Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Roczna (ogólna) klasyfikacja GPx w spiningu  (Przeczytany 791 razy)

jelabo

• Newbie
  • *
Roczna (ogólna) klasyfikacja GPx w spiningu
« dnia: August 25, 2010, 00:28:40 AM »
W opublikowanej klasyfikacji GPx po dwóch zawodach GPx i Mistrzostwach Polski znaleźli się zawodnicy, którzy brali udział tylko w Mistrzostwach Polski (np. mistrzowie okręgów). Z zasad organizacji sportu wędkarskiego nie wynika jednoznacznie czy powini być uwzględniani w tej klasyfikacjiczy nie. Przepisy mówią tylko - kto ma prawo staru w zawodach GP. Czy jest to prawidłowo ?

jelabo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: August 25, 2010, 14:46:35 PM »
Właśnie o tę klasyfikację mi chodzi. W tej klasyfikacji uwzględnieni są zawodnicy którzy brali udział w Mistrzostwach Polski na zasadzie "mistrz okręgu lub zawodnik z niższego miejsca jeżeli mistrzem zawodnik z cyklu GPx". Prawo pozostania w GPx na rok 2011 będzie miało pierwszych 80 zawodników z rocznej (ogólnej) klasyfikacji GPx za rok 2010 (punty zebrane w zawodach GPx i Mistrzostwach Polski). Myślę że do końca zawodów GPx w 2010 roku zdołam jeszcze uciułać tyle punktów by "załapać się" do 80-tki. Ale jeszcze raz pytam - czy w tej klasyfikacji powinni (bo są) być uwzględniani zawodnicy którzy startowali w Mistrzostwach Polski, a nie mają prawa startu w zawodach GPx? Ja do cyklu GPx wszedłem bocznymi drzwiami (awans w drużynie) i nie miałem prawa startu w MP. Tam startowało około 100 zawodników podzielonych na trzy sektory (około 30 -tu paru w sektorze) a punty przyznawane są do 30 miejsca. W zawodach GPx też startuje około 100 zawodników ale podzielonych na dwa sektory, a punktacja jest taka sama. Nie żebym się skarżył - chodzi tylko czy ta lista która jest opublikowana jest prawidłowa - bo jeśli nie to należałoby ją poprawić.

andrzejl

• Sr. Member
« Odpowiedź #3 dnia: August 25, 2010, 20:55:45 PM »
Witam. Uwaga jest słuszna i wezmę ja pod uwagę przy zatwierdzaniu nowych przepisów. Jak sam widzisz , jedni weszli tzw. boczną drogą, inni poprzez MP ( jeszcze jak było 60 ). Zapis o indywidualnym wejściu już coś wyprostował. Praktycznie chyba nic się nie stanie takiego aby teraz ktoś zmieścił się w 80 tylko z MP. Potrzeba będzie 70-80 pkt.Jeżeli tak będzie , to niestety miał też "boczne drzwi" (ostatni raz).Do tej pory pozostawało 60, teraz 80. Ta dodatkowa 20-stka  ma jakby kredyt. Nie maja prawa startu w MP, a punktowani są w ogólnej. Jedyne to daje szanse że odpisuje się trzy najsłabsze tury. (MP.0,0,0 ).Jest to zamierzone. Po wejściu do 80, trzeba jeszcze walczyć o  prawo startu  w MP ( trzeba dobrze łowić  aby tego dokonać).Jest to jeden z etapów eliminacji, aby do Kadry Narodowej wybrać najlepszych. Rozważając  teoretycznie,  w 10 turach zaliczanych można zdobyć 300 pkt, a na wejście do kadry powinno wystarczyć 230 pkt. Przepisy można i trzeba modyfikować, i każde uwagi  umieszczane tu na forum są brane pod uwagę. 

pozdrawiam           Andrzej leśnik

ewalesz

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: August 26, 2010, 00:49:10 AM »
Panie jelabo do 80 brakuje Panu tylko 8 pkt więc głowa do góry, jakos Pan do niej dobije.A wykluczanie Mistrza Polski z  zawodów GP na przyszły rok, nawet jak by był tylko zawodnikiem z mistrzostw okręgu to było nie w porzadku.Pozdrawiam Leszek J.

jelabo

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: August 26, 2010, 10:43:58 AM »
Nie chodzi mi o wykluczanie kogokolwiek - tylko o jasne i jednolite zasady. Skoro ustalono, że aby dostać się do zawodów GPx trzeba zająć miejsce w 20 z eliminacji - to po co znowu jakaś kolejna boczna furtka. Chociaż z drugiej strony jeżeli zawodnik w zawodach rangi Mistrzostw Polski w trzech turach uzyskuje więcej punktów niż zawodnik biorący udział w pięciu zawodach GPx (10 tur) - to być może zasługuje na takie uchonorowanie. Pozdrawiam.

wyspa106

• Opiekunowie prezentacji
  • Jr. Member
Mistrz okręgu
« Odpowiedź #6 dnia: August 26, 2010, 14:51:52 PM »
Startowałem w ostatnich spinningowych mistrzostwach Polski i żeby się zakwalifikować musiałem wywalczyć mistrzostwo koła,następnie zdobyć mistrza okręgu i z pewnością moge oświadczyć że to nie jest jakaś tam boczna furtka. Mistrzostwach Polski skończyłem na 16 miejscu ba nawet wygrałem jeden sektorów i mam nadzieje że zdobyłem wystarczającą ilość punktów ,aby wystartować w przyszłorocznym GPX.
Pozdrawiam J.Wyspiański

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.