Dzieci i młodzież > Przepisy PZW

Przynależność do koła a adres zamieszkania

(1/6) > >>

marcino:
Witam serdecznie.

Czy będąc zameldowanym w W-wie mogę przynależeć do koła PZW w Markach ?
Tam wyrabiałem kartę i przez wiele lat opłacałem składki.

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Marcin

jerzykowalski:
marcinoWitam serdecznie.
<br />
<br />Czy będąc zameldowanym w W-wie mogę przynależeć do koła PZW w Markach ?
<br />Tam wyrabiałem kartę i przez wiele lat opłacałem składki.
<br />
<br />Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
<br />Marcin

Tak.

Paradoksalnie nie ma przeszkód w przynależności do koła w Słupsku czy w Jeleniej Górze, byle było to jedno koło na terenie Polski. W organizacji udającej stowarzyszenie, takiej jak PZW, w której "oparcie działaności na pracy społecznej członków" jest fikcją utrzymywaną przez tychże członków i ich przedstawicieli w zarządach, miejsce przynależności do koła jest obojętne. Gdyby praca członków w stowarzyszeniu była realnym atrybutem członkostwa, to przynależnośc do odległego koła wiązałaby się albo z dotarciem tamże w ramach podejmowania działań, albo z dodatkowymi świadczeniami finansowymi, rekomepensującymi powstrzymywanie się od takiej pracy. A w obecnych warunkach to "jak kto chce" ...  jak to w Polsce .... ;-) Efekty widać .... ;-(

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

junior:
Ciekawe zagadnienie.
Mam więc podobne pytanie:
Chcąc wędkować w województwie dolnośląskim i jednocześnie należeć do koła w lubelskim, a co za tym idzie - raz w roku brać udział w zawodach organizowanych przez to koło, powinienem wnosić opłaty za wędkowanie w obu województwach?

junior:
P.S.
Co jest tak naprawdę wyznacznikiem przynależności do danego koła? Czy można wnosić opłaty w jednym kole, a należeć do drugiego?

jaro422:
Jesteś członkiem Koła np. Faszyna wtedy gdy w terminie opłacisz składke członkowską wówczas jesteś na liście opłacających składki za ten rok i Twoja karta członkowska powinna znajdować się w w dokumentacji tego Koła.
Jeśli wniesiesz pozostałe opłaty oprócz składki członkowskiej możesz wędkować na terenie Okręgu do którego przynależy Twoje koło Faszyna wraz z porozumieniami które zawarł ten Okręg. Jeśli chcesz wędkować w Okręgu do którego nie masz uprawnień to najprostszym rozwiązaniem jest dokupienie składki okręgowej na tamte tereny.
Możesz pozostać w dalszym ciągu członkiem Koła Faszyna opłacając w nim składkę członkowską a wędkować np. w Babolicach wykupując u skarbnika tamtejszego Koła składkę okręgową.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej