Dzieci i młodzież > Przepisy PZW

w jakim wieku można mieć kartę wędkarska????

(1/2) > >>

Dionysos:
panowie w jakim wieku moge miec karte?????? i gzie mam ją wyrobić

wujas007:
Generalnie mówiąc, Kartę Wędkarską możesz wyrobić sobie gdy ukończysz 14 rok życia, Ale znam przypadki gdzie młodemu człowiekowi wydano Kartę Wędkarską przed ukończeniem 14 lat. Jest duża dowolność w tym względzie, pytaj bezpośrednio w swoim Starostwie.

Pzdr/SO

Rzecznik prasowy ZG PZW (do 28.09.2015)- Andrzej Zieliński:
No z tymi 41 laty to chyba przesadziłeś. kartą wędkarska, jako dokument państwowy może być przekazana tylko obywatlowi zdolnemu do czynności prawnych. Zgodnie z Kodesem rodzinnym i opiekuńczym za takiego obywatela uważa się osobę w wieku pow. 13 roku życia. Może ona udać się do Urzędu Starostwa i sama odebrać (pokwitować podpisem) swoją Kartę Wędkarską. Natomiast osoby poniżej 13 roku życia mogą dokonywać czynności prawnych z udziałem swoich opiekunów prawnych. Czyli nasz młody adept zdaje egzamin, uzyskuje zaświadczenie, a następnie udaje się do Starostwa ze swoim opiekunem prawnym i ten, w jego imieniu, kwituje odbiór jego karty wędkarskiej.
Tak więc można mieć kartę wędkarską, zgodnie z przepisami, po zdaniu egzaminu i uzyskaniu stosownego zaświadczenia. Przepis par. 1 pkt. 3 mówi, że z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat, a to oznacza, iż one taką kartę powinny posiadać, ale na wodach PZW są z takiego obowiązku zwolnione, podobnie jak cudzoziemcy.

wujas007:
Oczywiście Panie Antoni "te 41" to mój błąd :) ...już poprawiłem...sorki za to, dzięki za czytelne wyłożenie sprawy...jednak urzędnicy naprawdę różnie do tej sprawy podchodzą.

arnie:
Powołując się na pozycję literaturową "Zagadnienia Prawne Wędkarstwa i Rybactwa" [Wojciech Radecki, wyd. Wędkarz Polski s.c.; 2000r.] PZW nie może nie dopuścić do egzaminu osoby w wieku poniżej 14 lat. Ustawa rybacka zobowiązuje PZW do przeprowadzania egzaminów, a karty i tak wydaje starosta, który jest związany ustawa, która nie podaje dolnej granicy wieku.

Ogólnie interpretacja przepisów w każdym starostwie jest inna. Posiadanie karty wędkarskiej przez osobę do lat 14 nie daje jej zbyt wielu uprawnień. Nadal nie może wędkować samodzielnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej