Sport > Sport amatorski
cudzoziemiec z wędką w Polsce
wiener:
Dzien dobry. Jestem cudzoziemcem, obywatelem UE i bywam czesto w Polsce. Niekiedy w wolnych chwilach chetnie rzucilbym wedka. Jednak nie wiem, jakie nalezy spelnic wymogi formalne, a nie chce lowic nielegalnie. Trzeba nalezec do Zwiazku? Trzeba miec karte wedkarska? Trzeba miec wykupione jakies pozwolenia? Ktos mnie ostatnio oswiecil, ze musze miec karte wedkarska, ale okazalo sie, ze by zdobyc karte wedkarska trzeba (oprocz zdanego egzaminu) posiadac zameldowanie w Polsce, co w moim przypadku nie ma miejsca. Wiec pytam, jak to? Cudzoziemcy niezamieszkali w Polsce maja zamknieta droge do wedkowania? Nie wierze w to, bo bylby to jakis absurd. Czy wiec moze mi ktos doradzic, co nalezy zrobic, by jako cudzoziemiec, moc legalnie wedkowac? Dziekuje za rzeczowe informacje.
Rzecznik prasowy ZG PZW (do 28.09.2015)- Andrzej Zieliński:
Witam,
Cudzoziemiec czasowo przebywający w Polsce może uprawiać amatorski połów ryb w publicznych wodach śródlądowych po uzyskaniu zezwolenia na wędkowanie. Jest zwolniony z obowiązku legitymowania się kartą wędkarską. Zezwolenie może nabyć u rybackiego użytkownika akwenu, w którym zamierza wędkować. Jednym z takich użytkowników jest Polski Związek Wędkarski.
Podstawa prawna
Ustawa o rybactwie śródlądowym z 18 kwietnia 1985 r. (Dz. U. 1985 Nr 21 poz. 91)
par 7 ust. 4 „Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2.”
ust. 2. „Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej „kartą wędkarską” lub „kartą łowiectwa podwodnego”, a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa – posiadająca ponadto jego zezwolenie”.
Pozdrawiam,
slowikp:
Pisząc prościej na przykład chcesz wędkować w Wiśle, sprawdzasz do którego Okręgu należy odcinek rzeki, wnosisz opłatę na jakiś tam okres i wędkujesz. Przypadek drugi chcesz wędkować w jeziorze sprawdzasz do kogo należy jezioro np. Dąbrowa Wielka to PGRyb Ostróda wpłacasz i wędkujesz. Musisz jeszcze troszkę poczytać przepisów bo są różne "przepisy" co do wędkowania na różnych wodach. Np. szczupak gdzieś wymiar ochronny 45cm gdzie indziej 50cm, pstrąg gdzieś można rybkę zabrać i schrupać gdzie indziej nie. Ja wędkując 30 lat już sam się zaczynam gubić w tych przepisach i jadąc na nieznaną wodę najpierw szukam przepisów i się ich uczę bo Wreszcie któryś z tępogłowych wymyśli, że można w Polsce wędkować (ja spining) ale na przynętach nie może być haczyków.
Pozdrawiam
Paweł z Mazowsza.
Połamania kija.
wiener:
Bardzo dziekuje za jasne odpowiedzi. Tez tak myslalem, ze tak powinno byc, bo to logiczne rozwiazanie: wykupuje pozwolenie od wlasciciela akwenu np. na 1 dzien, poznaje jego przepisy i lowie. Tak tez zrobilem (jez. Rydzówka na Mazurach), jednak ku mojemu zdziwieniu na pozwoleniu czytam: "zezwolenie niniejsze ważne jest tylko z karta wedkarska" (ktorej wszak nie posiadam). Wiec zaczynaja sie schody, bo w koncu nie wiem, czy na podstawie samego zezwolenia moge lowic (tak jak twierdzicie), czy jednak powinienem miec karte (tak jak napisane jest na zezwoleniu). Jesli bede lowil z zezwoleniem ale bez karty, jak tlumaczyc sie przy ewentualnej kontroli ze strony straży? Wystarczy powolac sie na ogolne przepisy (ustawę)?
arnie:
Tak, powołujesz się na Ustawę o Rybactwie Śródlądowym, która zwalania Cię z posiadania karty wędkarskiej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej