Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: wprowadzenie elektronicznego rejestru wędkarzy  (Przeczytany 49150 razy)

rasta81

• Opiekunowie prezentacji
  • Jr. Member
wprowadzenie elektronicznego rejestru wędkarzy
« dnia: November 22, 2012, 17:43:19 PM »
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--> <!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]>
<style>
 /* Style Definitions */
 table.MsoNormalTable
   {mso-style-name:Standardowy;
   mso-tstyle-rowband-size:0;
   mso-tstyle-colband-size:0;
   mso-style-noshow:yes;
   mso-style-parent:"";
   mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
   mso-para-margin:0cm;
   mso-para-margin-bottom:.0001pt;
   mso-pagination:widow-orphan;
   font-size:10.0pt;
   font-family:"Times New Roman";
   mso-ansi-language:#0400;
   mso-fareast-language:#0400;
   mso-bidi-language:#0400;}
</style>
<![endif]--> Te kartoteki to przeżytek nikt (nieliczni) nie  wyciąga kart z poprzedniego koła bo nie może
się doprosić, bo nie wiedział ,bo niema osoby która się tym zajmuje, bo ta
osoba to tylko raz w tygodniu przyjmuje powodów jest wiele. Ostatnio pomagałem
w uzupełnianiu kartotek  i naprawdę każdy
się zemną zgodzi że jest to uciążliwe i męczące.

Elektroniczny rejestr , przychodzę się zapisać pani wklepuje
w komputerze i jej się wszystko wyświetla dane skąd kto jakie kolo klika
przepisz i już . Po za tym jest możliwość lepszej kontroli wędkarzy którzy stracili
uprawnienia z powodu kłusownictwa . Delikwęt widnieje w systemie z zakazem 5lat
wędkowania i nie założy sobie karty już w żadnym okręgu (Kole). Teraz wystarczy że
pojedzie do okręgu ościennego (Koła) i powie że nigdy nie łapał i zakłada sobie nową
kartę . Wszystko przemawia za tym by wprowadzić zmiany .

rasta81

• Jr. Member
« Odpowiedź #1 dnia: November 22, 2012, 17:48:20 PM »
Bodek Krzysztof

Te kartoteki to przeżytek nikt (nieliczni) nie  wyciąga kart z poprzedniego koła bo nie może
się doprosić, bo nie wiedział ,bo niema osoby która się tym zajmuje, bo ta
osoba to tylko raz w tygodniu przyjmuje powodów jest wiele. Ostatnio pomagałem
w uzupełnianiu kartotek  i naprawdę każdy
się zemną zgodzi że jest to uciążliwe i męczące.
Elektroniczny rejestr , przychodzę się zapisać pani wklepuje
w komputerze i jej się wszystko wyświetla dane skąd kto jakie kolo klika
przepisz i już . Po za tym jest możliwość lepszej kontroli wędkarzy którzy stracili
uprawnienia z powodu kłusownictwa . Delikwęt widnieje w systemie z zakazem 5lat
wędkowania i nie założy sobie karty już w żadnym okręgu (Kole). Teraz wystarczy że
pojedzie do okręgu ościennego (Koła) i powie że nigdy nie łapał i zakłada sobie nową
kartę . Wszystko przemawia za tym by wprowadzić zmiany .

antoni

• Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: November 23, 2012, 08:52:44 AM »
Przecież nic nie szkodzi, by w skali koła zrealizowac sobie taką elektroniczną kartotekę ewidencyjną. To, zwłaszcza w małych kołach, nie grozi konsekwencjami wynikającymi z tworzenia bazy danych osobowych, jak choćby koniczności specjalnych zabezpieczeń itd. Kiedy jednak mamy do czynienia inną skalą, jak choćby skala okręgową, to już zaczynają się pojawiać problemy natury prawnej i ekonomicznej. W tym tkwi zadra i dlatego to tak długo twa. Do tego nadal nie ma ustawy dotyczącej elektronicznych dowodów osobowych, w których np. były by wpisane dane dotyczące karty wędkarskiej lub prawa jazdy. Jest więc nad czym pracować. Radzę więc zacząc od siebie, zrealizować elektronioczną kartotekę w kole, może z początku jako pomocniczą w stosunku do papierowej, a następnie dyskutować o wymianie doświadczeń w okręgach, bo tam jest to najbardziej potrzebne.

klubus007

• Full Member
« Odpowiedź #3 dnia: November 23, 2012, 09:21:03 AM »
Panie Antoni, proszę nie odebrać tego, jako atak na Pana, rozumiem, że taka polityka jest realizowana przez ZG PZW, więc i Pan się w nia wpisuje, ale nie mogę się oprzec wrażeniu, że po raz kolejny próbuje sie przerzucic odpowiedzialność na niższe szczeble. Inicjatywa oddolna w częściowej lub pełnej demokracji, ma swoje zalety, niemniej w PZW jakoś nie funkcjonuje w praktyce.
Łączenie Okręgów - ZG proponuje inicjatywę oddolną i .... nic. Elektroniczna ewidencja członków - j/w. Takich przykładów jest u nas sporo. Chyba jednak pora wziąć na siebie odpowiedzialność podejmowania dyskusyjnych lub niepopularnych decyzji i narzucic pewne usprawnienia odgórnie. Pozdrawiam.

antoni

• Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: November 23, 2012, 09:51:07 AM »
Ja oczywiście ttego nie traktuje, bo każdy glos jest cenny, oczywiście jeśli nosi merytoryczny charakter. W PZW mamy podwójną osobowośc prawną właśnie po to by ustanowić prawa struktur oddolnych do stanowienia swojego porządku organizacyjnego na swoim terenie. W tych kwestiach, jak łączenie się okręgów to ZG popiera wszelkie inucjatywy połączeniowe, ale nia ma zamiaru wyręczać oddolnych inicjatyw z kilku powodów: 1. prawnych, 2. organizacyjnych, 3. ekonomicznych; Co zaś do elektronicznej bazy danych a ewidencji czlonkowskiej to pamietajmy o obowiązującym w Polsce porządku prawnym w tej dziedzinie. Tu przy okazji zachęcam do zapoznania się z artykułami na ten temat we wczorajkszej Gazecie Wyborcze, gdzie mówqi się o praktykach handlowania bazami danych itd. Jeśli elektroniczna ewidencja jest cyfrową kartoteką to nie ma problemów, to jest na użytek wewnętrzny danej struktury. Podobnie w okręgu, choć tu już mamy do czynienia z przetwarzaniem, z agregacją tych danych, więc może być problem przekształcania się zbioru ewidencji (kartotek) w kołach w okręgową bazę danych, co rodzi określene konsekwencji dotyczace zasad i kosztów utrzymania osobowej bazy danych. A co dopiero, gdzy możemy mieć do czynienia w skali calego związku? ok. 600 tys. danych? Owszem przydało by się, ale w jakich okolicznościach i za jaką cenę?Poczekajmy. Nie twórzmy bytów ponad realną potrzebę.

aleksander_domanski

• Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: November 23, 2012, 16:26:24 PM »
„Poczekajmy. Nie twórzmy bytów ponad realną potrzebę.”
Dla mnie Kolego Antoni  negatywne myślenie o cyfryzacji  w PZW to przykład leśnego myślenia. Cyfryzacji w skali kraju nie unikniemy jeśli chcemy pozostać jednym związkiem. Pisałem już o centralnej ewidencji pozyskanych ryb z obwodów rybackich PZW.  W skali obwodu wymaga tego ustawa.
Wydaje mi się ,że cyfryzacja była już tematem z KZD .Jeśli nie to najbliższy zjazd powinien się tym zająć w założeniach programowych.

antoni

• Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: November 24, 2012, 08:43:22 AM »
Elektroniczna ewidencja członków Związków to co innego niż cyfrowa statystyka rybacka. Do tej ostatniej jesteśmy zobowiązani rozporządzeniem MRiRW dot. dokumentacji rybackiej w obwodach rybackich i wiekszość okręgów już prowadzi statytsyki taką właśnie metodą poprzez system Aquarius lub inne systemy. Oczywiście ja wiem, że chodzi także o elektroniczne systemy bazowe w postaci np. elektronicznych rejestrów połowów itd. Tylko czy my wędkujemy na Księżycu czy w Polsce? Jak wszyscy wędkarze będą posiadali odpowiedni sprzęt i wiedzę do jego obsługi to nie będzie problemu. Dzisiaj jest i dlatego najpierw są papierowe rejestry, a dopiero później pojawia się elektroniczna forma opracowania wyników. Natomiast jeśli chodzi o elektroczna ewidencję członków, to tu mamy inne problemy. Chodzi o ochronę danych oisobowych w tak wielkiej bazie danych, która nieuchronnie musi wówczas powstać, chodzi o koszta jej tworzenia, ochrony i utrzymania, a także chodzi o sposoby jej opracowywania, a więc wykorzystywania. I to w kraju, który nadal nie doczekał się elektronicznej, centralnej ewidencji wydanych i zatrzymanych kart wędkarskich. Tak więc pomyśł jest, zapamietajmy go, ale na dzisiaj nie dostrzegam warunków do jego realizacji inaczej niż w skali koła lub okregu.

rasta81

• Jr. Member
Odp: wprowadzenie elektronicznego rejestru wędkarzy
« Odpowiedź #7 dnia: December 13, 2015, 09:47:02 AM »
Poruszyłem ten temat dawno temu i widać że wszystko to kwestia czasu ? Może niedługo doczekamy się też szerszej reformy np zmniejszenie ilości okręgów. Załącznik zawiera uchwałę  nr 98 z dnia 26.11.2015r
« Ostatnia zmiana: December 13, 2015, 09:51:32 AM wysłana przez rasta81 »

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #8 dnia: December 13, 2015, 12:54:16 PM »
Też jestem za tym, tylko jedno ale: koło musi kupić komputer, płacić za połączenie internetowe. Z całym szacunkiem do was, ale chyba żaden z was nie jest skarbnikiem, skarbnikiem który prowadzi swoją działalność gospodarczą i przyjmuje opłaty pomiędzy klientami, albo emerytem który komputer widzi u wnuczka. Czy koło które liczy 200, 500 członków stać na komputer i miesięczne opłaty?
W moim okręgu padł pomysł aby wszelkie pisma do kół przesyłać internetem, zapytałem czy kupią wszystkim kołom  kompy i opłacą internet / ponad 100 kół/, niestety nie.
Jak pisałem na początku chciałbym aby tak było, ale to nie jest takie proste. Ja piszę  tylko o sprawach technicznych.

rasta81

• Jr. Member
« Odpowiedź #9 dnia: December 13, 2015, 14:04:30 PM »
Koło samo nie może kupić komputera bo nie jest podmiotem gospodarczym tylko delegaturą okręgu.Okręg ogłasza przetarg i to on kupuje komputery bo tylko on ma nip i jest podmiotem gospodarczym, po za tym ZG może wyłonić w przetargu operatora internetowego i okręgi zobowiązać do podpisania z nim umowy. Owszem koła mogły by opłacać rachunki za internet np tak jak nasze koło opłaca rachunek za tel mobilny ale nie koniecznie, bo również może to opłacać okręg. W sumie wszystko co posiada koło jest własnością okręgu czyli PZW. Nie panikuj to wszystko jest do ogarnięcia . A  z jednym się zgodzę małe koła ,ale nie 200 bo to nie małe gdyby już miały opłacać rachunki to rzeczywiście może ich nie stać. Dlatego trzeba by się zastanowić nad ich istnieniem , zmniejszyć ilość kuł wprowadzając minimalną ilość członków  i ilość  okręgów . Wtedy łatwiej będzie  tym zarządzać.

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: December 13, 2015, 15:36:33 PM »
Rasta, 200 członków to jest małe koło, finansowo to od 3.000, - do 5.000,- w zależności od okręgu ile daje % odpisu dla kół. Nie po gospodarzysz dobrze za te pieniądze. Ale zgadzam się z tobą odnośnie okręgów. Już nieraz pisałem na tym forum, w temacie krajówki, niech małe okręgi połączą się ze sobą, powstanie kilka dużych okręgów, na pewno podpiszą ze sobą porozumienia i po krajówce. Ale nie dociera. Ale w temacie, jak mówiłem wszystko się zgadza, tylko problem kto i kiedy ma to robić w kole. Pisałem już o skarbnikach, znam ich wielu i jest problem. Ale po malutku może i to się rozwiąże.Pozdrawiam

ciernik

• Full Member
« Odpowiedź #11 dnia: December 14, 2015, 02:09:46 AM »
Do Panów którzy są "za tym". Własnie otrzymałem wzór do wypełnienia "Karty informacyjnej wędkarza na potrzeby centralnego rejestru członków PZW w systemie eOkoń.pl" Na wstępie podano art 36 ust 1. z ustawy o ODO i bla bla jakoby ta ustawa nakłada na PZW obowiązek zastosowania środków technicznych i org. zapewniających ochronę tych danych itd. W celu realizacji tych obowiązków PZW   NAKAZUJE
wszystkim członkom wypełnienie poniższek Karty inf. Po wypełnieniu danych w pkt. 1-10 w punkcie 11 napisano: Oświadczenie członka PZW- Niniejszym wyrażam zgodę na :
a/ dostarczanie drogą elektroniczną na wskazany powyżej adres poczty elektronicznej informacji o zmianie Regulaminu Członkostwa w PZW oraz informacji handlowej w rozumieniu Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną/informacje handlowe/
b/przekazanie  przez PZW do administratora systemu eOkon.pl moich danych odobowych zawartych w Karcie Informacyjnej oraz na przetwarzanie moich danych osob. dla potrzeb działań marketingowych podejmowanych przez administratora systemu eOkon.pl oraz PZW, a w szczególności informacje na temat organizowanych zawodów wędkarskich, zarybień, akcji marketingowych, akcji charytatywnych, inicjatyw oddolnych i innych podejmowanych przez PZW.
c/ przetwarzanie przez administratora systemu eOkoń.pl danych osobowych podanych przeze mnie w Karcie Informacyjnej oraz innych dokumentach dla celów prowadzenia Rejestru Członków PZW w systemie e.Okon.pl
Interesujące? Kto w końcu będzie administratorem "naszych" danych osobowych!Czy firma AquariusCorp Sp.ZOO  Pana Macieja Pałuckiego, czy firma eOkon.pl SOURCE SA - pana Grzegorza Okoń. I kto tak naprawdę zrobi na tym kasę???
Ta ankieta to WIELKI BUBEL!!! Jeżeli ktoś w ZG PZW zabiera się za zbieranie danych osobowych to winien zapoznać się z Ustawą o ochronie danych osobowych. Polecam tu szczególnie art.32 ust.1 pkt 8 Ustawy o ODO, kłania się również art.24 i 25 Ustawy.
PZW nie może nakazać wyrażenia zgody na przekazanie jakiemuś tam panu eOkoń.pl moich danych osobowych w celu przetwarzania dla potrzeb marketingowych! Polecam ankietę GIODO.
Na szczęście mam prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania moich danych osobowych, do czego namawiam bardziej rozgarniętych kolegów wędkarzy.
Panowie którzy twierdzą, iż wprowadzenie CRCz PZW zapobiegnie karanym /mandatem?sądownie?/wędkarzom na "członkostwo" w innym kole,okręgu, są po prostu niedouczeni- TAKICH DANYCH NIGDY NIE BĘDZIE MOŻNA GROMADZIĆ w tym rejestrze. Poczytajcie Ustawę.
Pozdrawiam Ciernik.

aquarius

• Full Member
« Odpowiedź #12 dnia: December 14, 2015, 09:27:54 AM »
@wb1119 - w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi odnośnie dużych okręgów, to zwracam uwagę na wszystkie porozumienia podpisane w 2015 roku przez niewątpliwie duży Okręg Mazowiecki.
A odnośnie bazy danych tworzonej przez ZG, to jest to łapanie się brzytwy przez tonącego. Czepiają się, uchwała zjazdowa była podjęta, to szybko trzeba coś zrobić, cokolwiek. Aby tylko zamknąć gęby "krzykaczom". I wychodzi taki potworek legislacyjny, jak cytowana powyżej uchwała 98 razem z jej załącznikiem. W podobny sposób można uchwalić np. okręgowe kalendarze brań.

uszy

• Sr. Member
« Odpowiedź #13 dnia: December 14, 2015, 20:40:08 PM »
WITAM - mam przed sobą Kartę Ewidencji Wędkarza , gdzie w części ,,opisowej"powołują się na Uchwałę Z G nr.98 z dnia 21 11 2015 , która to jest   ZATWIERDZONA UCHWAŁĄ ZARZĄDU GŁÓWNEGO w dn.  18 GRUDNIA  2015 . - dobre !!!

jbkajdulka

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: December 14, 2015, 21:18:31 PM »
Myślę, że to nie do końca przemyślany i pospiesznie napisany na kolanie pomysł, który w kilku miejscach jest sprzeczny z obowiązującymi przepisami. I nie bardzo wiadomo, czemu ma to służyć - wędkarzom, ZG PZW, czy administratorowi naszych danych. W dodatku NAKAZUJE się między innymi podanie adresu mailowego. Ciekaw jestem, po co? A jak nie mam komputera, to co? Nie będę wciągnięty do ewidencji? A może skreślą mnie z listy członków PZW?

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.