Sport > Zasady organizacji sportu wędkarskiego
Do Rzecznika PZW - interpretacja Uchwały nr 67 a sport muchowy
Rzecznik prasowy ZG PZW (do 28.09.2015)- Andrzej Zieliński:
Witam,
Zmiana w Regulaminie PZW, o której tutaj rozmawiamy, nie zezwala Okręgom na łagodzenie (obniżanie) wymiarów ochronnych ryb poniżej wymiarów zapisanych w aktualnym rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (wyd. na podst. ustawy o rybactwie śródlądowym).
Jeżeli organizator zawodów muchowych zamierza przeprowadzić je na żywych rybach poniżej ustalonych w rozporządzeniu ministerialnym wymiarów ochronnych, zobowiązany jest uzyskać zgodę właściwego dla miejsca rozgrywania zawodów urzędu marszałkowskiego. W tym względzie nic się nie zmieniło.
Pozdrawiam,
Artur Buczkowski:
Dziękuję za odpowiedź
Mam jednak wrażenie, że powyższa uchwała jest niczym innym jak wezwaniem do przestrzegania prawa, które obowiązywało przed jej uchwaleniem. Mogę też założyć, że uchwała 67 jest nowym spojrzeniem ZG na kwestie wymiaru na zawodach Dlatego spytam czy ZG PZW nie uznaje obniżenia wymiaru ochronnego na zwodach muchowych poniżej zapisanego w ustawie jako szczególnie uzasadniony przypadek, zgodnie ze stwierdzeniem Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi :
"... przy czym ustawodawca przewiduje, ze odstępstwo to jest możliwe w szczególnie uzasadnionych przypadkach
I w związku z tym rekomendować, zalecać lub nakazywać Okręgom będzie o nie występowanie o zgodę do urzędów marszałkowskich na obniżenie wymiaru ochronnego poniżej zapisanego w ustawie na zawodach muchowych.
Artur Buczkowski:
Pozwolę sobie ponowić pytanie
jacek_plachecki:
Widzę, że dyskusja utkwiła w martwym punkcie, a w między czasie pojawiły się kolejne zawody ( XI Puchar Brennicy ), gdzie przedmiotem rywalizacji sportowej były ryby o wymiarach ochronnych.
Puchary zostały już rozdane, ale czy takie zawody można uznać za legalne ? Co na to Główny Kapitanat Sportowy ?
k_piotr:
Wg mnie na czas zawodów wymiar powinien być wręcz zwiększony tym bardziej jeśli chodzi o muchę - wartość ryb jest znacznie większa niż w spławiku.
Jednak organizatorzy skupiają się tylko na "fajnych" zawodach i zapominają o rybach.
Niby zawodowcy, a muszą mieć pomniejszane wymiary - dziwne to dla mnie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej