Dzieci i młodzież > Przepisy PZW
Ja i moja kobieta
(1/1)
szajba:
Co nalezy poczynic aby kobieta mogla powedkowac ze mna?Czy musi tez nalezec do zwiazku czy wystarczy ze ja jestem zrzeszony i moge jej oddac jedna wedke?
kwasik:
Współmałżonka musi mieć tylko kartę wędkarską i może łowić na jedną z wędek, jeżeli Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb pozwala na połów dwiema wędkami.
danadd:
Z pewnością Twoja kobieta musi mieć kartę wędkarską, natomiast:
"Współmałżonek członka PZW posiadający kartę wędkarską i łowiący w obrębie tego samego stanowiska wędkarskiego zwolniony jest z opłacania składek"
sermer:
Już nie można łowić z żoną/mężem tak jak to było w latach poprzednich ( w ramach limitu wędek i 1 stanowiska)osoba ta musiała jedynie posiadać Kartę Wędkarską. Od 2016 wprowadzono zmiany w Regulaminie Amatorskiego Połowu RYB - współmałżonek musi posiadać zezwolenie na połów ryb wędką, musi też opłacić składkę członkowską tj 75 złotych i wpisowe do koła. Będzie też musiała posiadać osobną siatkę na ryby żeby można było określić kto złowił dane ryby.
Szkoda gdyż nie jest to propagowanie wędkarstwa nie służy też niczemu prócz tego że ZG sciąga KASE KASE KASSSeeee.....
Osoby wspólnie łowiące nie zajmowały więcej stanowisk (1), nie wędkowali większą ilością wędek (2), limity połowów też były identyczne jak dla 1 osoby.
Uważam że jest to wielki błąd ZW wspólne łowienie na zasadach z lat ubiegłych to dobra forma. Jakie ma znaczenie czy 1 czy 2 osoby wpiszą zabierane ryby do rejestru połowów, jeżeli robią to rzetelnie. A nie na przekór ZW wpisują bzdety np że zabierają 2 tony płoci z łowiska!!! Jest też inny aspekt - BEZPIECZEŃSTWO - w razie jakiegoś wypadku czy zachorowania nad wodą ( często z dala od jakichkolwiek zabudowań i ludzi) - udzielenia pierwszej pomocy.
Dla wielu ludzi liczą się też koszty 1 osoba łowiąca 180zł, 2 osoby 360zł - przy pełnej opłacie. I każda łowi na osobnym stanowisku i limicie wędek 2 dla osoby. Nie jest wyjaśnione czy małżonek który wstąpi do koła i opłaci składkę członkowską będzie łowił w ramach 1 stanowiska z małżonkiem czy też na 2 stanowisku.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej