Dzieci i młodzież > Przepisy PZW
Co sądzicie o zakazie zabierania ryb po zarybieniu - ANKIETA
hrbas:
Jak w temacie : "Co sądzicie o zakazie zabierania danego gatunku ryb po jego zarybieniu?"
Przykładowo jeżeli jest zarybienie karpiem 10-14 dni jest zakaz zabierania karpia na danym łowisku .
A może całkowity zakaz połowu w tym okresie? :-\
Może admin zrobiłby sondę na ten temat na stronie głównej ?
Proszę o argumenty za i przeciw.
leszczu25:
Jestem jak najbardziej za ochroną świeżo wpuszczonych ryb. Nasze koło (choć to pewnie nie jest jedyny przypadek) postanowiło w okresie zarybiania wprowadzić zawyżone wymiary ochronne karpia, bo pewnie o ten gatunek chodzi koledze po głowie. Zatem można zabierać ryby, ale ich wymiar gwarantuje, że nie są one z aktualnego zarybiania.
Tych, którzy łapczywie polują na dzień zarybiania szczerze nie rozumiem. To może lepiej od razu przywiezć ryby nad staw zorganizować zebranie i rozdać wszystko "potrzebującym" wędkarzom?
Jędrzej:
Zbiornik , od zarybienia do kwietnia powinien mieć status NK . Przecież to jest chore co dzieje się nad wodami zaraz po wpuszczeniu ryb ! Nad jeziorem nie ma gdzie usiąść , przerzucają się gruntówami , awanturują i Bóg jeden wie co jeszcze . Jaki jest sens wpuszczać ryby , skoro dwa-trzy tygodnie po zarybieniu 80% ryb zostanie wyłowionych ? Nie mam słów :-X
hrbas:
2 odpowiedzi na 2 odbieram jako popierające . To czemu jak zaproponowałem na zebraniu koła 10 dni po zarybieniu zakaz zabierania gatunku świeżo wpuszczonego to mało mnie nie "zjedli"? W tym członkowie zarządu . Argumentem było między innymi to że nie można dać do publicznej wiadomości informacji o dacie zarybienia bo się ludzi nie upilnuje . Jednak jakimś trafem niektórzy ludzie wiedzą wcześniej o zarybieniach . Moim zdaniem gdyby wszyscy wiedzieli o zarybieniu byłaby lepsza samokontrola wędkarzy . Może ktoś ma jakieś racjonalne argumenty przeciw informowaniu o zarybieniach i wprowadzaniu ograniczeń po nich? Jak takie restrykcje sprawdzają się na waszych wodach w PRAKTYCE ?Myślę że jest to temat dobry na szerszą dyskusję, niektóre okręgi już poszły tą drogą inne się bronią rękami nogami .
wb1119:
Nasi sąsiedzi na zbiorniku 2 tygodnie po zarybieniu wprowadzają zakaz połowu w ogóle i nikt nie krzyczy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej