Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zestaw na okonka  (Przeczytany 32652 razy)

iwonapp

• Newbie
  • *
Zestaw na okonka
« dnia: January 19, 2017, 18:31:52 PM »
Witam wędkujących kolegów i koleżanki.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze wędziska, kołowrotka i żyłki/plecionki na okonki.

Do tej pory łowiłam na spławik lub grunt, jednak chciałabym to zmienić :)
 Trochę czytałam i wywnioskowałam, że wędka 190-270 z max wyrzutem 13-15g byłaby odpowiednia, ale chciałabym Waszych opinii, po za tym sama wędka to tylko część sukcesu.
 Jeżeli chodzi o cenę...no cóż, nie mam zamiaru wydać majątku ale nie chcę kupić czegoś do d..y.
Jako dodatkową informację podam, że będę głównie łowiła na "rzeczce" (3-6m szer i od 0,5 do 3m głęb.), zalewie (którego jeszcze nie poznałam dobrze - zalew Nowomiejski) oraz jeziorze (polodowcowym z bujną roślinnością, szer: 900-1200 m, dł: kilka kilometrów i głębokością do ok. 30m.)

Proszę doradźcie mi coś. Chciałabym już porzucać już niebawem :P

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Iwona

fes1

• Jr. Member
  • **
Odp: Zestaw na okonka
« Odpowiedź #1 dnia: January 20, 2017, 20:05:38 PM »
Witam , kołowrotek w rozmiarze 2000-2500 powinien wystarczyć, plecionka + żyłka lub żyłka.
Natomiast kij to zależy czy z łodzi czy z brzegu, ważna wtedy jest długość. Ciężar wyrzutu też masz dość spory jak na okonka, bo 13-15g to raczej dużo, chociaż  nie wiem jakich przynęt chcesz używać.

iwonapp

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: January 21, 2017, 08:31:16 AM »
Łowienie głównie z brzegu i z różną przynętą. Tj. jeszcze nie wiem na co :-)  ciężko jest mi się wypowiedzieć nie lowiąc nigdy na spinning.
Rozumiem, że wyrzut mniejszy byłby lepszy, tak do 10g?
Ps dziękuję za odpowiedź fes1 :-)

fes1

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: January 21, 2017, 17:16:17 PM »
Jeżeli z brzegu to kij dłuższy, ale "widzę" że dążysz do tzw. uniwersalności, a to zły kierunek.
Jak chcesz łowić woblerami, wirówkami i np. trokiem to może być i do 15g. Ale do małych główek musi być coś delikatniejszego.

iwonapp

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: January 22, 2017, 01:13:16 AM »
Zdecydowalabym się na jeden rodzaj przynęty,jednak nie znam tych wód i nie wiem na co byłoby najlepiej rzucać :-(
Dłuższy kij, tzn? 2,5--2,7 czy więcej.
teleskop czy 2 częściowa?  :-)

arnie

• Opiekunowie prezentacji
  • Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: January 23, 2017, 13:53:11 PM »
Jak najbardziej kije 2,5 - 2,7 m będą ok. Jak masz szerszy pas roślinności przybrzeżnej lub często na rzeczce jest wysoki stan wody to weź dłuższy kij 2,7 m 3-15 g. łatwiej sięgnąć za trzcinki, a i w nurcie małą wirówkę poprowadzisz. Przy kijach o wyrzucie do 8 g łatwiej się znowu operuje krótszym. Sam mam okoniówkę 1 - 8 g i nawet na średniej rzece na małe gumki w zupełności wystarcza, tylko, że ma 2,7 m i jest wg mnie za długi. Pod gumki weź jakąś wklejankę i ja bym wybrał zdecydowanie kij 2 częściowy. Teleskop zawsze jest cięższy i mniej czuły. Teleskopy się sprawdzają głównie w bolonkach i klasycznych spławikówkach a nie delikatnym spinningu.

wb1119

• Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: January 23, 2017, 14:46:19 PM »
iwonapp,  ja bym proponował żebys weszła w google, wrzuciła hasło łowienie okoni i tam wybierzesz sobie różne metody i porady. Życzę sukcesów w 2017 roku

okonek63

• Sr. Member
« Odpowiedź #7 dnia: January 26, 2017, 17:58:41 PM »
Jeżeli to początek spiningowania, to raczej nie inwestowałbym od razu w sprzęt. Na okonie używam wędki 2,1m o cw 3-12gr jaxon arkadia. Jest to wklejanka i kompozyt (ale niezbyt ciężki i cena do 50 zł.) a ja preferuję krótkie kije do 2,4m, po prostu takie mi pasują. Najlepiej wybrać się na pierwsze łowy ze znajomymi którzy już łowią i wypróbować ich zestawy. Który podejdzie taki wybrać.

iwonapp

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: February 02, 2017, 08:26:20 AM »
Bardzo dziękuję za porady.
W przyszłym tygodniu podjadę do wędkarskiego i trochę poszperam ;-)
Może coś dopasuję.
Raz jeszcze dzięki i życzę udanych połowów w tym roku :-D

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.