Metody połowu - rady, porady, sprzęt, zanęty, przynęty > Spławikowa
Jak igłą zbroi sie żywca w zastawie na spławik?
(1/1)
bosch_127:
Jak w temacie, jak igłą zbroi sie żywca (karasia) w zastawie na spławikowym na szczupaka?
Dodam że jestem świeżym wędkarzem i tradycyjnymi metodami zbrojenia za pyszczek lub kark mam częste niepowodzenia z zacięciem szczupłego.O tej metodzie dowiedziałem się od jakiegos seniora wędkującego akurat blisko mnie, nie mugł złowić kiełbika na żywca oczywiście nie ujmując mu umiejetności ja byłe juz przygotowany wczesniej w karasie i dałem mu jednego.Po 2 godz wędkowania w koncu branie, czekałem ze 2min i zaciołem spławik cały czas był na dnie, niestety kotwiczka juz bez karasia.Starszy pan widząc moją amatorszczyznę zaproponował mi zbrojenie igłą jakoś przeciągnąc przypłon pod skórą rybki i założyc kotwiczke z dwoma hakami przy głowie rybki.Chciał mi nawet pokazać jak to sie robi ale dopiero co założyłem nowego karasia i chciałem mu zaoszczędzic ponownych cierpien.
Myslałem że znaide sobie w internecie, a tu nie ma ani słowa o tym.
j_szczupak:
Ekspertem nie jestem,ale robię to następująco:
Nawlekam stalkę na igłę bez agrafki,delikatnie wbijam igłę za płetwą grzbietową ryby i przeciągam pod samą skórą.Wyciągam igłę ze stalką blisko głowy ryby,a następnie na oczko zakładam podwójną kotwicę.Trzeba tylko uważać przy zarzucie,bo skóra "lubi się potargać" i Karaś okaleczony ucieknie.Specjalną igłę można kupić w każdym sklepie wędkarskim.Zazwyczaj używam przyponu wolframowego,bo jest cieńszy od zwykłej stalki i nie kaleczy tak bardzo ryby.Życzę taaaaaaaakiej ryby!!! :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej