Wody > Ogólne

Leśne zbiorniki wodne

(1/3) > >>

cichaczenko:
Witam!

Czy leśniczy ma prawo wędkowania w zbiornikach wodnych znajdujących się na terenie Lasów Państwowych posiadając jedynie kartę wędkarską? Nadleśnictwo nie wydało żadnego regulaminu czy indywidualnej decyzji, która by na to zezwalała.

osamark:
Jeśli to wody stojące należące do Skarbu Państwa, to każdy obywatel może uprawiać Amatorki Połów Ryb bez zezwolenia, posiadając Kartę Wędkarską. (Lasy Państwowe są spółką Skarbu Państwa)

cichaczenko:
Dziękuję! czyli leśniczy przeganiający wędkarzy nie ma do tego prawa? musiał by istnieć jakiś dokument z nadleśnictwa, który zakazywałby wędkowania.

osamark:
Nie wydaję się, iż nadleśnictwo posiada takie prawne upoważnienia aby decydować co można o co nie na wodach publicznych.
Ja takiego prawa nie znam.

adas12123:
Witam,

Przed chwilą dostałem info od znajomego który łowił ryby (mając karte wędkarska) na stawach na terenie lasów państwowych. Zbiorniki te nie są w rejestrze wód PZW naszego okręgu. Znajomy otrzymał mandat od straży leśnej 500 złotych za łowienie ryb na terenie lasów państwowych oraz za wjazd  autem na teren LP.
Moje pytanie do was koledzy czy słusznie otrzymal ten mandat?? Ostatecznie zgodzę się z mandatem za wjazd autem na teren LP ale za łowienie?? Co sądzicie o tej sytuacji???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej