Witam wszystkich użytkowników forum.
Kupiłem ostatnio podrywkę z myślą, o wykorzystywaniu jej do pozskiwania "żywca" bezpośrednio przed i w trakcie połowu. Nie zwracałem większej uwagi na to, jak konkretnie owa podrywka jest skonstruowana, pomyślałem - ot podrywka jak podrywka. Kupiłem podrywkę "zabudowaną", której wszystkie ściany są pokryte siatką i na bocznych ścianach są tylko otwory, przez które ryba może do owej siatki wpłynąć. Wygląda to mniej więcej tak:

W najnowszych przepisach na 2020 rok do jakich dotarłem, odnośnie stosowania podrywki widnieje zapis:
Dopuszcza się, w miejscu i czasie prowadzenia połowu ryb na wędkę, pozyskiwanie ryb na przynętę przy użyciu podrywki wędkarskiej.
Powierzchnia siatki podrywki wędkarskiej wynosi nie więcej niż 1 m x 1 m, a wielkość oczek sieci nie może być mniejsza niż 5 mm.
No i teraz pojawia się pytanie, czy w myśl tych przepisów ja mogę zgodnie z prawem pozyskiwać żywca taką podrywką jak wyżej, czy nie? Szerokość oczka jest ok, ale czy stwierdzenie "powierzchnia siatki" tyczy się jedynie jej spodniej warstwy czy całości no i czy w ogóle tego typu podrywka jest dopuszczalna w świetle przepisów czy może to być jedynie taka "otwarta" z siatką tylko na dole, jak np. ta:

?
Dziękuję za wszelkie komentarze.