Nasze PZW > Składki i opłaty

Opłacenie składek w dwóch okręgach.

<< < (3/4) > >>

rafal_kuczborski:

--- Cytat: wb1119 w January 24, 2021, 15:33:39 PM ---
Przecież najprościej to zadzwonić do okręgu Siedleckiego

--- Koniec cytatu ---

Opłacenie TYLKO składki na zagospodarowanie i ochronę wód (tzw. okręgowej) w Okręgu siedleckim, nie upoważni do zakupu zezwoleń innych Okręgów, z którymi Siedlce mają porozumienie.
Natomiast jeżeli w Okręgu siedleckim zostanie wykupiona zarówno składka członkowska PZW jak i tzw. okręgowa, to wtedy można skorzystać z porozumień jakie Siedlce mają z innymi Okręgami po 10 zł.

wb1119:
Tylko pozwolę sobie zwrócić uwagę na jeden problem. Np. członek Okręgu Ciechanowskiego chcąc łowić na swoich wodach musi zapłacić 140,-, natomiast członek Okręgu Siedleckiego za łowienie na tych samych wodach zapłaci tylko 10,-. Fajnie ma ciechanowiak, będzie kładł kasę, żeby zarybić dla wędkarza z innego okręgu. Czy to sprawiedliwe?

rafal_kuczborski:
W drugą stronę jest analogicznie. Członek Okręgu ciechanowskiego zapłaci 10 zł za łowienie w Okręgu siedleckim, a członek Okręgu siedleckiego 120 zł :-)

wb1119:
Ale ilu tych członków łowi w dwóch okręgach?

azdalw11:
Dziękuję za odpowiedź, w sumie to takiej się spodziewałem lecz po cichu liczyłem że będzie trochę inna.

Odnośnie kwestii ilu wędkarzy wędkuje w więcej niż jednym okręgu to podejrzewam że jest ich mniej niż 10%, akurat ja należę do osób które potrafią łowić w danym sezonie łowie nawet w kilku okręgach, lecz taka jest prawda że większość łowie najczęściej na wodzie która jest najbliżej i to im wystarcza.

Odnośnie kwestii różnicy opłat między okręgami, różnych skłonności do zawierania porozumiem okręgów (np brak porozumiem OM) i braku opłaty krajowej, tą sytuacje można w łatwy sposób wyjaśnić. około 15 lat temu ,dokładnych dat nie pamiętam, było podpisane porozumienie między okręgiem mazowieckim a okręgiem siedleckim, opłata z zagospodarowanie wód w okręgu siedleckim ( w końcu mniejszy okręg) była znacznie niższa niż w mazowieckim a to spowodowało odpływ członków z kół okregu mazowieckiego na rzecz siedleckiego (bo po co ma ktoś płacić więcej jak może mniej) dla tego OM nie podpisuje porozumień i podejrzewam że w dużym stopniu blokuje wprowadzenie opłaty krajowej (kasa idzie za wędkarzem).

Wracając do mojej sytuacji opłacę składki w okręgu mazowieckim (tu łowie najczęściej) plus wykupie okręg siedlecki (będę może kilkanaście razy lecz wtedy taniej wychodzi płata roczna niż na poszczególne dni), Wkrę sobie w tym roku daruje lub jak coś mnie przyciśnie to ogarnę opłata jednodniową.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej