Tweety na temat @pzworgpl

Polski Związek Wędkarski

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Prywatny staw trwale połączony z rzeką  (Przeczytany 24250 razy)

hrbas

• Full Member
Prywatny staw trwale połączony z rzeką
« dnia: February 02, 2015, 20:40:24 PM »
Pytanie podobne do wielu na forum , ale ... .
W mojej okolicy w ostatnich latach BARDZO popularne jest wśród właścicieli gruntów przylegających do rzek (wód PZW) budowanie stawów , oczek wodnych i innych tworów których na pewnych odcinkach jest nawet ok 10 na odcinku kilometra rzeki . Są w różnych odległościach od rzeki niektóre połączone z nią sprytnie zakopanymi rurami niektóre zastawką niektóre trwale z nią połączone . I tu nasuwa się pytanie :
1. Jeżeli trwale połączone mogę poruszać sie w pasie 1,5m od brzegu dookoła i łowić w takim stawie ? (moim zdaniem TAK)
2.połączone zastawką też? (moim zdaniem NIE)
3.rura zakopana w ziemi bez widocznej zastawki (moim zdaniem TAK - bo to też trwałe połączenie)
Szanuję cudzą własność i nie jestem zwolennikiem pchania się komuś na posesje ,ale jeżeli ktoś nie odgradza "prywatnego stawu" uniemożliwiając rybom z rzeki  na przedostawanie się do niego lub celowo umożliwiając im to? -motywacja może być różna  ::) . Kto powinien pilnować takich spraw? Melioracja? PZW ?- wody dużo i starczy dla wszystkich ale ryb coraz mniej  :'( .

dariuszkrystosiak

• Hero Member
Odp: Prywatny staw trwale połączony z rzeką
« Odpowiedź #1 dnia: February 02, 2015, 21:07:04 PM »
Zdaje się że nie powinno to mieć miejsca. Podobna sytuacja miała miejsce nad jedną z małych rzeczek przepływajacej przez kilka wsi. I dzierżawca rzeczki zgłosił chyba do starostwa i była niezła awantura bo kazali im na ich koszt likwidować takie połączenia. A może to było RZGW? Wiem że bez pozwolenia nie można nic zmieniać .

Jarosław Augustyniak

• Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: February 02, 2015, 22:29:47 PM »
Prawie każdy staw rybny (hodowlany) ma stałe połączenie z wodą płynącą. Pytanie dotyczy jego legalności. Tak czy inaczej nie wolno Ci tam łowić bez zezwolenia. Fakt złamania prawa przez właściciela stawu nie daje Ci prawa do okradania go.
Jarosław Augustyniak vel Kot Bury
www.wcwi.pl

osamark

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: February 03, 2015, 09:54:37 AM »
Staw - to chyba "urządzenie wodne", wymaga pozwolenia, i jego wody traktowane są trochę inaczej niż "wody stojące".
Połączenie stawu z wodami płynącymi, nie czyni go wodą płynącą. (chyba)
Ciekawy temat .

agatan

• Hero Member

hrbas

• Full Member
« Odpowiedź #5 dnia: February 04, 2015, 16:22:13 PM »
Dziękuję za odpowiedzi . Wydaje mi się ,że zarząd mojego okręgu powinien się tym zająć  :-\ .
Nie będę przecież biegał wzdłuż rzeki i pytał kto ma zezwolenie itp.  ;D
Niech pilnują NASZEGO DOBYTKU  ;D

Jarosław Augustyniak

• Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: February 04, 2015, 16:50:53 PM »
Cytat:  link=topic=3908.msg27165#msg27165 date=1423063333
Dziękuję za odpowiedzi . Wydaje mi się ,że zarząd mojego okręgu powinien się tym zająć  :-\ .
Nie będę przecież biegał wzdłuż rzeki i pytał kto ma zezwolenie itp.  ;D
Niech pilnują NASZEGO DOBYTKU  ;D

To rola RZGW. Możesz zapytać ich o umocowanie prawne konkretnych "stawów". Możesz też do tego namówić ZO.
Jarosław Augustyniak vel Kot Bury
www.wcwi.pl

bstr

• Sr. Member
« Odpowiedź #7 dnia: July 21, 2022, 07:48:07 AM »
A czy ktoś budował moze basen przy domu? O czym warto jest pamiętać?

jankps

• Sr. Member
« Odpowiedź #8 dnia: July 21, 2022, 08:53:30 AM »
A może staw kąpielowy? Nie trzeba zamykać na zimę ! Tańszy w budowie, zawsze można go wkomponować w styl domu. Proszę nie słuchać , ze będzie sporo komarów! Staw ma pompę tak jak basen .

Warto jest skontaktować się z firmą :
https://trawarica.pl/

Zajmują się realizacją takich inwestycji. Powinni stworzyć wycenę budowy takiego stawu kąpielowego.

Copyright © 2013 Simple Machines All Rights Reserved.