgrywania zawodów (najlepszy przykład tegoroczny Puchar Lubniewic, proszę zapytać organizatorów jaka była reakcja wędkarzy kiedy sędziowie zawodów próbowali ich wyprosić z miejsca rozgrywania zawodów GPx Polski).
5. Dlaczego 3 zawody GPX mają być w lecie, w czasie wakacji kiedy to bardzo dużym problemem jest znalezienie bazy noclegowej dla ponad 100 osób, poza tym lato to nie jest dobra pora na łowienie drapieżników? Wszystko to było ustalane na MP w Olsztynie.
6. Łowiska miały być wybrane tak, żeby w każdym rejonie kraju były jakieś zawody. Chodzi o to żeby żeby każdy miał raz bliżej, raz dalej a nie cały czas dalej. To też było ustalane na MP w Olsztynie.
Panowie miejcie na uwadze że w zawodach spinningowych GPX Polski bierze udział 100 zawodników i w eliminacjach dodatkowo jeszcze około 80. To właśnie my poświącamy swój czas, pieniądze, czas który moglibyśmy poświęcić rodzinie, pracę, urlopy itd. Dlaczego więc za wszystkich decydują powiedzmy 3 osoby, dlaczego pozostali nie mają żadnego wpływu na to co się dzieję mimo tego że większości to się nie podoba (np. terminarz zawodów spinningowych)?
Dobą propozycją, która z tego co mi wiadomo podoba się prawie wszystkim jest organizacja zawodów:
2x zaporówka
2x jezioro
2x rzeka (1x pstrągi i 1x duża rzeka nizinna np Odra lub Wisła).
Uprzejmie proszę o ponowne rozpatrzenie przyszłorocznego terminarza.
Darek Zgnilec (WKW Raczek Zamość)