Sport > Sport amatorski

lekcja wędkowania

(1/3) > >>

korczak8:
witam. Jesli ktos ma czas i ochote to prosze o pisanie sposobów na wędkowanie- spławkiowe.

grygo:
Spece od wyczynowego spławika pierwsze co robią nad wodą to liczą uciąg wody żeby dobrac odpowiednią gramaturę spławika. Jak już wiedzą ile m/s zasuwa rzeka to biorą sie za szukanie : dołków, wzniesień, spadów przybrzeżnych i zaczepów.

bogdanset:
Witam sezon wędkarski zaczynam wczesną wiosną od spuszczenia łodki na wodę,potem następnuje zamontowanie ech--sondy i sprawdzenie co po zimie zmieniło się w toni wodnej, jak wygląda dno tam gdzie zwykle łapie rybki czy jest jakiś inny dołek czy piachem nie zasypało starych spadów czy może gdzie indziej prąd rzeki zrobił sobie rowek którym przetacza wodę itd. to wczesna wiosna jak jeszcze woda jest wysoka nie tylko płynie swoim korytem.Teraz w dobie potężnych motorówek brzegi naszych rzek są wymywane, i te tony piachu oderwane od brzegu gdzieś muszą spłynąć dawniej pamiętam pływały po rzekach pogłbiarki i kopały piach a barki go wiozły do W-wy i inny towar też,ryby było dużo bo miały gdzie pływać,teraz rzeki są zasypywane i coraz płytsze nikt o to nie dba, zmienia się ukształtowanie dna,jest ogólne wypłycenie.Kiedyś lubiłem wędkować przy brzegu gdzieś na jakiś zakolach gdzie woda kręciła a spławik nie uciekał wolałem jak on krążył w jednym miejscu.Teraz od kilkunastu lata uwielbiam łapać na przepływankę na wędkę spławikową i na prądzie dość szybkim i to przynosi mi efekty w postaci pięknych leszczy na które głównie poluje i żałuje że jest to gatunek ryby nie objęty wymiarem ochronnym ja mam swój wymiar ochronny 40 cm. poniżej nie biorę nieraz i powyżej wypuszczam bo co z nimi robić wystarczy mi 2  szt. na wekend.Do łapania na szybkim prądzie stosuje spłaik w kształcie kropli wody 6 lub nawet 8 gram zależy od uciągu wody obciążam jednym ciężarkiem przelotowym tak żeby wystawała tylko antenka na połączeniu żyłki głównej 0,14 z przyponem  0,12 zakładam krętlik i zabezpieczam jeszcze stoperem żeby ciężarek nie uderzał o kętlik bo możę przeciąć żyłke i zakładam haczyk to zależy jakie sztuki weszły w łowisko.Wybieram wodę na spadzie głebokości 1,8  - 2.5m  a 3 m dalej 3,5 nęcę i czekam na tą rekordową.

slawek_buda:
Witam wedkuje juz kilka pare lat tylko na splawik na wedki odleglosciowe 4 i 5 m w gr 20 na splawiki przelotowe  5 gram z lodzi mam swoje miejsca o glebokosci od 3 do 4 m przynete klade na spadzie na plocie dobra jest przenica lubie tez lowic karpie i liny na ciasto mam bardzo dobre efekty.

piotr_okrasa:
korczak8witam. Jesli ktos ma czas i ochote to prosze o pisanie sposobów na wędkowanie- s

pławkiowe.

Mam jedno pytanie jak chcasz łowić  amotorsko czy wyczynowo

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej