Wody > Regulamin amatorskiego połowu ryb
Orientacja w terenie - kilometraż rzeki
(1/1)
airloop:
W dokumencie pn."ZASADY UPRAWIANIA AMATORSKIEGO POŁOWU RYB NA WODACH
OKRĘGU PZW W ZAMOŚCIU W ROKU 2019" ale zapewne w podobnych z innych okręgów pojawia się min taki tekst - fragmenty:
Ustanawia się obręby ochronne na rzece Tanew: Huta Szumy - Rebizanty - od km 92+800 do
93+100; Rebizanty - do ujścia rzeki Jeleń od km 87+650 do 90+550;
lub na przykład :
Ustanawia się obręby ochronne na rzece Wieprz: Szczebrzeszyn - od km 252+100 do
252+600; Brody Małe - od km 255+280 do 255+480; Żurawnica - od km 256+900 do 257+100;
Moje pytanie : gdzie szukać informacji odnośnie punktu wskazującego dany kilometraż rzeki ?
Zakładam ze moja interpretacja tego dokumentu jest poprawna czyli należałoby znaleźć np 252 kilometr rzeki Wieprz ( podpowiedz ze jest to w miejscowości Szczebrzeszyn) i na odcinku 500 metrów czyli od 252km+100m do 252km+600m przebywać w obrębie ochronnym. Pytanie jak to miejsce namierzyć. Czy są jakieś mapy, informatory. itp itd? Pomijam na razie info telefoniczne.
Ponieważ zaczynam przygodę z wędką stad być może prozaiczne pytanie jednak dla mnie istotne.
Dzięki
yamaha44:
Witam! Uważam, że ustanawiający przepisy ( w tym przypadku okręg określający odcinki rzek) powinien te odcinki oznakować w terenie jednoznacznie i w sposób taki aby były widoczne. Odnośnie przepisów dotyczących wędkowania - wszystko co proste jest bardziej skuteczne i nie stanowi problemów z interpretacją. Wędkarstwo powinno pozwalać na miłe spędzanie czasu i być przyjemnością a nie zmuszaniem do sprawdzania tysięcy obostrzeń i zakazów, określeń co wolno a czego nie wolno i gdzie i kiedy. My - wędkujący - płacimy duże pieniądze za możliwość miłego odpoczynku nad wodami i do tego powinniśmy dążyć. Należy uprościć regulamin i wprowadzić jedne przepisy na cały kraj a będzie miło, przyjemnie i zrozumiale dla wszystkich. My płacimy i my powinniśmy do tego dążyć. Pozdrawiam serdecznie - Kaz z Rzeszowa
Nawigacja
Idź do wersji pełnej