Nasze PZW > Przepisy PZW
Okresy Ochronne
(1/1)
tomekwiacek:
Mam pytanie odnośnie połowu ryb w okresach ochronnych.Mianowicie pod koniec ostatniego roku postanowiłem zostać "sumiarzem" jak wiadomo ryba ta ma swe okresy ochronne. Otóż chodzi mi o to czy przykładowo można łapać (nie koniecznie suma tylko biorąc pod uwagę każdą rybę) w okresie ochronnym pod warunkiem że ją wypuścimy. Czy takie postępowanie nie jest zabronione biorąc pod uwagę przepisy o czasowej ochronie prosze o odpowiedz gdyż zagadnienie to bardzo mnie nurtuje!!!!!!!!!!!
dariuszkrystosiak:
Nie możesz łowić ryb w okresie ochronnym,po to zostały ustanowione.
Jeśli przez przypadek np. w czasie próby złowienia w kwietniu jazia czy klenia złowisz szczupaka musisz natychmiast go wypuścić.Ale nie wmówisz strażnikowi że starasz się złowić klenia mając założonego twistera 10cm na 15g główce czy 12cm woblera.NIE WOLNO próbować łowić ryb które mają okres ochronny.
jurekm:
To po prostu etyka Albo jestes lub starasz sie byc wedkarzem etycznym albo jestes zakamuflowanym kłusolem
Etyczny wedkarz nie chodzi np w kwietniu z blacha wachadlowa bo wiadomo ze najpredzej na nia wezmie mu szczupak To ze bedziesz je wypuszczal nic nie znaczy Ta ryba szykuje sie do lub jest w trakcie tarla i zlowienie jej i uwolnienie niekozystnie sie odbije na jej zyciu zdrowiu i kondycji tak sie kolego po prostu nie robi bo pomijajac regulamin po prostu sie nie godzi
rybak1:
Zgadza się! Regulamin nie zabrania łowienia ryb w okresie. Zabronione jest łowienie na tarliskach! Poza nimi wolno łowić ryby, a jeśli złowisz gatunek w okresie to wypuszczasz. Pytanie następne jest takie CZY GATUNKI TRĄCE SIĘ PRZEZ MAX. MIESIĄC MAJĄ MIEĆ POŁROCZNY OKRES OCHRONNY???
Wracając do tematu NIKT nie zabroni Ci nastawienia się na suma w maju, ale JEST TO NIEETYCZNE...
Nawigacja
Idź do wersji pełnej