Do Admina > Forum - techniczne uwagi, sugestie, ...
wprowadzenie elektronicznego rejestru wędkarzy
aleksander_domanski:
„Poczekajmy. Nie twórzmy bytów ponad realną potrzebę.”
Dla mnie Kolego Antoni negatywne myślenie o cyfryzacji w PZW to przykład leśnego myślenia. Cyfryzacji w skali kraju nie unikniemy jeśli chcemy pozostać jednym związkiem. Pisałem już o centralnej ewidencji pozyskanych ryb z obwodów rybackich PZW. W skali obwodu wymaga tego ustawa.
Wydaje mi się ,że cyfryzacja była już tematem z KZD .Jeśli nie to najbliższy zjazd powinien się tym zająć w założeniach programowych.
antoni:
Elektroniczna ewidencja członków Związków to co innego niż cyfrowa statystyka rybacka. Do tej ostatniej jesteśmy zobowiązani rozporządzeniem MRiRW dot. dokumentacji rybackiej w obwodach rybackich i wiekszość okręgów już prowadzi statytsyki taką właśnie metodą poprzez system Aquarius lub inne systemy. Oczywiście ja wiem, że chodzi także o elektroniczne systemy bazowe w postaci np. elektronicznych rejestrów połowów itd. Tylko czy my wędkujemy na Księżycu czy w Polsce? Jak wszyscy wędkarze będą posiadali odpowiedni sprzęt i wiedzę do jego obsługi to nie będzie problemu. Dzisiaj jest i dlatego najpierw są papierowe rejestry, a dopiero później pojawia się elektroniczna forma opracowania wyników. Natomiast jeśli chodzi o elektroczna ewidencję członków, to tu mamy inne problemy. Chodzi o ochronę danych oisobowych w tak wielkiej bazie danych, która nieuchronnie musi wówczas powstać, chodzi o koszta jej tworzenia, ochrony i utrzymania, a także chodzi o sposoby jej opracowywania, a więc wykorzystywania. I to w kraju, który nadal nie doczekał się elektronicznej, centralnej ewidencji wydanych i zatrzymanych kart wędkarskich. Tak więc pomyśł jest, zapamietajmy go, ale na dzisiaj nie dostrzegam warunków do jego realizacji inaczej niż w skali koła lub okregu.
rasta81:
Poruszyłem ten temat dawno temu i widać że wszystko to kwestia czasu ? Może niedługo doczekamy się też szerszej reformy np zmniejszenie ilości okręgów. Załącznik zawiera uchwałę nr 98 z dnia 26.11.2015r
wb1119:
Też jestem za tym, tylko jedno ale: koło musi kupić komputer, płacić za połączenie internetowe. Z całym szacunkiem do was, ale chyba żaden z was nie jest skarbnikiem, skarbnikiem który prowadzi swoją działalność gospodarczą i przyjmuje opłaty pomiędzy klientami, albo emerytem który komputer widzi u wnuczka. Czy koło które liczy 200, 500 członków stać na komputer i miesięczne opłaty?
W moim okręgu padł pomysł aby wszelkie pisma do kół przesyłać internetem, zapytałem czy kupią wszystkim kołom kompy i opłacą internet / ponad 100 kół/, niestety nie.
Jak pisałem na początku chciałbym aby tak było, ale to nie jest takie proste. Ja piszę tylko o sprawach technicznych.
rasta81:
Koło samo nie może kupić komputera bo nie jest podmiotem gospodarczym tylko delegaturą okręgu.Okręg ogłasza przetarg i to on kupuje komputery bo tylko on ma nip i jest podmiotem gospodarczym, po za tym ZG może wyłonić w przetargu operatora internetowego i okręgi zobowiązać do podpisania z nim umowy. Owszem koła mogły by opłacać rachunki za internet np tak jak nasze koło opłaca rachunek za tel mobilny ale nie koniecznie, bo również może to opłacać okręg. W sumie wszystko co posiada koło jest własnością okręgu czyli PZW. Nie panikuj to wszystko jest do ogarnięcia . A z jednym się zgodzę małe koła ,ale nie 200 bo to nie małe gdyby już miały opłacać rachunki to rzeczywiście może ich nie stać. Dlatego trzeba by się zastanowić nad ich istnieniem , zmniejszyć ilość kuł wprowadzając minimalną ilość członków i ilość okręgów . Wtedy łatwiej będzie tym zarządzać.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej